Winds „Prominence and Demise”

Sa ajung sa astept doi sau trei ani un album si, in cele din urma, sa raman dezamagit! Naspa senzatie, sincer! Andy Winter se pare ca s-a hotarat sa o lase mai moale cu clapele si pianul, de data aceasta chitarile si vocile sunt la putere, dar tot degeaba! Ce s-a intamplat cu WINDS? De ceea ce m-am temut n-am scapat! Spuneam mai demult ca Progressive-ul abordat de nordici este unul digerabil deoarece dimensiunea Dark dar si cea Atmospherica sunt la inaltime iar rapiditatea chitarilor comunica excelent cu viorile si pianul, avand multa melodie, ritm… de fapt, frumusete. Pe noul album, WINDS insista doar pe latura Progressive, cu treceri si ruperi de ritm stresante, vocea paleste si ea pe aceste acorduri, acea lalaiala este preponderenta iar invitatii de marca isi fac si ei simtita prezenta dar nu epateaza cu nimic.

Daca este ceva ce se aude bine este bateria lui Hellhammer, acest geniu uimandu-ma inca odata. Daca este sa privesc si pozitiv, intrezaresc pasaje frumoase, unde toate instrumentele sunt la inaltime, unde vocile impresioneaza prin multitudinea tonalitatilor („The Grand Design”) iar ritmul pare sa fie mai putin intrerupt, sound-ul final fiind unul cursiv si nu atat de incalcit. Pentru fanii DREAM THEATER acest album poate fi o mica bijuterie. Pentru mine, chiar nu stiu ce sa zic, am iubit si iubesc WINDS insa, cu acest album nu ma pot impaca… inca! Este mult prea tehnic, mult prea complex, si-a pierdut melancolia, si-a pierdut melodicitatea, si-a pierdut atmosfera! Si cat de inaltator se aude pianul pe „When the Dream of Paradise Died”! Ca sa numai zic de chitari… sau de vocea masculina ce rezoneaza pe cateva pasaje cu vioara sau bateria! Daca pana acum WINDS mi-a placut cap-coada, ma tem ca incep sa selectez doar partile care-mi plac! Sau poate ca va trebui ingurgitat mult mai mult timp albumul?

Inteleg ca acesti patru norvegieni au vrut sa faca si altceva, sa nu insiste pe repetitie, dar chiar aceasta tenta tehnica au ales? Pacat! In rest, instrumentisti de mare valoare, inregistrare si mixaj de marca, adevarati profesionisti in ale muzicii!

Comenteaza