Elite Dark Metal Evening – 20, 21 Martie 2010

Ma bucur sa vad ca lumea a scris si inca mai scrie despre Elite Dark Metal Evening… unii intr-o maniera subiectiva, altii mai putin… parerile sunt de toate felurile, de la superlative si pana la critici acide… unii au vazut pentru prima data trupele, altii le-au ascultat in premiera… unii au venit sa vada daca sunetul trupelor live este identic cu cel de pe albume, altii sa numere greselile muzicienilor… unii sa se bucure de atmosfera creata, altii sa stea de vorba atat cu prietenii cat si cu trupele… unii au venit pentru AGALLOCH si au plecat fascinati de ALCEST, altii au venit sa vada cu ce se mananca acest nou val de Shoegaze Metal si au plecat cu impresia ca astfel de sonoritati sunt bune de ascultat doar acasa, sau ca trupele nu presteaza la fel live si de aici posibile urme de dezamagire… astfel ca, in cele din urma, pot spune ca ELITE DARK METAL EVENING a adunat, in doua seri, peste 1000 de participanti! Mare lucru pentru vremurile astea… si pentru 2 trupe ce numai mainstream nu se pot cataloga a fi! Iar interesul acestei Seri Speciale formate din 2 parti a fost incredibil de mare, daca ma uit acum sa vad cate postari pe youtube exista dar si ce numar mare de vizualizari!

Hai sa va povestesc cateva detalii care imi permit sa cred ca v-ar capta interesul. Ambele trupe si-au dorit foarte mult sa cante in Romania, sa urce pe scena impreuna si sa salute publicul in cel mai sincer si prietenesc mod! Lucru ce s-a si intamplat la final! Ambele trupe au avut mari emotii pentru aceasta Seara Speciala, fiecare avand propriile motive intemeiate: trupetii din AGALLOCH nu au mai cantat de peste 6 luni si nici nu au avut cum sa repete impreuna in acest interval de timp, deoarece fiecare din cei patru sta in orase deloc apropiate unul de altul… Mai mult, americanii nu se lauda cu prea multe concerte pe an, AGALLOCH fiind considerata o trupa de studio! Iar apasarea de a canta in Prima Parte intr-o sala de teatru in fata unui public atipic a fost vizibila de cand m-am intalnit cu ei in Romania. ALCEST urma sa urce pe scena pentru prima data in istorie iar onoarea de a canta impreuna cu AGALLOCH l-a facut pe NEIGE sa fie deloc vorbaret, ca sa nu zic stresat!

Si totusi, la Brasov, AGALLOCH au prestat un concert impecabil! De la intro-ul lung de cca 15 minute, urmat de acel ritual “tamaduitor” si pana la “The Lodge (dismantled)”, piesa unde chitaristii s-au aruncat pe scena din Reduta in cel mai teatralic mod… totul a sunat perfect! In ciuda faptului ca videoproiectiile americanilor nu au putut fi folosite, decorul de fundal a rezonat perfect cu ceea ce au vrut sa exprime AGALLOCH! Cele cca 2 ore de Dark Metal vor ramane amintiri superbe atat pentru public, cat si pentru organizatori si trupa.. incluziv pentru ALCEST, care a stat in primul rand al salii de teatru ! Nu stiu cum as putea sa va explic ce presiune si vuiet se simtea in spatele meu, eu stand in primul rand, cand, la “Not Unlike The Waves”, publicul s-a ridicat de pe scaunele confortabile si a inceput sa mosheasca in cel mai “Metalic” mod! Nu mare mi-ar fi fost mirarea sa vad ceva scaune zburand pe acolo… evident, deloc confortabila ideea pentru mine dar mai bine ca nu s-a intamplat nimic in acest sens… “Bloodbirds” a fost pentru mine piesa ce a reusit sa ma rupa complet de ceea ce se intampla in acea seara, solisticile de chitara conturandu-mi o levitatie nemaintalnita la un concert Metal! S-a strigat pentru bis, dar trupa nu a mai revenit pe scena… era timp pentru asa ceva a doua zi! Multumesc, AGALLOCH, ati fost bestiali!

Dupa concert, americanii au fost asaltati de audienta, cu care a stat de vorba ore bune, inclusiv in Musik Cafe… din pacate pentru ei dar si pentru noi, a trebuit sa finalizam totul undeva imediat dupa miezul noptii, caci a doua zi era la fel de importanta!

La Bucuresti, la ora anuntata Costin a apasat butonul play pentru prima auditie a noului album NIGHTPRAY… a fost ceva confuzie in randul publicului, mai ales cei care nu au citit comunicatele specifice, poate ca a fost si vina noastra ca nu ne-am gandit sa afisam explicit pe monitoare ca se asculta “Dreamocracy”, dar, chiar si asa, am vazut multa lume care parea interesata de aceste sonoritati! Mai ales ca albumul a insemnat 40 de minute, ultimele piese fiind mai dinamice si, implicit, placute unei auditii superficiale! La 19.15, ALCEST a urcat pe scena… si a rupt! De departe, a fost revelatia serii! Cele 60 de minute interpretate de cei patru francezi nu vor putea fi uitate prea usor! Cu un The Silver Church mustind de lume, cu doua candelabre solicitate de ALCEST si lumina albastra la greu, invaluit intr-un fum controlat de bassistul Fursy, conceptul misterios ALCEST si-a aratat identitatea! Si a fost angelic, visator, melancolic… dar si energic, mai ales pe pasajele unde vocea growl a lui Neige a explodat! Combinatia de piese de pe cele 2 albume a fost foarte inspirata iar publicul a fost nesperat de receptiv chiar de la prima piesa! Desi s-a solicitat bis indelung, Neige mi-a spus in backstage ca asta a fost totul! Am vazut pe fata lui atat incordare cat si satisfactie, primul lui pas sub lumina reflectoarelor sub bannerul ALCEST fiind un succes incontestabil!

AGALLOCH nu au avut parte de acelasi sunet perfect pe primele 2 piese, deoarece problemele tehnice au aparut si muzicienii nu isi auzeau instrumentele in monitoare… De aici si putina iritare, prea multa nervozitate si cateva rateuri in executie, inevitabile live dar nedorite de nimeni! In ciuda acestor mici nesincronizari aparute doar pe primele piese, americanii au sustinut un concert mult mai lung decat agreasem initial, au avut un bis exploziv, cu un nou “The Lodge” mult mai teatral dar si trait de americani pe scena, finalizat prin aruncarea corzilor si a penelor de chitara, inclusiv betele bateriei lui Aesop in public! Comunicarea cu publicul a fost dementiala, cei din primele randuri savurand la maximum cele cca 10 minute de nebunie zgomotoasa… mai trist pentru cei din spate care nu prea au vazut mare lucru si probabil ca nici nu au apucat sa priceapa mare lucru, mai ales cand trupetii erau la orizontala pe scena, “omorandu-si” instrumentele! Dar pentru alte concerte similare viitoare am gasit si solutia, deci vom putea sa proiectam pe ecrane tot ceea ce se intampla pe scena!

Trupa si-a terminat recitalul, a plecat in uralele fanilor, o mare parte din public a plecat spre garderoba si spre iesire, sunetistul nostru a pus muzica pe fundal… si totusi, in fata scenei continua sa fie o mare masa de fani care refuza sa plece, strigand si aclamand: AGALLOCH, AGALLOCH! Am purtat o discutie scurta cu John si de data aceasta am agreat instantaneu pentru inca o piesa (la Brasov nici nu a vrut sa auda de un alt bis), astfel ca cei patru au revenit pe scena, de data aceasta impreuna cu ALCEST, multumindu-le tuturor pentru aceasta frumoasa Seara Speciala! S-a vazut deodata cum publicul de la iesire s-a intors in sala, toata lumea fiind placut surprinsa de determinarea artistilor, de prietenia si satisfactia unei seri fenomenale! Au mai cantat “Of Stone, Wind and Pillor”, piesa ce a inchis recitalul trupelor din data de 21 martie… A urmat sesiunea de autografe, fotografii, discutii (putin rigida in organizare la inceput deoarece se facusera randuri de oameni ce doreau sa vorbeasca cu muzicienii), apoi dialoguri libere in intreaga sala, Seara Speciala luand sfarsit undeva dupa miezul noptii!

Pentru trupe, calatoria in Romania a fost o experienta unica! Pentru fanii ce au venit de afara, de asemenea… pentru cea mai mare parte a publicului autohton, a fost o Seara Speciala unde s-a vazut ca spiritul underground, neconditionat si liber continua sa triumfe! Pentru cei ce nu au putut fi convinsi acum, dar au participat la eveniment, toate multumirile mele si sper ca in Octombrie, la Labyrinthic Metal Evening, DonisArt sa se ridice si la nivelul asteptarilor lor!

…underground will never die!

____________________________

COMUNICATE:

Au mai ramas doar cateva zile pana la Elite Dark Metal Evening. Dupa cum se stie, Part I este soldout! Organizatorii Kogaionon & DonisArt insista ca in seara de 20 martie, la Reduta (Brasov), sa fie prezenti doar cei care au biletele fizice sau rezervari & abonamente confirmate de emailul Kogaiononmagazine@gmail.com. Nu se vor accepta alte derogari! Accesul in locatie pt cei cu abonamente: ora 18.00. Pentru cei cu bilet: 18.30. Ora de incepere a concertului va fi 19.00.

Part II va fi sustinuta in Bucuresti, pe data de 21 martie, in selectul club THE SILVER CHURCH, Calea Plevnei nr.61.

Incepand cu ora 18.30, prima trupa romaneasca de Avantgarde Dark Rock, intitulata NIGHTPRAY, va avea lansarea oficiala a noului album, Dreamocracy, material ce va putea fi ASCULTAT in premiera si in intregime inainte de recitalul trupelorALCEST si AGALLOCH. Pentru a fi o lansare profesionista, trupetii vor veni cu standul propriu de accesorii muzicale, CD-uri sau tricouri cu si despre acest interesant proiect muzical demarat in urma cu patru ani ani de Costin Chioreanu, cunoscutul artist ce conduce TWILIGHT MEDIA.

De mentionat ca in NIGHTPRAY activeaza membri din diverse trupe underground, cum ar fi : SATANOCHIO, EXTINCTION ALGORITHM, PARACHUTE PULSE, DISCORDLESS, H8, CAP DE CRANIU… si nu in ultimul rand, bass-istul Clandestine din legendarul grup Black Metal norvegian DODHEIMSGARD! Noul album va avea lansarea digitala pe data de 22 martie, deci cei ce vor fi prezenti in clubul The Silver Church in seara de 21 martie vor putea avea oportunitatea de a asculta si de a-si procura noul NIGHTPRAY in premiera! Pentru cei ce nu stiu, stilul abordat de muzicieni este unul extrem de complex, ce experimenteaza intr-un mod original faze Post Black Metal, Gothic, Rock sau Jazz!

ALCEST va incepe sa cante in jurul orei 19.15 iar AGALLOCH in jurul orei 20.30. Dupa ora 22.00 ambele trupe vor fi la dispozitia fanilor pentru discutii libere, fotografii, autografe. De reamintit ca ALCEST va urca pe scena pentru prima data in istorie, concertul din Bucuresti fiind unul de o importanta cruciala si pentru trupeti!

Este permis orice accesul cu orice tip de aparat foto sau video, dar fara trepied.

Pretul unui bilet este de 45 lei si mai poate fi procurat doar in seara evenimentului, de la intrarea in locatie.

Va asteptam !

Comunicat

Numarul de bilete pentru Elite Dark Metal Evening part I (Brasov), din seara de de 20 martie, a fost epuizat. Deoarece sala de teatru Reduta are un numar fix de scaune, organizatorii au dorit ca evenimentul AGALLOCH din Brasov sa fie perceput ca pe unul rarisim si dedicat doar fanilor trupei americane! Pentru a evita orice forma de disconfort fizic sau psihic, Kogaionon & DonisArt au limitat accesul in locatie doar la numarul de scaune existent.

Accesul in cladirea Reduta va fi permis incepand cu ora 17.30, in holul teatrului fiind prezentata publicului o expozitie de arta fotografica a celei ce se ocupa de intreaga imagistica foto AGALLOCH, artista Veleda Thorsson. Aceasta va fi bucuroasa sa impartaseasca cu cei interesati detalii diverse. Mai multe amanunte despre artist si lucrarile sale aici: http://www.veledathorssonphotography.com/

Toti cei ce au primit confirmare de rezervare pentru abonament de pe adresa kogaiononmagazine@gmail.com sunt rugati sa fie prezenti la intrare la Reduta incepand cu ora 18.00. Acolo va fi o lista nominala, procurarea abonamentelor urmand a se face doar pe baza de act de identitate.

Accesul in sala pentru toti posesorii de bilet va fi permis incepand cu ora 18.30, concertul propriu-zis urmand sa inceapa in jurul orei 19.00. Deoarece spectacolul va fi unul special dar si conceptual, se doreste ca la ora 19.00 intreaga audienta sa fie in sala.

Este permis accesul la Reduta cu orice tip de aparat foto/video, fara trepied iar acestea vor putea fi folosite in fata scenei doar pe durata primelor doua piese. Multumim anticipat pentru intelegere.

Dupa terminarea concertului, trupetii vor veni la standul de produse pentru discutii libere cu fanii, fotografii, autografe.

Elite Dark Metal part II (Bucuresti) va fi sustinut pe data de 21 martie in cadrul clubului The Silver Church, accesul in locatie fiind permis incepand cu ora 18.30.

Este permis orice tip de aparat foto sau video, dar fara trepied.

ALCEST va incepe sa cante in jurul orei 19.00 iar AGALLOCH in jurul orei 20.30. Dupa ora 22.00 ambele trupe vor fi la dispozitia fanilor pentru discutii libere, fotografii, autografe. De reamintit ca ALCEST va urca pe scena pentru prima data in istorie, concertul din Bucuresti fiind unul de o importanta cruciala si pentru trupeti!

Pretul unui bilet este de 45 lei si poate fi procurat exclusiv de la Titus/www.letsrock.ro/bestial si Alex/www.beautyofpain.ro, dar si in seara locatiei, de la intrare.

Va asteptam!

Echipa Kogaionon & DonisArt

Comunicat
01.02.2010

Au ramas mai putin de 50 de zile pana la ELITE DARK METAL EVENING!
Pentru concertul dedicat AGALLOCH din Brasov, de pe data de 20 martie, mai sunt disponibile doar 100 de bilete spre vanzare (la pretul unic de 30 lei), acestea putand fi procurate EXCLUSIV de la Titus / www.Letsrock.ro/bestial si
Alex / www.beautyofpain.ro.

Estimam ca aceste bilete vor fi epuizate pana la data concertului; in cazul in care, totusi, vor mai ramane disponibile, acestea vor putea fi achizitionate si in seara evenimentului, in limita capacitatii locatiei.

De remarcat ca la acest eveniment si-au anuntat participarea fani din peste 15 tari: Spania, Italia, Statele Unite ale Americii, Canada, Portugalia, Ungaria, Franta, Germania, Grecia, Bulgaria, Turcia, Finlanda, Norvegia, Suedia, Anglia…

Abonamentele pentru ambele concerte s-au epuizat iar suplimentari nu mai sunt posibile, deoarece sala de teatru Reduta are un numar foarte limitat de scaune!

Pentru concertul din Bucuresti, AGALLOCH si ALCEST, din data de 21 martie, biletele se pot procura tot de la Titus si Alex, cu mentiunea ca se vor gasi si la intrare in Clubul The Silver Church, in seara evenimentului, la acelasi pret, de 45 lei.

Vom reveni cu alte detalii in saptamanile ce urmeaza!

Echipa Kogaionon & DonisArt

Pentru prima data in istoria evenimentelor Kogaionon & DonisArt, organizatorii incearca sa promoveze un nou concept, Seara Speciala sa fie acum alcatuita din doua parti distincte, obiectivul final fiind cel de a creiona complet imaginea trupei favorite, prin doua concerte consecutive in doua zile, diferite atat ca forma cat si ca fond. De aceea si ELITE DARK METAL EVENING va fi structurata in doua parti…

Una dintre cele mai respectate, apreciate si longevive trupe din intreaga scena Dark Metal americana este, incontestabil, AGALLOCH. A inceput sa cante la putin dupa ce trupe ca PARADISE LOST, ANATHEMA, MY DYING BRIDE, IN THE WOODS… loveau scena Metal cu debuturi remarcabile. Cu un statut mai degraba Cult decat Underground, fiind prima trupa de pe acest continent ce a promovat Dark Metal-ul, cvartetul de pe coasta de nord-vest nu cauta prea des oportunitati de a canta live, din mai multe considerente, insa, de fiecare data cand o face, audienta ramane ravasita de prestatia scenica! Anul acesta a sustinut un turneu de doar cateva concerte in Europa, alaturi de DORNENREICH, turneu in urma caruia trupa si-a castigat un numar important de noi fani, pe cei vechi lasandu-i fara cuvinte! AGALLOCH continua sa ramana una dintre cele mai interesante trupe Metal de pe mapamond, cu o abordare originala, tehnicitate remarcabila si un mod de exprimare muzical selectiv, ignorand total cantitatea in favoarea calitatii…

Istoria discografica a trupei este destul de limitata in ciuda celor 13 ani de activitate, in sensul ca pana astazi au doar 3 albume de studio si mai multe EP-uri plus MCD-uri. “Pale Folklore” (1999), “The Mantle” (2002) si “Ashes Against The Grain” (2006) sunt bijuteriile Metal scoase la cunoscutul label american The End Records, albume de referinta pentru orice iubitor de acorduri Metal avantgardistice: de la Progressive Black si Atmospheric Doom Death Metal pana la Experimental, Post Rock, Folk, Ambient sau Industrial, cu multe treceri Wave, dominate de o aura Dark epica melancolica desavarsita. Cu radacini din ULVER, SWANS, SOL INVICTUS, IN THE WOODS…, BATHORY, FORGOTTEN WOODS, DARK THRONE, BURZUM, KATATONIA, GODSPEED YOU! BLACK EMPEROR sau EMPYRIUM, AGALLOCH a devenit astazi o trupa de inspiratie pentru noul val de proiecte Black Metal, FEN sau WOLVES IN THE THRONE ROOM putand fi doar doua exemple. John Haughm (g,v), Don Anderson (g), Jason Walton (b) si Aesop (dr) sunt incantati sa vina pentru prima data in Europa de Est, acestia urmand sa zboare cateva mii de km doar pentru a canta si vizita Romania. Ei vor sustine doua concerte diferite, atat ca lungime cat si ca structura conceptuala, in cele doua parti, astfel:

– BRASOV, Sambata, 20 MARTIE 2010, Centrul Cultural REDUTA, orele 19.00 (Part I)

– BUCURESTI, Duminica, 21 MARTIE 2010, THE SILVER CHURCH, orele 19.00 (Part II)

Seara de 20 martie din Brasov va fi dedicata exclusiv trupei AGALLOCH printr-un concert UNICAT in istoria trupei, de peste 2 ore, in care cei patru ne vor arata diferenta clara dintre un concert clasic AGALLOCH si unul SPECIAL, datorita faptului ca vor canta, pe langa cele mai reprezentative secvente din intreaga discografie, si noi piese, in premiera, la care acum lucreaza, dar si datorita videoproiectiilor selecte, plus diverse ritualuri ce au legatura cu semantica termenului agalloch… Data nu a fost aleasa intamplator, daca tinem cont ca 20 martie coincide cu echinoctiul de primavara, deci va fi o seara cu totul speciala si pentru membrii trupei.. va fi si seara fanilor AGALLOCH, ce va avea loc intr-o locatie eleganta, confortabila, cu o sonorizare si acustica foarta buna, o locatie perfecta pentru a rezona cu atmosfera si conceptul AGALLOCH!

A doua zi, in Bucuresti, trupa AGALLOCH va sustine un concert de cca 70 de minute, un concert clasic Metal pentru ea, asemanator cu ceea ce a cantat si in turneul european din acest an.

In deschidere, va urca pe scena o trupa respectata de multi fani al noului val Black Shoegaze Metal, dar care nu a fost vazuta pe scena pana in acest moment, intitulata ALCEST. Primul album, realizat in 2007 si intitulat “Souvenirs d’un Autre Monde“, a aratat un nou mod de exprimare in scena Metal, original si controversat datorita mixului de sunet Cold Raw Black Metal cu acorduri melancolice, nostalgice, foarte melodioase dar si elemente vizibile Shoegaze. Liderul trupei, Neige (MORTIFERA, AMESOEURS, FORGOTTEN WOODS, PESTE NOIR, PHEST, LANTLOS, VALFUNDE), este unul dintre cei mai activi muzicieni din underground-ul Metal francez, care a schimbat complet orientarea acestui grup, initial un trio adept al unui Raw Black Metal agresiv, apoi ca proiect solo, promotor al unui sunet Cold Melancholic Black Metal si realizatorul unui EP excelent, “Le Secret”. Albumul din 2007 ne prezinta un sound modern, avand la baza un Dark Black Metal ritmat, melancolic, plin de nostalgie, cu elemente Shoegaze, Post Rock, dar si cu o voce masculina extrem de calda, intrerupta de cateva pasaje cu voce feminina. Dupa 10 ani de la infiintare, ALCEST a devenit un nume foarte apreciat de fanii Metal-lui nonconformist, nume care reuseste sa-si contureze un stil propriu, foarte inteligent structurat, care penduleaza intre SIGUR ROS si SHINING si care a devenit reper pentru zeci de trupe noi ce au creat deja un nou curent avantagardist, mai melodic, mai ritmat, dar cu accent pe teme ca melancolie, nostalgie, romantism, disperare, singuratate! Cel de-al doilea album ALCEST a fost terminat zilele acestea si va aparea oficial la inceputul lui 2010 la Prophecy Productions, Neige urmand sa vina la Bucuresti impreuna cu alti trei muzicieni pentru a-si promova noile piese.

Asocierea AGALLOCH cu ALCEST nu este intamplatoare si probabil ca cei ce stiu ce canta acesti muzicieni cunosc mult mai multe detalii… De asemenea si sala The Silver Church este una eleganta iar trupele vor beneficia si aici de o acustica impecabila!

Elite Dark Metal Evening (part I&II) se adreseaza celor ce apreciaza aceste trupe, trupe care vin special la Brasov si Bucuresti pentru cei ce respecta si doresc sa mentina spiritul underground Metal pur! In acest sens si trupele vor aduce cu ele diverse accesorii muzicale originale, unele in editie limitata, altele facute exclusiv pentru acest eveniment!

Acestea se pot cumpara din Reteaua Diverta, www.ticketpoint.ro, www.letsrock.ro/bestial (Titus), www.beautyofpain.ro, www.myticket.ro sau la intrare, in seara evenimentului. Deoarece atat dorinta organizatorilor cat si a muzicienilor este ca o mare parte din audienta sa participe la ambele parti din Elite Dark Metal Evening (inclusiv membrii ALCEST vor fi prezenti in sala Reduta din Brasov), se ofera oportunitatea de a achizitiona abonament la pret special, de 60 lei, suma ce va fi platita la intrare in Sala Reduta (Brasov), in seara de 20 martie. Doar de acolo se vor putea achizitiona aceste abonamente sau se pot face si rezervari la adresa de email: kogaiononmagazine@gmail.com.

Comenteaza