Bucovina „Duh”

Nu este nici un secret ca imi place sa sustin doar trupele pe care le consider eu dedicate cauzei… adica muzicii! Exista trupe a caror muzica nu ma indeamna la auditii repetate, insa determinarea lor ma face sa ma inclin oricand! Si exista si trupe pe care le ascult „”insistent de mult””, dupa cum imi spune familia, incat le stiu pe de rost fiecare acord. Acelea sunt trupele mele de suflet! BUCOVINA este undeva intre, caci nu sunt un fan infocat al sonoritatilor Folk Metal… insa la cat de inflacarata e echipa lui Crivat cand vine vorba de muzica compusa, jos palaria! Dupa ani buni prin care s-au laudat ca vizibilitate doar cu un singur CD, sucevenii& iesenii revin acum in forta, in sensul adevarat al cuvantului! Cu o miscare cumpatata dar si iscusita, BUCOVINA vine spre acest sfarsit de an nebun cu un EP format din 5 piese, care se doreste a prefata ceea ce va urma in 2011, probabil in a doua parte a anului, adica un nou album conceptual! Ceva piese noi am vazut si la OST, din care „”Mestecanis”” mi-a ramas intiparita in minte chiar dupa primele acorduri, caci o piesa ce este dominata de o aura epica fantastica socheaza instantaneu!

Cu voci clean impunatoare, intrerupte rareori doar de cateva growl, cu riffuri de chitari energice, un keyboard atmosferic si melodie din plin, inclin sa cred ca aceasta piesa va deveni hitul trupei din toate timpurile! Nu-mi prea place mie aura asta de White Metal, cum ii spun eu, caci cu ceva mai multe insertii Dark chiar ca ar fi putut fi o piesa pentru sufletul meu, mai ales ca exista atat de multe elemente comune cu ale mele gandiri. In fine, asta e… pe de alta parte, s-au revansat totusi istet cu varianta acustica a piesei „”Bucovina, Inima mea””, ce face trimiteri la acel EMPYRIUM acustic sau chiar ULVER. Nu foarte complexa insa plina de atmosfera „”pagana””, aceasta piesa o voi incadra in acea dimensiune experimentala pe care BUCOVINA ar trebui sa o dezvolte mai mult pe viitor! „”Vuiet de Negru Izvor”” este o piesa ce poate caracteriza perfect ceea ce canta BUCOVINA astazi, adica o piesa tipica stilului Folk Metal dar si cu timide influente din acel Viking Metal in genul vechiului HELHEIM. „”Straja”” e deja supercunoscuta dupa „”canta cucul, bata-l vina…””, un vechi cantec de „”catanie””, cules din folclorul nostru de pe vremea dominatiei austro-ungare! Piesa asta poate sa fie cantata usor si la Serbarile Iasului sau Sucevei, in centrul orasului, sigur va placea tuturor! Prelucrarea Metal nu pare a fi foarte complicata, nota Folk fiind insa atat de accentuata incat am putea vorbi de o eventuala balada!

Ultima piesa despre care amintesc este „”Duh”” (pe material avem de a face cu o alta ordine), poate cea mai asezata piesa, in sensul ca ofera diversitate atat ca melodicitate cat si ca tehnicitate! Nu stiu daca poate fi catalogata ca pe una reprezentativa, dar e una cu siguranta foarte lucrata… se bazeaza pe acele riffuri multiple de chitara pe fundal si o alta foarte ritmata care conduce melodia soundului, plus o pedala dubla care te tine in priza mai tot timpul… vocea clean este parca totusi prea insistenta, ar fi putut ceva mai multe inflexiuni… fusese parca suficienta aceasta abordare in „”Straja””. Cred ca asta nu mi-a placut nici la PIATRA, o alta trupa Folk Rock in care canta Luparu.
Concluzionand, BUCOVINA vine cu un material nou cu mult peste medie, poate usor prea modernist (mai ales prin insistenta clapei), dar care va fi apreciat de toti fanii genului Pagan Folk Metal. Sunetul este lacrima datorita si masterizarii facute de celebrul suedez Dan Swano, coperta facuta de „”eternul si nelipsitul”” Costin Chioreanu (i se recunoaste foarte usor stilul de lucru) iar lansarea oficiala va fi facuta sambata asta, pe 13 noiembrie, in Bucuresti… Sunt sigur ca se vor putea urmari live toate cele 25 de minute ale EP-ului plus ai alte piese mai vechi.

Comenteaza