Winds

Salutare Andy! Asa cum am inteles din discutia noastra via e-mail, munca la noile capitole ale proiectelor tale WINDS si AGE OF SILENCE nu este completa inca, dar nici mult un mai este, insa in momentul de fata preferi sa nu dezvalui noi informatii legate de ele. Prin urmare, folosind propriile-ti vorbe, vom lasa ca deocamdata noile capitole ale proiectelor mai sus amintite sa ramana doar „Imaginary Directions of Time”, iar invitatia mea este doar aceea de a aduce in lumina cateva „Reflections of the I”, un excurs catre launtru-ti, deopotriva „Of Entity and Mind”.

Natura…este o tema esentiala pentru WINDS, muzica voastra portretand un imn al Naturii! Ce anume te incanta si te fascineaza in mod particular din Natura? Ai un interes aparte pentru gazda nepretuita a existentei noastre, Pamantul si pentru sistemul solar, pentru universul celest?

Intotdeauna am apreciat natura, dar nu o iubesc de-o maniera avida, in sensul de a-mi petrece mult timp umbland pe munti etc. Din pacate, stilul meu de viata nu-mi permite sa fac astfel de lucruri, nu am timp pentru asa ceva. Mi-as fi dorit sa fie altfel, dar nu este. Totusi, imi place sa cred ca ma pot bucura mai mult de frumusetea naturii tocmai pentru ca experienta intalnirii cu ea este mai rara. Sunt intr-adevar fascinat de Pamant si de sitemul solar in general, iar asta se reflecta bineinteles in tematica WINDS. Versurile pe care le scriu pentru WINDS sunt uneori asemenea unei calatorii cosmice inlauntrul mintii mele.

Iarna…iti aduce o satisfactie aparte acest anotimp? Ce rezonanta are vremea zapezii pentru tine? Te simti mai deschis catre creatie si mai aproape de launtru-ti iarna?

Oricat de ironic suna, urasc iarna. Urasc frigul si zapada. Sunt de-a dreptul fericit ca locuiesc intr-o zona in care rareori ninge, maxim o saptamana pe an. Am stat in sudul Californiei timp de trei ani si mi-a placut mult clima de acolo, exceptand miezul verii cand temperatura era mult prea ridicata. Acum insa pana si acest neajuns imi lipseste, pentru ca m-am mutat intr-o zona in care este mai rece, chiar daca nu incape comparatie cu iarna norvegiana. Ma pot bucura de iarna si de zapada doar daca sunt de scurta durata. In Norvegia iarna ma innebunea si am urat acest aspect al sederii mele acolo. Asa ca, poti spune cu mana pe inima ca Andy Winter este un tip varatic. Poate chiar ar trebui sa-mi schimb numele in Andy Summer. De altfel asta-i gluma care circula in randul apropiatilor mei!

WINDS este o superba materializare a muzicii! Intr-o imagine a completitudinii, solo-urile lui Carl sunt parca de foc, vocea lui Lars impresoara si domina eterul, ritmurile lui Ian Axel troneaza asupra vibratiilor si batailor Pamantului, in timp ce fragmentele tale de pian sunt asemenea apei, patrunzand pretutindeni si modeland totul. Acum insa, WINDS trancende catre o dimensiune superioara, incluzand noi elemente, intre care vocea Agnetei Kirkevag si cele ale lui Dan Swano, alaturi de Lars Nedland si Oystein Moe. Care este sentimentul general legat de rezultatul de pana acum in ce priveste a patra creatie WINDS?

Niciodata nu m-am gandit astfel la WINDS, dar iti inteleg perfect ideea. Sunt foarte incantat de ceea ce am realizat pana acum si sunt nerabdator sa finalizam albumul. Este asemenea unui pendul munca la acest al patrulea capitol WINDS, pentru ca am inceput sa lucram la el inca de cand l-am lansat pe ultimul, prin urmare sunt peste trei ani la mijloc. Participarea celor patru pe care i-ai amintit a fost doar cireasa de pe tort, pentru ca fiecare dintre noi am reusit sa depasim mult prestatiile de pe albumele precedente. Sentimentul pe care il am vis-a-vis de ce a iesit este de maxima satisfactie si abia astept sa il lansam pentru ca voi toti sa-l puteti asculta.

Premonitia…are o semnificatie aparte pentru tine, ai trait asemenea experiente? A avut ceva de-a face poate cu noul album WINDS, cu alegerea de a-i implica pe Dan Swano, Agnete Kirkevag, Lars Nedland, Oystein Moe si de a incerca o noua abordare? Din ceea ce ai declarat pana acum esti pe deplin satisfacut de alegerea facuta… Care sunt reactiile de pana acum in ceea ce priveste noul album?

Inca dinainte de a incepe sa lucram la acest album am stiut ca va fi unul diferit si intr-adevar am ales sa integram noi elemente in WINDS,inclusiv voci feminine etc. Am facut asta pentru ca am simtit ca se armonizeaza perfect cu muzica noului album. M-a bucurat mult ca i-am putut avea alaturi pe Dan si Lars in realizarea acestui nou capitol, iar participarea lor, desi foarte scurta, reprezinta un plus semnificativ. Agnete si Oystein au avut de interpretat parti mai consistente, asa cum toti veti putea descoperi in curand. Sunt aproape ca doi noi membrii ai trupei pe acest album, dar desigur esenta WINDS ramanem aceiasi patru de pana acum. Le sunt recunoscator tuturor celor care si-au adus aportul la realizarea acestui nou album, pentru ca nici nu mi-am putut imagina cat de speciala avea sa fie aceasta experienta. Vorbesc strict de experienta din plan personal, pentru ca altfel sunt intotdeauna prudent in a face afirmatii ca „este cel mai bun album” sau altele de acest fel, ele devenind clisee ale oricarei trupe ce-si anunta o noua lansare. Chiar am avut o discutie despre asta cu Lazare in contextul noului album SOLEFALD, eu spunandu-i ca „este mai bun decat precedentul”, iar replica lui a fost „desigur, intotdeauna este”. In schimb pot sa-mi spun mie acest lucru, ca este cea mai buna creatie WINDS de pana acum, desavarsita chiar. Chiar si asa, nu stiu daca ceilalti o vor privi la fel, dar nici nu cred ca asta ar atarna foarte mult, pentru ca toata trupa este multumita de ceea ce a iesit. Reactiile primite de la invitatii nostri pe acest album sunt de asemenea pozitive si stiu ca Agnete a declarat intr-un interviu ca noile fragmente WINDS pe care le-a ascultat sunt splendide. Lars si Dan cunosc doar piesa la realizarea careia au participat, prin urmare prea putin. Oystein a ascultat tot albumul si a fost foarte incantat.

O buna parte din inregistrarile pentru cel de-al patrulea album WINDS au fost facute iarna trecuta, sesiunea de strings avand loc intr-o veche biserica de lemn, in timp ce partile vocale au fost imprimate in studio-ul Multimono, apartinandu-i lui Asgeir Mickelson. Locatii diferite, prezenta unor invitati… Cum ai perceput aceasta experienta comparativ cu inregistrarile celorlalte albume?

Cred ca experienta inregistrarilor pentru acest album a fost una fructuoasa, in plus am resimtit-o mai putin stresanta data fiind trecerea prin sesiunile pentru albumele precedente. Provocarea de data aceasta a fost legata de realizarea inregistrarilor „pe teren” si nu intr-un studio. Am avut parte de serviciile legendarului producator norvegian Truls Birkeland, aportul lui fiind nepretuit in sesiunea de strings. In ceea ce priveste alegerea de a folosi studio-ul lui Asgeir, a fost una de convenienta. Este locat in apropierea orasului meu natal si dat fiind faptul ca deopotriva eu si Lars stateam acolo, alegerea a parut una fireasca. Asgeir nu a fost prezent, doar ne-a inchiriat studio-ul ramanand ca noi sa ne gestionam intregul proces de inregistrare. Este studio-ul lui personal si nu obisnuieste sa-l inchirieze in scop comercial. Situatia noastra a fost una speciala, bazata pe prietenie si incluzand favoruri reciproce. In esenta, conditiile in care s-au facut inregistrarile pentru acest album au fost ideale; desigur, si experienta inregistrarii ultimului album a fost una reusita, insa pe aceasta din urma am resimtit-o mult mai relaxanta, exceptand faptul ca am intrat ca de obicei intr-o cursa contra cronometru la sesiunea de strings. Ne-am cam panicat la un moment dat, dar pana la urma totul s-a rezolvat fericit.

Lumina implica intunericul, penumbra instiga la cautare, confuzia incita catre claritate, diversitatea si raspandirea indeamna la armonie si completitudine. Toate acestea sunt evocate de WINDS, muzica voastra fiind o expresie a ratacirii pe taramuri infinite! Ce-ti aduce satisfactia in WINDS?

Totul capata sens in incercarea de a crea muzica profunda ce poarta asupra unor semnificatii mai adanci decat cele ale majoritatii trupelor pe care le auzim cand deschidem radio-ul etc. Nu vorbim de intentia comunicarii unui mesaj anume, ci doar de externalizarea artei dinlauntru catre un mediu confortabil tie ca si creator. Puteam sa fiu scriitor sau poet, ori puteam compune arii instrumentale de muzica clasica in care versurile puteau lipsi. Imbinarea acestor doua dimensiuni potenteaza rezultatul final, intrucat pot da viata versurilor mele (prin muzica) si, totodata, pot crea imagini (prin cuvinte) asociandu-le compozitiilor mele instrumentale. Aceasta imi este implinirea. Publicitatea, recunoasterea, respectul, cifra de vanzari nu sunt legate de acesta stare, mai mult, sunt neesentiale pentru mine.

Conceptul liric al WINDS este superb, ai o iscusinta aparte in manuirea cuvintelor si reusesti sa creezi puntea intre muzica si poezie. Spune-mi te rog cum se naste acest foc al creatiei? Exista un moment anume in care incepi sa scrii versurile pentru albumul la care lucrezi? Mai mult, realizezi singur partea lirica sau lucrezi alaturi de Lars pentru a asigura completitudinea imbinarii conceptului liric cu cel muzical?

De vreme ce eu scriu toate versurile si deopotriva cea mai mare parte a liniilor melodice, pot croii calea de la muzica inspre versuri si vice versa. De data asta am scris muzica intai, versurile mai apoi, dar uneori ordinea a fost inversa. Incerc sa-mi repet acest lucru si imi este important sa am controlul asupra partii lirice, de altfel nici unul dintre membrii trupei nu isi aduce aportul la acest capitol. Lucrez impreuna cu Lars la aranjamentele vocale si la generarea liniilor vocale, cu alte cuvinte la tonul melodic in care va canta. Pana si Carl intervine asupra acestui aspect. In ceea ce priveste compunerea muzicii, pana acum inspiratia a fost de partea mea si a venit de la sine. Scrierea versurilor in schimb ma solicita mult mai mult, deopotriva ca timp si efort, este un proces anevoios. Mi se intampla sa stau ore in sir fara a scrie mai mult de-o propozitie. Alteori ideile imi inunta mintea si totul curge lin. Acestea din urma sunt de fapt momentele in care lirica WINDS prinde viata. Cert este ca spre deosebire de muzica, nu imi e usor sa scriu versurile.

„Shades of Light through Black and White” a adus in lumina o abordare clasica de pian, una care cu siguranta a dezamagit o parte dintre admiratorii tai care asteptau o ancora mult mai distincta in creatia ta. Cum ai perceput reactiile legate de aceasta lansare personala?

Anvergura a fost neinsemnata, editia una limitata, cu o acoperire mediatica redusa etc. Feedback-ul primit a fost insa unul pozitiv. S-a inscris in linia asteptarilor mele, stiind ca aceia care sunt interesati de ceea ce fac vor sti sa o primeasca in acord cu menirea aparitiei ei. A fost o lucrare scurta, mi-as fi dorit un album full length in locul acestui EP, dar timpul mi-a fost neprietenos in acest caz; ideea de start a izvorat din nevoia disperata de a crea ceva diferit, alaturi de nerabdarea de a lansa ceva nou, de vreme ce munca la noile capitole WINDS si AGE OF SILENCE se anunta oarecum indelungata. Prin urmare am ales sa ma investesc intre timp si in acest proiect.

Visions of perfection… Ce inseamna implinirea de sine pentru Andy Winter? Ce altceva, alaturi de muzica, iti este esential pentru auto-realizare?

Imi traiesc viata izolat si aleg sa am alaturi foarte putini oameni. Prefer aceasta cale intrucat nevoia mea de socializare este destul de redusa. As vrea sa am parte mai mult timp liber, dar deocamdata jocul vietii nu-mi permite. Nerezolvarea acestei probleme m-ar putea aduce in situatia de a renunta la a mai face muzica, dar deocamdata constrangerea nu este imperativa, inca nu sunt pregatit sa renunt. Intr-o oarecare zi poate se va intampla, dar acum simt ca proiectele in care sunt implicat nu au atins completitudinea. Sunt fericit in plan personal si cred ca ma bucur de-o situatie la care multi doar aspira. Sunt foarte norocos.

Desolation… Cum prinde forma in viata ta? Ce portret are umanitatea in ochii tai si care este cea mai amenintare la adresa ei?

Mi-e greu sa-ti raspund, pentru ca foarte multe amenintari sunt reliefate de insasi umanitate si de modul in care politica ii prescrie existenta. In alta ordine de idei, niciodata omenirea nu a fost caracterizata de stabilitate si probabil nu va avea parte de aceasta vreodat. Incerc sa stau departe de preocupari legate de societate si problemele corelate cu politica. Din acest punct de vedere, ma consider un pragmatic.

Moments of reflection… Intr-o lume a non-sensurilor ti-ai gasit propriul rost? Crezi in existenta unei mosteniri ancestrale ori a unor „suflete ale popoarelor” care creeaza o grila particulara de lectura a lumii inconjuratoare si genereaza modele de actiune specifice pentru indivizii care apartin aceleeasi arii geografice si cultural-istorice? Cum ai experimentat tranzitia de la taramurile norvegiene catre cele americane, care au fost aspectele deranjante si ce te-a surprins in mod placut?

Un lucru imi este cert: vreau sa-mi traiesc viata experimentand situatii diverse, distincte. Nu vreau sa-mi duc existenta in acelasi loc in care m-am nascut si am copilarit, fara a mai incerca si altceva. Intotdeauna am fost astfel. Asa cum, dintotdeauna am stiut ca voi pleca din Norvegia catre o alta tara, stabilindu-ma acolo. Singura diferenta este ca majoritatea norvegienilor emigrati, finalmente se intorc in tara mama. Eu cu siguranta nu fac parte din aceasta categorie, este un capitol incheiat pentru mine. De acum incolo, dorinta mea este de a ma muta dintr-un loc intr-altul, fara a ma intoarce de unde am plecat. In esenta viata nu difera foarte mult in functie de locul in care o traiesti, viziunea personala este ceea ce conteaza. Chiar si asa, convingerea mea este ca pentru gasirea locului perfect, esential este sa te dezradacinezi din cand in cand si sa nu te complaci in starea de fapt care te caracterizeaza la un moment dat. Daca te incatusezi intr-un loc anume, esti pierdut.

The final end…Crezi in viata de dupa moarte? Exista destin? Ce e dincolo de soarta?

Toate acestea sunt intrebari pe care incerc sa le explorez prin versurile WINDS. Cand voi afla raspunsul ti-l voi spune sau poate il vei gasi singur intr-un viitor album. WINDS este cautarea-mi intru intelegerea universului.

Infinity… Ce rezonante are pentru tine? Daca eternitatea inseamna atemporalitate si nu timp infinit, unii ar putea spune ca nemuritor este acela care traieste doar in prezent. Esti o persoana care traieste in timp sau hic et nunc?

N-as putea spune ca apartin unei categorii mai mult decat celeilalte. Intotdeauna incerc sa traiesc in momentul prezent si sa ma bucur de ceea ce am aici si acum, dar exista o parte din mine care traieste pentru maine, pentru ceea ce va sa vina. Echilibrul celor doua e calea potrivita pentru mine, armonizarea lor este posibila in ceea ce ma priveste.

De abia astept sa ascult noul WINDS, dar pana atunci poate imi vei hrani cautarea pasiunii si dorinta mintii spunandu-mi cand va avea loc lansarea.

Se va intampla in MMVII. Sper sa fie in prima jumatate, dar nu e loc de certitudine inca. Vreau sa il finalizam cat mai repede posibil, dar pe de alta parte este important pentru mine sa imi aloc tot timpul de care am nevoie; totul este acum in mainile mele, trebuie sa imi desavarsesc partea instrumentala si nu vreau sa grabesc inutil procesul, ci dimpotriva sa las ca totul sa se aseze firesc inainte de a lua deciziile finale legate de mixare. Prin urmare, timpul in sine nu este important, insa desavarsirea materialului este. In viziunea mea, aceasta este definitia perfectiunii.

Iti multumesc Andy. Bucura-te de iarna!

Multumesc, la fel si tie. Sa speram ca iarna nu va dura…

Comenteaza

Adresa de email nu va fi facuta publica.