YOTH IRIA (GR)-“Under his Sway” EP 2020 (REPULSIVE ECHO RECORDINGS)

Oul sau gaina? Norvegia sau Grecia? Care din aceste tari au creat curentul Black Metal, avand la baza Venom, Celtic Frost sau Bathory? Unii cu melodicul, epicul si Heavy Metal, altii cu Grim, Dark si filozofia BM. Daca ne uitam in istorie, se pare ca valul elen a fost primul, pentru ca, pe la mijlocul anilor 80, cativa adolescenti greci au infiintat trupe spectaculoase pentru acele vremuri, unele chiar si pentru zilele noastre: Rotting Chirst, Necromantia, Varathron, Kawir, Thou Art Lord, … Jim Mutilator a fost unul din cei ce au pus bazele Rotting Christ, compunand alaturi de Sakis cateva albume istorice, dar si alaturi de Varathron. Problemele personale l-au facut pe Jim sa se retraga din trupe, dar a fost tot timpul aproape de muzica, pentru ca vreo 15 ani a gestionat un renumit magazin de muzica underground, Metal Era. Mai mult, a fost membru permanent in Medieval Demon, o trupa de studio.

Se pare ca nostalgia vremurilor de altadata l-au facut pe Jim sa-si creeze noul proiect, cu care a inregistrat deja 3 piese. Vocea lui Morbid aka Magus (Necromantia) a fost o alegere mai mult decat inspirata, pentru ca dezvolta multa forta pe riffurile extrem de melodice. Under His Sway este o piesa ce aminteste de Non Serviam, de vremurile de odinioara, unde Maiden sau Manowar dezvoltau imaginatia adolescentilor, prin galopul cailor condusi de diversi cotropitori. Da, este mult Heavy Metal, mult Epic, mult din clasicul Rotting Christ. Este o piesa ce face legatura cu trecutul, intr-un mod transparent si onest. Magia vine insa din Sid-Ed-Gjinn, o piesa mult mai lenta, cu o combinatie mistica de Black si Doom, cu voce feminina cu influente orientale (cica ar fi o zeitate ascunsa inca de ochii curiosilor, heh), ce-mi aminteste de vibe-ul Necromantia. Este preferata mea si m-as bucura ca intregul album sa apese pe panta mistica, nu pe cea old-school. Vom vedea. Ultima secventa este o piesa Rotting Christ, Visions of the Dead Lovers, care suna perfect! Da, probabil una din cele mai memorabile din istoria trupei grecesti.

Un excelent inceput de an, sa vedem cand vor termina de mixat cele 9 piese si apoi lansarea albumului de debut! Grecii nu se predau…

Comenteaza