Echoes From Transcendence Evening – 24 Ianuarie 2010

Inca o Seara Speciala, intr-o sala eleganta, alaturi de cateva sute de fani care au avut bunavointa sa vada la lucru doua trupe ce reprezinta undergroundul nostru de calitate! Combinatia de stiluri muzicala a adus in The Silver Church Club public diferit, lucru vazut din dinamica audientei… o mare parte interesata doar de DORDEDUH dar si un grup considerabil care a plecat dupa ce THY VEILS si-a sustinut „prelegerea”…

Au fost mari emotii pentru cata lume va veni, deoarece in momentul in care s-a luat decizia de a organiza aceasta Seara Speciala, singurul risc asumat era faptul ca e duminica si nu sambata sau vineri… Decizia a fost luata la sfarsitul lui august iar anuntul a fost facut la ETHEREAL AMBIENT EVENING, la Brasov, pe 12 septembrie 2009.

Lucrurile s-au precipitat oarecum cu aparitia peste noapte a inca 2 evenimente in acelasi week-end, dintre care unul chiar in acelasi timp… basca ca si vremea s-a ambitionat sa ne arate ca suntem totusi in ianuarie, cu un ger cumplit… astfel ca, doar cu cateva zile inainte, ne temeam ca sala pe care am ales-o sa nu fie prea mare pentru ECHOES FROM TRANSCENDENCE EVENING! Rezultatul a fost cu mult peste asteptari, daca tinem cont de circumstantele prezentate, undeva nu cu mult sub ceea ce se dorea noi initial. La 18.30 s-a permis accesul in locatie iar pana la 19.30 a rulat pe ecrane DVD-ul AGALLOCH… Nu erau mai mult de 100 de oameni.

Putin dupa ora anuntata oficial au urcat pe scena Daniel Dorobantu si echipa lui, intr-un joc de lumini armonizat perfect cu Ambientul muzicii pe care urmau sa-l prezinta tuturor.

THY VEILS au cantat in fata a 250 de persoane si au facut un show fantastic pentru cei ce stiu cu ce se digera astfel de sonoritati: vizual multidimenisonal pe doua tipuri de proiectii, doua clape, trompeta, flaut, chitara, percutii si voce feminina… expresivitate incredibila, atmosfera Dark… poate ca la capitolul dinamica a lipsit ceva, insa era si foarte greu sa patrunzi total in acea aura muzicala deoarece o mare parte a audientei a preferat sa faca altceva decat sa priveasca in liniste, ceea ce a dus la o perturbare a rezonantei necesare, fara de care THY VEILS poate sa para o trupa monotona sau chiar plictisitoare… Sunt convins ca a fost un concert special pentru cunoscatori, Dark Ambientul prestat fiind mai mult de o muzica „ciudata”, „fara ritm”, „poate altadata sau in alta locatie”…

Punctul culminant a fost cand pe scena au urcat si cei doi membri DORDEDUH, unul cu tulnicul si altul incheind seara THY VEILS prin executarea unor simple acorduri la tambal.

Dupa o pauza de circa 20 de minute fostii componenti NEGURA BUNGET impreuna cu invitatii lor au urcat pe scena. Curiozitatea celor 350 de persoane a fost foarte mare, deoarece mai toata lumea dorea sa vada ce canta DORDEDUH, daca exista legaturi cu trecutul, daca sunt in stare sa compuna si altceva, daca, daca, daca…

Show-ul lor a fost impozant, plin de farmec si atmosfera, dar in acelasi timp agresiv si in forta (pe alocuri). Este clar ca DORDEDUH trebuie privit ca pe un grup ce numai are nici o legatura cu NEGURA BUNGET, este vorba de un nou inceput! Chiar daca Hupogrammos declara ca tot ce fac ei acum este o continuare a ceea ce au creat si in NEGURA BUNGET, cred ca aici e o problema de semantica care nu trebuie sa fie asociata neaparat cu nume de trupe… tot continuare a ce fac acum se vor numi si piesele pe care au inceput sa le compuna pentru celalalt proiect, NonMetal… doar intr-o alta forma!

Desi au cantat foarte bine piesele cunoscute NEGURA BUNGET, elementul de autenticitate l-a constituit secventele noi sau variantele acustice ale pieselor de pe „Maiestrit”, care sunt impresionante de-a dreptul! Putem spune chiar coplesitoare! Publicul a reactionat extraordionar la piesele pe care le-au cantat si cu NEGURA BUNGET, pe „Hora Soarelui” si „Cunoasterea Tacuta”, metalistii fiind in extaz!

Pentru o trupa debutanta a fost un concert ireprosabil! Pe de alta parte, consider a fi un mare risc pentru Romania in a experimenta tot felul de faze stilistice, astfel de sonoritati fiind foarte bine apreciate de toti cei pentru care curentul de avantgarda reprezinta inspiratia si aprecierea (nu foarte multi)… Si probabil prea plictisitor pentru fanul de Metal clasic… Pe mine m-au cucerit imediat ce am ascultat „Maiestrit”, noua directie muzicala fiind inovativa si presarata cu elemente diverse! Evenimentul gazduit de The Silver Church din data de 24 ianuarie a primit foarte multe aprecieri pozitive, ceea ce ne face sa privim mai putin pesimist spre viitor! Sa ne vedem cat mai multi si la ELITE DARK METAL EVENING!

P.S.
Haideti sa ma refer aici si la NEGURA BUNGET, caci vineri am fost invitat sa ascult si noul lor album si i-am si vazut live… Ei bine, si aici discutam de o alta abordare ce nu are nici o legatura cu trecutul.. este mult mai atmosferic, mult acustic si orientat pe mult mai multe faze traditionale decat Metal. Mi-a ramas insa in minte o piesa interesanta, „Dacia Hiperboreana”, cu pasaje ce m-au trimis cu gandul la vechiul IN THE WOODS… (ca atmosfera).

Imi permit sa fac cateva aprecieri legate despre conceptul si orientarea muzicala a celor doua trupe despre care, chiar daca doresti sa nu vorbesti, tot iti vin in minte. De aceea cred ca e bine de transat problema si sa privim in viitor, pentru binele tuturor. Noul NEGURA BUNGET este caracterizat de termeni ca Spiritual sau Pagan si cred ca pe aceasta falie se va insista si de acum incolo. Mi s-a parut (am ascultat doar o singura data albumul) ca driverii sunt bateria si keyboard-ul iar pentru a da mai multa coloratura au ales alternanta de instrumente traditionale care sunt puse in practica in cel mai folcloric mod cu putinta… DORDEDUH vine cu un concept Transcendental si Experimental, mult mai in forta, bazat pe expresivitatea si furia chitarilor, transformand Black Metal-ul clasic intr-un sound ce va încorpora foarte mult Post-Rock (deci pasaje prelungite de chitara in pozitie nemiscata, acorduri perfecte pentru a intra in transa) si, in cele din urma, va duce sunetul spre o noua orientare, mai psihedelica si mai greu de digerat pentru cei ce prefera ritmul si atmosfera…

Este, daca vreti, o reorientare a celor doua falii din nucleul initial NEGURA BUNGET, una pe faze mult mai melodioase si folclorice (cam in genul curentului Pagan/Viking care cuprinde intreaga Europa, dar intr-un mod mult mai profund si traditionalist), alta pe Black Metal apasator si introvertit, mult mai complex si care incorporeaza mult mai multe elemente din stiluri deloc conventionale pentru fanul clasic de Metal si mosheala… Doar ascultatorul va decide ce va alege… de fapt, mai bine spus, in ce se va regasi mai bine… sau, as spune eu cu foarte mare convingere: cat de doritor va fi in a descoperi si altceva decat clasicul Black Metal!

26 ianuarie 2010.

________________________________

COMUNICATE:

A mai ramas o zi pana la ECHOES FROM TRANSCENDENCE EVENING!

DORDEDUH si THY VEILS au ajuns in aceasta seara in Bucuresti, dupa un drum deloc comfortabil, de cca 10 ore, inceput dimineata la Timisoara.

Daniel Dorobantu a adus cu el cateva CD-uri din ultimul album THY VEILS, realizat in aceasta luna dar si un numar limitat din celalalt proiect muzical cu care s-a facut cunoscut in scena Soundscape Ambient.

Din nefericire, DORDEDUH nu va putea sa ne ofere spre vanzare maine prima aparitie discografica (EP_ul format din 2 piese interpretate intr-o forma distincta fata de cele ce vor fi incluse pe CD-ul de debut), deoarece lucrurile au fost intarziate mult prea mult, astfel ca doar in martie ne vom bucura de prima auditie de studio.

Pentru cei ce ar fi dorit sa asculte DORDEDUH inainte de concert, surpriza va fi mare, deoarece trupa ne va prezenta un Black Metal impozant, cu parti superagresive, atat ca dinamica cat si ca voci, dar si pasaje incarcate cu elemente experimentale, percutii multiple, instrumente traditionale diverse… O continuare a ceea ce au facut cei doi in NEGURA BUNGET, insa acum intr-o forma mult mai matura, elaborata si plina de inspiratie! Daca v-a placut “Maiestrit/Maistru Sfetnic”, atunci serata de maine va fi exact pe profilul vostru! Dar nu uitati, DORDEDUH abordeaza un Black Metal in cea mai tehnica si transcedentala forma pe care ati putut-o vedea vreodata in Romania! Tinand cont ca DORDEDUH in varianta live inseamna mai mult de Hupogrammos si Sol Faur, sa va asteptati la o componenta de zile mari, cu invitati internationali care ne vor convinge ca avem oportunitatea de a vedea o trupa europeana, nu doar una autohtona!

De mentionat ca vor exista la vanzare primele tricouri DORDEDUH, dar intr-un numar restrans, doar pentru fanii ce vor dori sa le arate trupetilor sustinerea lor!

Organizatorii Kogaionon si DonisArt va pregatesc o noua Seara Speciala, intr-o locatie selecta, cu atmosfera relaxanta si comfortabila, cu o sonorizare corecta si cu un joc de lumini mulat pe profilul conceptual al trupelor. Mai mult, ambele trupe vin cu proprii ingineri de sunet si luministi (unii chiar din Germania), pentru ca isi doresc ca aceste aspecte sa nu fie trecute pe plan secundar! Dimensiunea Visual are si ea rolul ei, astfel incat, in final, serata de maine sa le arate tuturor ca evenimentul in sine nu este un simplu concert… E ALTCEVA!

Programul pentru ceea ce se va intampla maine in clubul bucurestean The Silver Church (Calea Plevnei, Nr.61) este urmatorul:

18.30: Opendoor
18.30-19.15: Vizionare DVD AGALLOCH
19.30-20.30: THYVEILS
20.45-22.15: DORDEDUH
22.30: Discutii libere cu muzicienii…

Va reamintim ca puteti citi ultimele detalii cu si despre trupele participante aici:

THY VEILS
http://www.kogaionon.com/romana/arhive_romana/arhive_interviuri_romana/t…

DORDEDUH
http://www.kogaionon.com/romana/arhive_romana/arhive_interviuri_romana/d…

Accesul in locatie va fi permis cu orice tip de aparat foto sau de filmat dar fara suport sau trepied.

Nu exista rezervari de mese sau scaune iar cele doua „alveole” existente pe lateralele locatiei vor fi alocate trupelor si organizatorilor, fara acces la public.

Blackhawk Security este firma de paza si protectie care va asigura buna desfasurare a evenimentului.

Pretul unui bilet este de 40 lei si se poate achizitiona de la magazinele Diverta, www.ticketpoint.ro, Titus (Bestial Bucuresti) dar si in seara evenimentului, de la intrare. Tot aici veti putea achizitiona bilete si pentru AGALLOCH si ALCEST.

Va asteptam!

Echipa Kogaionon & DonisArt

www.dordeduh.com
www.thyveils.com

…underground will never die!

DORDEDUH si THY VEILS sunt pregatiti pentru a urca pe scena bucuresteana!

Evenimentul Echoes From Transcendence Evening, ce va avea loc duminica, 24 ianuarie, in clubul bucurestean The Silver Church, Calea Plevnei Nr.61, prezinta urmatorul program aproximativ:

17.00-17.30: Conferinta de presa THY VEILS (doar pentru persoanele acreditate)
17.30-18.00: Conferinta de presa DORDEDUH (doar pentru persoanele acreditate)
18.30: Opendoor
18.30-19.15: Vizionare DVD AGALLOCH
19.30-20.30: THYVEILS
20.45-22.15: DORDEDUH
22.30: Discutii libere cu muzicienii…

Va reamintim ca puteti citi ultimele detalii cu si despre trupele participante aici:

THY VEILS
http://www.kogaionon.com/romana/arhive_romana/arhive_interviuri_romana/t…

DORDEDUH
http://www.kogaionon.com/romana/arhive_romana/arhive_interviuri_romana/d…

Accesul in locatie va fi permis cu orice tip de aparat foto sau de filmat dar fara suport sau trepied.

Nu exista rezervari de mese sau scaune iar cele doua „alveole” existente pe lateralele locatiei vor fi alocate trupelor si organizatorilor, fara acces la public.

Blackhawk Security este firma de paza si protectie care va asigura buna desfasurare a evenimentului.

Pretul unui bilet este de 40 lei si se poate achizitiona de la magazinele Diverta, www.ticketpoint.ro, Titus (Bestial Bucuresti) dar si in seara evenimentului, de la intrare. Tot aici veti putea achizitiona bilete si la urmatoarele Seri Speciale, cele cu AGALLOCH si ALCEST.

Va asteptam!

Echipa Kogaionon & DonisArt

Comunicat 07.01.2010

Pe data de 24 ianuarie, in selecta locatie The Silver Church Club, Calea Plevnei Nr.61, organizatorii Kogaionon & DonisArt prezinta, in premiera, o Seara Speciala dedicata elitei muzicale underground autohtone!

Prima alegere se numeste THY VEILS iar Daniel Dorobantu, mentorul acestui concept, a decis ca pentru aceasta seara sa aduca sub lumina reflectoarelor si pe cativa din colaboratorii cu care a realizat ultimul album. Este vorba de “Mountain and Cloud”, un CD ce a aparut oficial chiar astazi si despre care puteti afla toate detaliile, inclusiv audio, pe http://thyveils.bandcamp.com. Este un material conceptual, ce insumeaza 4 piese, cca o ora, care dezvolta o aura Landscape Music remarcabila! Puteti asculta, in cel mai inspirat si inedit mod, o combinatie stranie de keyboards cu chitara, trompeta, instrumente de percutie indiene, didgeridoo si chiar voci feminine!
Sunetul THY VEILS dezvolta o dimensiune misterioasa, greu de patruns sau perceput la o ascultare superficiala insa perfecta pentru meditatie sau evadare din cotidian! Efectul minimalist al unor instrumente sau sample-uri pune in valoare si mai mult armonia acestui concept muzical care se bazeaza in egala masura si pe latura vizuala, Daniel fiind un artist incontestabil ce stie sa manipuleze imaginea in cea mai abstracta si, poate, retorica forma! THY VEILS este primul proiect Dark Ambient infiintat in Romania, in urma cu 15 ani, iar cel de-al 5-lea album dovedeste o maturitate rarisima pentru intreaga noastra scena Dark Ambient. Este un material ce se adreseaza in principal fanilor trupelor promovate de Cold Meat Industry, Rage in Eden, Cyclic Law, Eibon, dar si tuturor celor ce accepta impletirea de muzica si imagine ca pe o reala si introvertita provocare…

DORDEDUH este o trupa infiintata de Hupogrammos si Sol Faur in urma despartirii de NEGURA BUNGET, in vara anului trecut. Este prima oportunitate pentru fanii Black Metal autohton sa vada la lucru acest nou grup timisorean, intr-o formula extinsa cu invitati diversi. A existat si inca exista o intreaga dezbatere despre existenta sau inexistenta unei continuitati conceptuale intre muzica DORDEDUH si NEGURA BUNGET.

Pana acum nimeni nu a avut ocazia sa afle care este adevarul…
Organizatorii au hotarat impreuna cu muzicienii sa arate, in premiera, tuturor fanilor de sonoritati Metal, care este adevarata identitate DORDEDUH!

Desi trupa este la inceput de drum, casa de discuri germana Prophecy Productions le-a oferit deja un contract, albumul de debut urmand sa apara in acest an. Mai mult, in foarte scurt putin timp va aparea si un EP, format din doua piese distincte, ce vor contura barierele stilistice intre care penduleaza muzica celor doi timisoreni.
DORDEDUH doreste sa arate tuturor ca, in ciuda existentei unei scene Black Metal abundente, unde cantitatea este mai importanta decat calitatea, se poate compune si interpreta intr-un mod elegant, profesionist si sincer muzica in care crede! Va fi un spectacol de imagine si muzica pe durata a 90 de minute, intr-o maniera mai putin intalnita pentru astfel de sonoritati, atat in Romania cat si in Europa!

Asadar, DORDEDUH va aparea pentru prima data pe scena in seara de 24 ianuarie iar posibila sinergie cu THY VEILS o veti putea descoperi doar atunci, fiind, probabil si unica!

Pentru o initiere in universul ECHOES FROM TRANSCENDENCE EVENING, cei interesati pot sa citeasca un interviu cu THY VEILS realizat in urma cu mai bine de 10 ani, ce trateaza insa teme la fel de actuale cu ale noastre vremuri… Aici se va gasi si posibila explicatie pentru Seara Speciala ce sta sa vina… http://www.kogaionon.com/romana/revista_kogaionon_full/no_05/revista_kog…

Ultimele noutati despre trupe vor veni curand, prin postarea a doua interviuri realizate in aceasta luna!

Vor mai exista in 2010 si alte Seri Speciale in afara celor anuntate? Raspunsul pe 24 ianuarie, in The Silver Church!

Accesul in sala va fi permis la ora 18.30, unde se va putea urmari cca o ora din spectaculosul DVD AGALLOCH, aparut acum cateva saptamani, o raritate dar si o piesa de colectie pentru toti fanii Dark Metal ! In jurul orei 19.30 prima trupa va urca pe scena, cea de-a doua urmand sa-si termine reprezentatia dupa ora 22.00. Pretul unui bilet este de 40 lei si se va putea cumpara din Reteaua Diverta, www.ticketpoint.ro, sau la intrare, in seara evenimentului.

Va asteptam!

______________________________

DORDEDUH semnifica trupa ce a rezultat in urma plecarii lui Hupogrammos si a lui Sol Faur din NEGURA BUNGET. Cei doi muzicieni au decis sa-si continue activitatea sub aceasta denumire, duetul avand parte, atat in studio cat si pe scena, de ajutorul unor muzicieni profesionisti, cu care vor termina de inregistrat curand primul material. In componenta lor se afla in acest moment: Sergio Ponti la tobe si percutii (tobar de studio si profesor de tobe, cunoscut pentru aparitia in show-ul de reuniune Jethro Tull, dar si pentru diferitele sale colaborari cu muzicieni din Whitesnake, Rainbow, Sabbat, Ephel Duath, Illogicist…), Jorg Heemann / Thelemnar la percutii (Secrets of the Moon, The Vision Bleak) si Michael Zech / Arioch la bass (Odem Arcarum, Secrets of the Moon).

Soundul DORDEDUH este unul extrem de complex, cu radacini in Black Metal, dar si Folk sau Ambient. Veti auzi pe langa chitari, tobe, percutii, voci diverse si tot felul de instrumente traditionale, pasaje multiple si multe ruperi de ritm.

Desi trupa nu are decat cateva luni de la infiintare, foarte multe labeluri au fost interesate in a colabora cu ea iar interesul fanilor, atat din Romania cat si din afara tarii, intr-un prim posibil concert, a fost si continua sa fie subiect de dezbatere pe multe forumuri.

Hupogrammos si Sol Faur au hotarat ca prima aparitie in fata publicului sa fie facuta printr-o Seara Speciala, una care sa dezvaluie corect si multidimensional identitatea DORDEDUH, atat ca muzica si mesaj, cat si ca instrumente si implicit formula scenica completa!

Evenimentul va avea o dinamica aparte deoarece grupul ce va urca pe scena inainte de DORDEDUH va fi THY VEILS, un proiect timisorean foarte cunoscut de presa de specialitate. Daniel Dorobantu este, poate, cel mai vechi artist roman din scena Dark Ambient iar proiectele lui muzicale au starnit intotdeauna curiozitatea celor mai avantgardisti ascultatori de faze ciudate.

Seara de 24 ianuarie va fi una cu totul speciala, deoarece asocierea scenica a doua trupe complet diferite ca stil muzical ne va contura, in cele din urma, imaginea unui spectacol complex aparte, conceput exclusiv pentru o audienta ce e deschisa la nou, insa cu imense radacini in tot ceea ce e clasic si traditional. Va fi o seara rarisima deoarece probabilitatea de a se repeta experienta din 24 ianuarie este practic nula!

Dupa orele 19.00, cele cca 3 ore de muzica si imagini vor invalui intr-o atmosfera conceptuala intreaga sala The Silver Church, Bucuresti, Calea Plevnei Nr.61, spectatorul avand oportunitatea de a transcede in propriul univers interior, datorita prestatiilor scenice ale celor doua trupe.

Pretul unui bilet este de 40 lei si se va putea cumpara din Reteaua Diverta, www.ticketpoint.ro, www.letsrock.ro/bestial (Titus), www.beautyofpain.ro, www.myticket.ro sau la intrare, in seara evenimentului.

Va asteptam!

Comenteaza