Narsilion

NARSILION, un nume interesant dat trupei… Ati putea sa faceti o introducere detaliata a trupei, istoria acesteia, albumele existente…

NARSILION s-a nascut din dizolvarea trupei ORDO FUNEBRIS (trupa noastra veche), acum multi ani. Trupa a scos un prim demo intitulat „Return to the silver forest”, la labelul spaniol Caustic Records. Mai tarziu, „Arcadia”, cea de-a doua realizare, a fost primita foarte bine si astfel Black Rain, labelul nostru curent, si-a aratat interesul de a ne edita materialele viitoare sub numele de NARSILION.

Cu Black Rain am avut oportunitatea de a concerta in afara Spaniei si astfel sa ne facem mai cunoscuta muzica. Dupa lansarea celui de-al treilea album, Dark Wind, cel de-al treilea membru al trupei a decis sa paraseasca proiectul din motive personale, NARSILION continuand in formula de la inceput, numai Lady Nott si cu mine, Sathorys Elenorth. In momentul de fata lucram la un material nou, care speram sa placa fanilor…

Care sunt ultimele vesti legate de NARSILION? Ati inceput munca la piese noi?

In momentul de fata lucram la finisarea pieselor care vor intra pe cel de-al patrulea de studio, „Elenna-Nore”, un cuvant ce semnifica ‘pamant in directia stelelor’. Acest material este cel mai important album pentru noi, pentru ca, la fel ca in albumul nostru de debut „Nerbeleth”, suntem doar noi doi, Lady Nott si cu mine, astfel incat esenta NARSILION este acum mai pura ca niciodata.

Este dificil sa detaliem acum dar speram ca albumul sa fie unul cu multa claritate, asa cum a fost si „Arcadia”. In timp, NARSILION a evoluat in intelegerea exprimata fata de muzica si cred ca acest lucru se va face simtit in munca noastra viitoare.

O sa veniti la Brasov. Ce piese o sa cantati? Cum este NARSILION live? Ce importanta au proiectiile video din timpul concertelor ca parte integranta a conceptului NARSILION?

Acum pregatim lista de piese pentru concertele din Brasov si pot sa spun ca vom ‘calatori’ cam prin toata discografia noastra si bineinteles, o sa prefatam si albumul viitor. Multe din piesele noastre clasice, de exemplu ‘Montsegur’ sau ‘Dreams about the eternity’ au fost adaptate pentru acest concert si vor include si un grand piano. Bineinteles ca proiectiile video sunt importante in concertele noastre, la fel cum si hainele pe care le purtam ne ajuta sa calatorim intr-o lume medievala, de fantezie.

Ce va inspira muzica? Ce alte trupe pot fi asociate cu stilul vostru?

Ne gasim inspiratia in natura si in lumile de fantezie care ne ajuta sa calatorim departe de vietile noastre. Piesele noastre sunt o intoarcere in trecut, unde ne intalnim din nou cu perioada copilariei si unde visele sunt eterne. Bineinteles ca cea de a 7a arta (cinematografia), precum si cartile lui J.R.R. Tolkien sunt o buna sursa de inspiratie. In trecut, trupe ca Die Verbannten Kinder Evas, Dargaard, Dark Sanctuary, Dead Can Dance, Arcana, sau primele materiale Mortiis au reprezentat si ele o sursa de inspiratie pentru inceputurile NARSILION, dar in momentul de fata cred ca sound-ul nostru este mai pur si mai personal.

DER BLAUE REITER, un alt proiect de-al vostru… Ce fel de muzica este? Ceva referinte la alte trupe? As aprecia cateva detalii…

DER BLAUE REITER s-a nascut acum ceva ani ca un proiect solo si dupa ce primul demo a starnit interes, am decis sa ii acord mai multa importanta. Mai tarziu, Lady Nott a devenit si ea parte din proiect si ne-am luptat impreuna pentru acest nou vis. Sound-ul DER BLAUE REITER se situeaza intre Martial si Neo-Classical, avand o esenta plina de tristete, apocaliptica. Bineinteles ca trupe ca SOPHIA, PUISSANCE, PREDELLA AVANT au fost semnificative pentru noi. Cu toate acestea, cred ca cea mai mare influenta avuta asupra muzicii noastre o are arta in general si filmul.

Noul vostru album atinge multe aspecte legate de Cernobil. Cum de ati decis sa cantati despre acest dezastru in mod special?

Dezastrul nuclear de la Cernobil ni se pare a fi ceva foarte trist, ceva atat de distructiv intamplat omenirii, ceva deloc de usor de uitat, chiar cu trecerea anilor. Astfel ca am decis sa scoatem un album dedicat acestui dezastru fatal, un tribut victimelor intitulat ‘Nuclear Sun’… Inregistrarile au durat cam trei luni si este prima oara cand am inregistrat un material in noul nostru studio „Heura Art Creations”, asa ca asta este si debutul meu ca producator. La inceput ne-am temut ca nu o sa reusim sa oferim aceeasi calitate ca materialele din trecut, dar, sincer sa fim, suntem foarte mandri de rezultat si speram ca va place si fanilor. ‘Nuclear Sun’ este un nou capitol din existenta DER BLAUE REITER, sound-ul nostru este mai cinematic decat oricand, cu multe parti Martial si Dark.

Cum suna DER BLAUE REITER live? Am vazut ca ati cantat si la Leipzig anul acesta… Cum a reactionat publicul?

Concertul de la Wave Gothic Treffen 2009 a fost special pentru noi. Teatrul a fost perfect si totul a mers asa cum ne-am dorit. Cred ca este important pentru o trupa sa cante si unui public atat de mare, pentru ca poate atinge mai multi oameni. Reactiile publicului au fost foarte bune, din toate punctele de vedere, oamenii sunt foarte incantati de tema noului album, unii chiar plangand pe piesele noastre. Nu cred ca cineva si-a inchipuit ca prestatia sa fie una atat de vizuala si de emotionala, asa ca multi au ramas surprinsi. Dupa ce am cantat la Wave Gothic Treffen 2009 am primit si cateva oferte de a canta in afara tarii noastre.

Ce parere aveti despre ARCANA? Ei sunt foarte nerabdatori sa imparta scena cu voi.

ARCANA este una dintre cele mai importante trupe din scena in care suntem si noi. Ii ascultam inca de la inceputuri si am admis intotdeauna ca trupa este una dintre cele mai mari influente in muzica NARSILION de la inceput. Dovada respectului fata de ei sta si in „Nerbeleth”, unde piesa „The falling darkness” a fost compusa ca un tribut adus acestei trupe remarcabile. Este bineinteles o onoare sa cantam alaturi de ei intr-un cadru atat de frumos precum cel oferit de orasul Brasov, asta si pentru ca muzica noastra are atat de multe in comun, la nivel de sentiment si… esenta. ARCANA si NARSILION impreuna… O sa fie ceva cu totul special pentru noi…

Ce stiti despre Romania?

Romania a fost intotdeauna o tara care ne-a fascinat, legendele si cultura ne par a fi minunate. Pe langa asta, avem o mare admiratie fata de muzica folk venita din zona aceea. Vizita la Brasov este mai mult decat o prestatie muzicala, este un vis devenit realitate si speram sa putem impartasi asta si cu publicul venit sa ne vada. Exista si o mica umbra de tristete legata de faptul ca nu putem sta mai mult in acele tinuturi minunate pe care suntem siguri ca le vom iubi la nesfarsit…

Ce asteptari aveti de la Ethereal Ambient Evening? Aceste doua proiecte ale voastre sunt practic necunoscute in Romania…

Adevarul este ca o sa fie ceva cu totul special pentru noi pentru ca nu am mai cantat niciodata cu ambele proiecte in aceeasi seara, dar cred ca o sa fie o experienta interesanta pentru ca fiecare proiect are o esenta si un mesaj foarte diferit. De asemenea, apreciem mult munca organizatorilor si astfel speram sa nu dezamagim publicul care ne asteapta la Brasov!

Sunteti spanioli sau catalani? Sau e tot una, heh…

Catalani, bineinteles! Catalunia este un taram frumos, cu propria cultura, istorie, limba si traditii… Credem ca trebuie sa ne aparam radacinile si sa nu uitam de traditiile pamantului nostru si astfel ne simtim foarte conectati de nativa Catalunie. Dar asta nu inseamna ca ne consideram a fi o trupa politica, consideram ca muzica si politica nu trebuie sa se alieze niciodata. In discografia noastra exista cantece catalane, spaniole, englezesti… Motivul este simplu, arta nu poate fi ingradita in nici un fel, arta trebuie sa fie libera!

Ne vedem in cateva zile in Brasov! Ceva ganduri pentru public?

Dorim sa spunem ca dorim sa visitam Brasovul si sa aducem muzica in inimile lor. Speram ca cele doua concerte cu NARSILION si DER BLAUE RIETER va vor placea. A sosit timpul sa visam in tara lacrimilor de argint…

Comenteaza