Negura Bunget

Salut Negru si bine te-am gasit! Cum se vede sfarsitul verii/inceputul toamnei de la Timisoara?

„Salut ! Acum ca s-a mai racorit toamna chiar pare aproape si pe aici… E destul de placut!”

Ati terminat de inregistrat noul album in acelasi studio in care ati realizat primul demo. Esti multumit de calitatea obtinuta? Am inteles insa ca trebuie sa-l mixati inca odata. Cam tot timpul sunetul vostru a avut de suferit. Da-mi cat mai multe detalii.

„intr-adevar, am folosit din nou studio-ul Magic Sound. in final am decis sa nu mai mixam inca o data materialul, atat din cauza timpului limitat, cat si datorita faptului ca de data asta am reusit sa avem un sunet destul de calitativ. E drept ca in trecut nu prea ne-a iesit noua exact ce am vrut din privinta sunetului, dar ce sa-i faci, asta e! De data asta insa totul a iesit cu mult mai bine, sper sa se observe usor asta. Oricum, mai urmeaza si un mastering, pe care cei de la code666 il fac in Italia, si care probabil o sa conteze, imbunatatind destul de mult sunetul.”

Se presupune o lansare la Code666 in octombrie. Crezi ca se va respecta estimarea?

„Sper ca da. Mai avem destule de facut, dar sper sa ne incadram la limita in termenul initial. Iar daca intarziem putin, nu cred sa fie vreo problema.”

Italienii sustin ca CD-ul va avea o prezentare grafica de exceptie. Cred ca ar fi timpul sa dezvalui aceasta curiozitate.

„Da, si de data asta pregatim ceva mai deosebit. Din pacate e cam greu de descris. Am proiectat din nou intreaga structura a digipak-ului, desi nu e un termen tocmai potrivit. O sa fie o chestie destul de mare, neobisnuita si speram ca interesanta.”

Fa-mi o prezentare amanuntita a noului material: coperta, versuri, prezentarea pieselor, muzica, colaboratori, componenta.

„Toate chestiile ce tin de imagine legate de noul album (coperta, multimedia, site, poze) au fost facute in colaborare cu Dan F. Spataru (EncoilMARK), si suntem multumiti de ce a iesit. in ceea ce priveste muzica si textele, de data asta sunt legate intre ele mai mult decat in trecut. Albumul in sine poate fi interpretat ca o calatorie de-a lungul spiritualitatii romanesti, simbolic imaginata de-a lungul unui an, cu cele 4 anotimpuri concret identificate, atat in texte cat si in muzica. Desigur, nu e o abordare stricta, ci metaforica, chiar initiatica… Componenta e aceeasi, la fel si colaboratorii (de fapt doar Ursu – bas, a contribuit direct la inregistrari).”

Prin ce crezi ca se diferentiaza noul sunet? Altfel spus, in ce consta maturitatea voastra ca instrumentisti?

„Cred ca de data asta am exprimat prin muzica direct un continut ideologic mult mai consistent decat in trecut. E un album in acelasi timp destul de normal pentru Negura Bunget, in care am incercat sa echilibram aceleasi tendinte ca si in trecut, intre atmosfera si agresivitate, viteza si expresivitate… Negura Bunget nu e pe de alta parte locul in care sa ne demonstram virtuozitatea, ci mai de graba maturitatea in compozitie, uneori chiar autocenzura. Masura in care chiar reusim sa demonstram ceva, e insa la latitudinea altora de a aprecia….”

In Romania toti metalistii sunt filozofi, le stiu pe toate si le critica pe toate. Pana aici, nimic rau. In ultima vreme am depistat un curent anti-Negura, multi sustinand ca ati inceput bine si nu ati evoluat deloc. Mai mult, ati combinat sunetul Black Metal nordic cu cateva elemente de spiritualitate traditionala si astfel s-a creat mitul NEGURA. Unde te situezi tu? Crezi ca este ceva adevarat in toate aceste barfe?

„In final fiecare poate sa creada ce vrea, chiar daca are sau nu vreo legatura cu realitatea. Probabil ca sunt multi care nu ne agreeaza, dintr-un motiv sau altul, si e normal sa fie asa… Nu cred insa ca ar trebui sa incercam sa convingem pe toata lumea de ceea ce incercam noi sa facem. Ne dam foarte bine seama ca nu toti vor sau pot sa inteleaga ce incercam noi sa facem, si chiar plecam de la premisa asta intotdeauna.”

Ati inceput sub numele de WICCAN REDE, un nume ce are conexiuni mai degraba cu Crowley decat cu mitologia dacica. Odata cu schimbarea numelui, toate elementele au inceput sa aiba o logica, o cursivitate in exprimare si in muzica. De unde aceasta dorinta de identificare cu stramosii nostri?

„Wiccan Rede a fost doar un prim pas. Inca de la inceput Black Metal-ul ni s-a parut un fenomen extrem de serios. Wiccan Rede a fost un inceput, o pregatire pentru o implicare si mai adanca. Asa il vedem noi. Negura Bunget e o chestie complet diferita. Nu e doar o schimbare de nume, e cu totul altceva…
Cat priveste legatura cu trecutul, e o chestie simbolica, noi incercam sa provocam o renastere a unor continuturi spirituale care la un moment dat erau active in mentalitatea umana, dar care de-a lungul timpului si-au pierdut influenta. in acest content legatura cu trecutul e doar o parte, un prim pas in restabilirea unei linii directe cu prezentul.”

Machiajul este un alt element folosit de voi. Ce legatura are el cu tinuturile noastre?

„Trebuie sa spun ca n-am mai folosit machiajul de cativa ani buni. Asta nu inseamna ca am renuntat complet la asa ceva, ci doar ca n-am simtit un moment propice pentru asa ceva. Noi il vedem ca pe o chestie naturala, care vine de la sine in circumstantele potrivite. Machiajul n-are o legatura neaparat cu tinuturile noastre, dar are legatura cu Black Metal-ul, cu depasirea identitatii personale, accesarea arhetipurilor….”

Daca imi amintesc bine, cu cei de la Code666, Bestial a intrat in contact acum vreo doi ani, tocmai pentru ca acestia au fost incantat de prezentarea grafica si tiparirea booklet-ului CD-ului vostru. Este adevarat? Cum de ati ajuns sa semnati pt. ei? Nu ati primit si alte oferte?

„intr-adevar, la inceput celor de la Code le-a placut prezentarea de la „Maiastru sfetnic”. Apoi ne-au intrebat daca avem un contract serios cu cei de la Bestial, si daca n-am fi interesati sa semnam unul cu ei. Dupa ce am negociat o multime de aspecte, asta s-a si intamplat. Am mai avut ceva oferte de-a lungul timpului, dar n-au fost tocmai spectaculoase…”

Da-mi cateva detalii si despre videoclip.

„in prima faza cei de la Code666 ne-au rugat sa facem o piesa noua, care sa apara in exclusivitate pe o compilatie de-a lor, editata in conditii de lux. Dupa ce am compus si inregistrat piesa, la studioul Bilutza, ne-am gandit ca am putea face si un clip pentru ea, mai ales ca aveam toate conditiile necesare acolo. Cei de la Code666 au fost evident de acord, mai ales ca n-au fost prea implicati, asa ca ne-am apucat si de asta. De lucrat am lucrat cu Marius Danci (Bilutza/Flying Wood), care a filmat toate imaginile, si cu care am editat totul. Toate ideile de la care am plecat au fost ale noastre, si as zice ca in final totul a iesit destul de bine. Am filmat aproape totul in Muntii Apuseni si Retezat, unde am si avut parte de destule peripetii. in final ne-a mai ajutat si prietenul nostru Andrei Nica la partea de efecte speciale, post-processing…”

In ultima vreme nu ati mai cantat live in Romania. Ce s-a intamplat? Faptul ca sunteti cei mai cunoscuti in materie de Black Metal din Romania ar trebui sa fie un avantaj, nu? Sau exista deja o saturatie a publicului.

„Intr-adevar, am luat o pauza destul de mare cu concertele in ultimul timp. in principal am fost ocupati cu noul album, la care am avut mult de lucru, nu tocmai destul timp… asa ca nici nu ne-am gandit la concerte. Nu cred ca s-ar putea vorbi de o saturare a publicului, pentru ca n-am cantat noi niciodata foarte des live. Oricum, acum pregatim deja cateva concerte.”

Observ trupe noi de Black aici, care isi iau ca reper NEGURA BUNGET. Cum vezi tu acest lucru? Ai cateva exemple de care sa fi multumit?

„Pe noi nu ne tocmai preocupa astfel de chestii. Noi incercam sa ne facem cat mai bine posibil treaba noastra. Daca cineva apreciaza straduinta noastra, si eventual o ia ca reper… asta nu poate decat sa ne bucure. Mai mult de atat insa…”

Black Metal-ul abordat de voi a fost tot timpul unul crud, neinfectat de faze Gothic sau alte suplicii moderne. De ce? Nu simpatizezi cu orientarea DIMMU?

„Am incercat sa transpunem in muzica noastra viziunea pe care o avem asupra Black Metal-ului. Evident ca aceasta nu include alte elemente decat cele ce tin de natura interna a Black Metal-ului. in final totul tine de viziunea asta, iar daca altii au o alta, sau n-au niciuna… asta e! Din pacate nu exista o definire clara si concreta a ceea ce e si a ceea ce nu e Black Metal (desi ar fi interesant de elaborat asa ceva!) si de aceea apar tot felul de controverse legate de cine e si cine nu e „true”. Si asta tine in final de fascinatia Black Metal-ului, chiar daca uneori astfel de dispute pot parea puerile. Si chiar daca personal nu-i agreez pe cei de la Dimmu Borgir, nu pot sa nu observ ca de exemplu pe ultimul lor album dovedesc ca sunt muzicieni foarte buni, si ca pot compune extrem de inteligent, chiar daca motivele pentru care fac totul nu prea au multe in comun cu ideologia Black Metal-ului.”

Cum ti-ar placea sa vezi viitorul NEGURA BUNGET? In ce ar consta succesul trupei tale?

„As vedea ,succesul’ prin a reusi crearea unui interes pentru temele pe care incercam sa le promovam prin muzica noastra. Trezirea preocuparii pentru traditiile culturale si spirituale romanesti, despre legatura acestora cu universalitate. Pe de alta parte noi vedem Negura Bunget ca pe o oportunitate, o sansa de a evolua spiritual ca persoane. Daca in calatoria aceasta a noastra am putea atrage si pe altii prin intermediul muzicii, as zice ca ne-am indeplinit scopul…”

Esti implicat serios in Scena Metal, drept dovada ai scos trei numere cu revista ta, „Negura”. Ti-ai facut si un webzine dar la care ajungi mai rar. Care sunt noutatile din tabara scriptica?

„Momentan lucram la numarul 4, care ar trebui sa fie gata inainte de sfarsitul anului. Va cuprinde interviuri cu: Tormentor, Primordial, Nokturnal Mortum, Thunderbolt… un code666 special feature, cateva articole interesante, si o multime de cronici. Sper ca de data asta sa avem vreo 70 de pagini la dispozitie, pentru ca am mai avea cateva surprize… Chiar zilele astea mai pregatesc si un update la site.”

Tot gurile rele spun ca succesul vostru nu este cauzat de calitatea muzicii ci de faptul ca ati fost singura trupa de gen la acea vreme care a beneficiat de o sustinere financiara (Bestial). Ce crezi tu? Si ca Bestial continua sa castige bani din vanzarea accesoriilor cu NEGURA BUNGET, cum ar fi tricourile. Putem spune ca ati castigat bani seriosi din muzica?

„Aici cred ca depinde din ce perspectiva privesti lucrurile. Am fost intr-adevar printre putinele trupe Black Metal romanesti, dar asta nu din cauza noastra… La fel si cu Bestial. Noi am mers la ei si i-am convins sa ne promoveze muzica (Bestial a luat fiinta o data cu primul nostru album). La fel de bine puteau sa faca si altii… chiar la Bestial… Si sa fim totusi seriosi… nu vorbim aici de cine ce sustinere… doar de o chestie normala, specifica oricarei case de discuri underground!
Faza cu castigurile e si mai puerila. Chiar ar putea crede cineva ca se poate castiga din muzica, din Black Metal… si tocmai in Romania? Eu ma indoiesc ca cineva poate crede asta serios. Nu numai ca n-am castigat o multime de bani, dar per total am cheltuit cum mult mai mult decat am primit…
in ceea ce priveste castigurile celor de la Bestial… nu e normal ca o casa de discuri sa castige de pe urma muzicii pe care o promoveaza? Altfel cum ar putea continua sa o promoveze si mai bine? Din pacate nici cei de la Bestial n-au castigat si nu castiga prea mult…”

Am vorbit de concerte. Probabil ca label-ul italian va va oferi posibilitatea sustinerii unor turnee. Cum va arata pe scena NEGURA BUNGET? Ceva efecte pirotehnice, femei goale dansand in jurul focului, vreun steag dacic fluturand deasupra tobelor tale?

„Speram si noi sa avem posibilitatea de a efectua un turneu dupa lansarea albumului. Nu pregatim cine stie ce elemente extravagante pentru scena, incercam sa creem o imagine mai de graba traditionala, atat prin instrumentele pe care o sa le folosim uneori (percutii, xilofon, tulnice, tambal), cat si prin unele elemente de vestimentatie. Totusi vor fi mai degraba elemente discrete… caci in final doar forta muzicii conteaza cand esti pe scena.”

Fenriz/DARK THRONE este unul dintre bateristii pe care i-ai admirat. Ce alti bateristi si se par a fi in forma maxima?

„Fenriz a fost interesant doar pe primul album Dark Throne.
E chiar ciudat cum de a suferit o transformare asa de mare pentru urmatoarele albume. in rest mai imi plac Frost de la Satyricon, Trym de la Emperor, Sean Reinert de la Death/Cynic… si multi altii.”

Ce muzica mai asculti? Dar colegii tai de trupa? De fapt, cine sunt ei si de ce continuati sa va ascundeti in spatele unor pseudonime? Au ele vreo semnificatie pentru voi?

„Mai nou ascult multa muzica, in principal legat de revista. Din pacate in mare parte nu tocmai de cea mai buna calitate. Cand ascult de placere, raman la aceeasi: Emperor, Immortal, Enslaved, Satyricon, Taake… Si colegii mei asculta fiecare tot felul de muzici. N-as zice ca scopul pseudonimului e sa ascunda pe cineva. Noi le consideram importante, pentru ca ele ofera un simbol, muta accentul de pe persoanele noastre, care nu sunt importante, catre niste esente mult mai ample.”

Ce faceti voi in timpul liber? Lucrati? Cum arata o zi normala pentru voi?

„Deocamdata toti mai studiem inca. Nici unul din noi nu lucreaza momentan. Din fericire n-am ajuns inca in stadiul de a avea zile prea asemanatoare, si avem libertatea de a ne face programul mai mult in functie de disponibilitatile pe care le avem in diferite momente.”

Pe cand v-ati decis sa mergeti la frizerie? Cum crezi ca ar arata o trupa Black in care toti membrii trupei ar fi tunsi scurt si imbracati in sacouri?

„Evident, n-avem nici o programare… he he… Toti tunsi si cu sacouri… cu greu ar forma o trupa Black Metal. Black Metal-ul e esential definit nu doar de muzica, ci si de continutul spiritual, si chiar si de imagine.”

Mitul NEGURA BUNGET continua sa existe in sufletele multor fani. Unde crezi ca ar trebui sa se termine idolatria si sa inceapa realismul lor?

„As zice ca fiecare ar trebui sa se gandeasca singur bine inainte de a face sau spune ceva.”

Negru, cred ca e suficient. Am preferat sa avem o discutie naturala si lejera, pentru ca in aproape toate interviurile tale nota serioasa, poate grava, lasa cititorului impresia ca NEGURA BUNGET este o trupa introvertita, cu un mesaj nihilist si mizantrop. Poate chiar asa si este, dar scopul meu a fost altul. Tu ce crezi de cele spuse de mine?

„intr-adevar, uneori aparentele pot insela. N-as zice ca Negura Bunget promoveaza un mesaj direct mizantrop sau nihilist… dar in acelasi timp nici ca nu suntem atenti la ce si cum spunem. Asta nu inseamna ca nu suntem deschisi la discutii lejere in conditii potrivite, cum a fost si cea de fata…”

Mersi pt interviu si fie ca Zamolxe sa vegheze vesnic!

„Mersi si eu pentru suport! Stay Black!”

Septembrie, 2002.

Comenteaza

Adresa de email nu va fi facuta publica.