Thy Veils

1. Salut Daniel. Cum ai petrecut trecerea dintre ani? Cum te-ai distrat?

Salut Doru & everybody. Decembrie a insemnat mult studio & repetitii, space ambient, lectura, timp petrecut cu prietenii apropiati si cei intorsi acasa de departe, povesti, familie, BBC Life, tranquillo. Noaptea dintre ani nu a diferit de altele.

2. Tocmai ai terminat un nou album THY VEILS. Esti multumit de el? Inainte de Anul Nou mai aveai de mixat si masterizat …

Albumul imi place foarte mult si sunt multumit de ce a iesit, atat eu cat si cei implicati alaturi de mine. M-a incantat mai ales modul in care a decurs lucrul la acest album: colaboratori, instrumente reale, improvizatie, sound-uri noi, organice, detaliate si dinamice. Astfel lucrul m-a tinut mereu intr-o stare vie, efervescenta si planuiesc sa o mai tin asa incepand lucrul la un nou album in februarie.

3. In ciuda celor 15 ani de istorie THY VEILS, ai doar cinici albume. De ce? Nu prea vine inspiratia?

Din 2003 pana in 2006 am lucrat exclusiv la DVD-ul „Thy Veils – Dawn And Furtherance”, mai ales pe partea vizuala. Am simtit ca sunt saturat de tot ceea ce facusem pana atunci si simteam nevoia unui repaus in asteptarea schimbarii ce sa aduca prospetime si entuziasm. M-am lasat deoparte si am studiat tot ce am gasit in materie de istoria muzicii ambient, pe Brian Eno, pe John Cage si ale lui chance operations, muzica generativa. Intre timp am inceput sa lucrez cu altii in diverse moduri, muzica pentru expozitii, instalatii, colaborari. Am experimentat si am inceput sa improvizez. A urmat natural interesul pentru live, experienta procesului de a produce muzica in timp real si in afara atelierului sau studioului.

4. Descrie-mi putin noul material. Cu ce se deosebeste de precedentele, cine sunt colaboratorii? A ramas tot un proiect solo sau se poate vorbi de o adevarata trupa?

Albumul este o colectie de observatii. Sunt lasate deoparte parerile personale, mai putina adancire in emotii sau ganduri. Reflexie, contemplatie, intregire …
Fiecare piesa a pornit de la o joaca, un accident, o intamplare; teme melodice generate sau improvizate, cateva sunete alese pentru ca aveau ceva in comun sau pur si simplu intuitia. Aceste elemente initiale isi gaseau ulterior locul intr-un aranjament sau structura pe care o fixam improvizand impreuna cu invitatii, in sesiuni diferite. Lucrurile au fost mult lasate la voia intamplarii.
Vocea este cea a Manuelei Marchis iar la chitara a venit Ciprian Costache. De ritm la tabla s-a ocupat Anna Kontridze iar apoi Petrica Ionutescu a suflat in trompeta. Fiecare dintre ei si-au adus aportul creativ in functie de ce au intuit in structurile / sound-urile pregatite in prealabil si astfel au iesit aceste piese.

5. Ce muzica te mai inspira? Ce noutati discografice ti-au retinut atentia?

Acult mult radio online. Aproape mereu curge muzica unei statii de ambient. Uneori cercetez ce piesa/artist se aude dar de cele mai multe ori nu stiu ce ascult. Sunt curios si ascult diverse lucruri, tot ce asculta prietenii, ce mi se recomanda. In ultimul timp mi-au placut mult Tinariwen, The Lullaby League, Rudi Arapahoe, Ishq, Tarwater, Axiom Of Choice, Palestrina, Stephan Micus, sound-ul ultra larg de la The Eden House. Sunt nerabdator sa ascult Brendan Perry – Ark.

6. Hai sa vorbim putin de eventul din The Silver Church. La ce sa se astepte audienta? Ce fel de show va fi?

Thy Veils live este o experienta diferita de muzica de pe albume. Impreuna cu Manuela Marchis (voce), Petrica Ionutescu (trompeta), Ion Dorobantu (chitara electrica) si Ovidiu Mihaita (percutie) voi trata forma actuala a pieselor ca si teme de improvizatie pentru noi versiuni de concert si ne vom lasa purtati de inspiratia de moment. Astfel va fi o surpriza pentru toata lumea. VJ Flo’ va prelucra si amesteca video-urile de pe DVD impreuna cu altele facute pentru acest eveniment dupa cum va gasi el de cuvinta iar Attila Lukinich va avea grija ca sound-ul sa respecte dreapta masura 🙂 Se vor auzi teme mai vechi, piese de pe discul actual precum si sunete de pe urmatorul.

7. Care sunt puntile de legatura intre THY VEILS si DORDEDUH? Conceptuale, vizuale, muzicale?

Aceste legaturi sunt tot una cu legaturile dintre mine, Hupogrammos si Sol Faur, ca si indivizi. Natura comuna imi este clara intuitiv si mai mult nu e de zis.
La sfarsitul verii trecute ne-am adunat in cateva randuri, ne-am adus la zi. M-au invitat live si am venit. Apoi ne-am intors in ateliere.
Din ceea ce pregatesc insa nu am auzit o nota si nu am vazut un pixel, voi fi si eu in public.

8. Sa-nteleg ca te-ai apucat de ascultat Black Metal?

N-as putea spune.

9. Mai spune-mi cate ceva despre cele doua albume scoase sub numele si prenumele tau. Cu ce difera ele de THY VEILS?

„Knock on the sky and listen to the sound” este un album focusat pe experimente in ambient, improvizatie si tehnici generative. Tot ce am experimentat in 2008 si-a gasit locul pe acest disc. Este primul album pe care am improvizat iar in unele piese l-am invitat pe Vlad Sturdza la chitara acustica, colaborarea fiind excelenta.
Apoi a urmat sa o intalnesc pe Manuela Marchis. Am auzit ce facuse impreuna cu Vlad pentru Pavilionul Romaniei in cardul Bienalei de Arhitectura din Venetia si fara sa stau pe ganduri i-am propus sa colaboram. Ceea ce a urmat s-a materializat intr-un concert in Biserica Piarista din Timisoara, si inregistrand evenimentul a iesit discul „The Piarist Church”.

10. Ce ar trebui sa stie fanii despre MOEBIUS STRIP?

Acesta este un nou grup din care fac parte, alaturi de Ion Dorobantu. Am pornit in urma cu 2 ani, amandoi compunem si producem muzica, eu ma ocup de electronica iar el chitara si voce. Piesele acopera o paleta larga de stiluri si sunt foarte orientate spre a fi cantate live. In prezent avem deja un repertoriu de 15 piese si urmeaza sa intram in studio unde, alaturi de invitati la voce, sa finisam primele piese pentru un album. La adresa www.myspace.com/stripmoebius se pot asculta cateva demo-uri.

11.”La Slouzione Migliore” este un nou proiect cu care ai colaborat. Sa-nteleg ca muzica ta este una de film? Da-mi mai multe detalii despre aceasta colaborare si care sunt aspiratiile tale pe aceasta linie?
„La Soluzione Migliore” („E Mai Bine Asa”, „Better This Way”) este un film artistic, productie Italo-Romana, in regia lui Luca Mazzieri. O drama psihologica ce s-a filmat in Cividale dei Friuli si Timisoara pentru care am facut o parte din coloana sonora. Intotdeauna m-a interesat asocierea dintre muzica si imagine iar cu ocazia acestui film am putut sa imi exersez acest interes. Intreaga experienta a fost deosebita si cu siguranta mi-a deschis gustul si mai mult in acest domeniu. O parte din muzica poate fi ascultata pe situl filmului www.lasoluzionemigliore.com.

12. Pe cartea ta de vizita scrie Artist. Ce inseamna a fi artist in Romania?

Subiectul este vast iar eu nu sunt in masura sa dau un raspuns. Sunt focusat in principal pe muzica si video doar din 2008 iar pana in acel moment imi desfasuram activitatea aproape exclusiv online.

13. Multumesc pt dialog. Am omis ceva, ar trebui sa mai spunem ceva despre artistul Daniel Dorobantu si proiectele lui? Ne vedem de ziua Unirii, la Echoes from the Transcendence Evening.

Multumesc si eu, ne vedem in Silver Church.

Comenteaza