WHITE WARD (Ucr) – „Love Exchange Failure” 2019 (Debemur Morti Productions)

Plimbari nocturne, supus unor ganduri ce-ti licaresc in minte de parca cerul si-a asezat constelatiile in capul tau. De multe ori, noaptea aseaza inspre ziua, un covor ciudat pe care-ti flenduri umbra, ca pe o partenera oarecare, la o gala de renume. Doar lumina unui bec d-ala economic ce-si scoate lucirea oarba pe geamul crapat al unui apartament din cartierul obscur mai rupe tacerea noptii. Tacere e un fel de a spune, caci galagia din tine te apasa si pasesti tot mai adanc pe trotuarele roase ca de molii, ca si cand ai vrea sa te afunzi in tesatura lor. Si toate au o muzica.

Ca un gest involuntar, dai play la prima piesa, iar odata cu ea iti tresare o idee: „love exchange failure”. O rumegi, muzica si gandul devin una, auzi o sirena de politie sau ce o fi, e in firea lucrurilor, dar ce-i cu pianul si cu saxofonul ala?!, te intrebi. Si ai trage dintr-o tigare, dar nu mai ai. Te apleci dupa primul chistoc ce nu si-a aflat sfarsitul decat pana pe la jumate. E patat cu ceva rosu. O fi de la vreun ruj ieftin, sau e urma lasata de un vin rosu sec, sau e chiar urma de sangele pe care-o lasi in filtrul vietii atunci cand fiinta dispare mai ceva ca un fum. Te agita gandul asta. Muzica devine alerta si avem deja alt film. Growl-ul, desi nu ti se pare nici potrivit si nici prietenos, trece, devine sunet de fundal si, in liniaritatea sa, se pierde cumva in peisaj.

Si te tot framanti asa vreme de vreo doua melodii. Pare c-ai vrea sa iti gasesti locul, dar te-ai incremenit intr-un soi de bezna deasa ca-n plapuma cu care maica-ta te-nfasura-n noptile acelea geroase de decembrie in care ecoul caloriferului de fonta lovit cu coada de la ciocan era clinchet de clopotei. Te gandesti acum, cumva ca si atunci ca, there is „no cure for pain”. Timp de cateva minute te reasezi printre notele calme, calde, franturi de jazz rupte din lanurile cu amintiri placute, melancolii ca niste caciuli de floarea soarelui ce-si intorc privirea catre tine ca inspre un soi de soare. Aici iti place, unde saxofonul acopera growl-urile, tobele grabite, chitara grava si toata dezordinea de inspiratie black metal sa zicem, asemeni unui „hai la masa” (stiti voi la ce ma refer), ce urmeaza sa-ti hraneasca sufletul. Ai vrea sa mananci ceva. Aburul puturos pe care-l expira, pe cosul de tinichea, ghereta din colt, iti miroase a cozonac cu nuca, rahat si multa dragoste (ingredientul minune din reteta perfecta). Te apropii de tejghea ca de o minciuna frumoasa. Ai plati, dar ti-ai lasat lucrurile materiale la intrarea pe aleea asta, in momentul ala, cand noaptea aseza nu stiu ce, cand ai dat play la prima piesa.

Data lansarii: 20 Septembrie 2019
Nicolae Baldovin.

Comenteaza

Adresa de email nu va fi facuta publica.