Negura Bunget „Varstele Pamantului”

Iata ca am apucat sa ascult in tihna noul material. Acum o luna si jumatate, la auditia oficiala organizata de Negru in Bucuresti, am ramas usor confuzat… asta poate si datorita faptului ca am mers pe o idee preconceputa… sa vad cum suna NEGURA BUNGET fara cei doi… si daca e sa privesc astfel, soundul sufera… De aceea cel mai corect ar fi sa prezint albumul din 2 perspective…

Prima, cea care face trimitere la istoria trupei si muzica compusa pana acum: nu mai discutam de nimic ce era, de nimic ce sa aiba legatura cu transcedentalul “Om”, de instrumentatia in forta, de virtuozitatea chitarilor sau impunatoarea voce masculina!
Conceptul pare insa sa fie acelasi, trimiterile ancestrale fiind mult mai vizibile, Folk-ul devenind unealta principala a sunetului iar keyboard-ul mai prezent ca nicicand… Deci e clar, cel putin pentru mine, noul NEGURA BUNGET nu are nici o legatura cu albumul “Om”… poate doar cu primele realizari.
Privit din perspectiva unui album independent, pot spune ca “Varstele Pamantului” va cuceri rapid o mult mai mare masa de oameni, deoarece Folk/Pagan/Viking place, e curentul la moda, mai ales strainilor! Si daca vorbim de piata europeana, Germania e principalul bastion de doborat! Iar recenziile la superlativ au aparut deja pe acolo, ceea ce ne face sa fim mandri de munca acestor timisoreni!
E bine ca nu au luat-o pe linia trupelor a caror muzica se poate dansa in hora pagana, nota Experimentala si sobra a conceptului dand o dimensiune de decenta spirituala, daca se poate spune asa…

Este clar ca partea de percutie este cea care dirijeaza “alchimia” pieselor, keyboard-ul completeaza si partile mai putin inspirate (sau hai sa le spunem cele mai simpliste), restul instrumentelor Metal fiind usor peste medie. Intregile compozitii sunt destul de simple ca structura, cu insertii Folk multiple, cu voci masculine normale intens folosite, mai ales pe principiul naratiei cursive dar si parti cu voci agresive, care nu prea m-au convins…
Sunetul este focusat pe o latura atmosferica si mai putin de virtuozitate Metal… sau, poate ca o fi virtuozitate, dar ceva se intampla cu “panelul coloristic” (exprimare plastica, desigur)… din acea nota gri inchis (ca negru nu poate fi decat in dreptul trupelor old school Black Metal), totul pare sa se transforme in ceva colorat, cu nuante luminoase, jucause…
Nu zic ca ar fi un lucru rau… din contra, varietatea stilistica este binevenita si asa putem vedea ca Metalul nu se incapataneaza in a se ancora in faze clasice si atat… dar totusi, prea putin Black si prea mult Folk (pasaje care ar putea fi comparate cu PHOENIX)…

Este totusi un sound plin de melodie, cu interludii interesante (de parca ar fi film istoric regizat de Sergiu Nicolaescu), cu o piesa foarte lucrata, “Dacia Hiperboreana”, dar si una spectaculoasa, de toata frumusetea,“Pamant” (cea mai bine gandita, structurata si interpretata piesa de pe material), cu multiple pasaje de drujba inserate aleatoriu in dinamica secventelor dar care nu prea se integreaza cu restul conceptului (treceri prea seci si brutale dintre atmosferic si brutal)… si cu o gramada de instrumente traditionale: tambal, cobza, buhai, caval, fluier, nai, xilofon… Sunt tare curios sa vad cum va suna DIN BRAD, pentru ca eu la asa ceva ma asteptam de la proiectul lui Negru!!!
NEGURA BUNGET a reusit sa contureze un “back in time” si creeaza acea aura arhaica, veche, traditionala, folclorica… cu texte in limba romana ce trateaza subiectul strabunilor nostri, dacii…

Nu mi-a placut insa calitatea mixajului, parca ceva lipseste… la o muzica atat de atmosferica cu pasaje lungi relaxate, totul ar fi trebuit sa rezoneze altfel!
In ciuda controverselor personale intre cei ce au infiintat trupa acum ani buni, trebuie sa mentionez faptul ca Negru s-a zbatut imens pentru a tine acest nume in viata, pentru a arata si altora ca NEGURA BUNGET este un nume valoros (creat si consolidat prin multa munca) care este, fara dubii, Ambasadorul Metal al Romaniei!
Si tot de mentionat e si faptul ca in mai putin de un an de zile si-a strans in jurul lui o echipa cu care a reusit sa lanseze albumul (parca se simte pe alocuri si aceasta graba)! Imi dau seama ca i-a fost foarte greu dar, daca e sa privim din acest punct de vedere, albumul este superreusit!

Dupa cum am mai spus, NEGURA BUNGET a luat-o de la zero, acest “debut” fiind unul deosebit, chiar remarcabil pentru ceea ce exista astazi in scena Metal!. Ma bucur ca recenziile sunt superpozitive (chiar maximale de la reviste mari de afara!!!), ca trupa presteaza in toata Europa in zeci de concerte, ca exista!
Continuitate nu inseamna neaparat schimbare, cat transformare.. sau un nou T0… noul NEGURA BUNGET este inca la stadiul de cocon ce are in spate avantajul numelui si un culoar fantastic de vizibilitate… privit pragmatic, totul a fost exploatat pana acum perfect… ramane de vazut daca si muzical va reusi sa se mentina la nivelul maxim pe care l-a aratat fanilor cu “Om” sau “Maiestrit”! Nu uitati, “Om” a fost pozitionat de Terrorrizer pe locul 6 din top 100 albume Black Metal de pe mapamond!!!

Comenteaza