Myrkgrav „Trollskau, Skromt og Kolabrenning”

Myrkgrav = Dark Grave… Nu degeaba am tot asteptat acest album cu mare interes! Stiind ca Lars Jensen este un tanar foarte talentat, care, la doar 19 de ani, are deja inregistrate doua albume excelente, cel de fata si inca unul cu QUADRIVIUM, ma asteptam la o bomba! Si chiar asa este… Lars mai face vocea si pe proiectul SWORN, un alt material ce pare a fi ceva serios dar care mai are putin pana a fi finisat. Revenind la MYRKGRAV, am ramas surprins de intreg concept al albumului, de la muzica si pana la imagistica. Booklet-ul este unul elegant, cu o coperta superba (chit ca exista ceva probleme cu contrastul), iar textele sunt cantate intr-un dialect specific al limbii norvegiene, insa fiecare piesa are si o prezentare in limba engleza, suficienta pentru o intelegere perfecta a temelor dezbatute. Trecand usor la muzica, va pot spune ca Black Metal-ul nordic este plin de faze Folk, Viking, Epic sau Atmospheric, dar in acelasi timp pasajele rapide suna foarte armonios, mai ales ca si mixajul de voci este la inaltime. Parca pe alocuri vocea extrema tinde sa devina liniara, chiar repetitiva, dar acest lucru conteaza mai putin daca ne gandim ca restul componentelor suna impecabil! Chitarile sunt foarte heavy si pline de fantezie iar bateria are ruperi de ritm specifice, ce fac deliciul intregului sound. Mi se pare mai mult decat remarcabil acest album mai ales cand il privesc ca pe un debut si impresia ce mi-au lasat-o cele 11 piese este una ciudata, un amestec de satisfactie cu dezamagire.


Evident ca punctul slab al albumului il reprezinta originalitatea, Lars Jensen luand cam din toate trupele genului, adica de la HELHEIM, VINTERSORG (inceputuri) sau FALKENBACH, pana la ENSLAVED-ul de glorie sau MOONSORROW! Pe album participa ca invitati si bass-istul Espen Hammer (LUMSK), prietena lui Lars (ca voce, doar pe o piesa, din fericire) si Sindre Nedland (voce normala/clean), fratele lui Lazare (SOLEFALD). Jocul vocilor face din album o reala piesa de colectie, iar keyboard-ul este folosit cu multa inspiratie creand un sound Epic Folk magistral! Nu degeaba se doreste ca acest proiect solo sa se defineasca a fi unul Folkloric Extreme Metal.


Ar mai fi de mentionat doar ca in discografia trupei mai exista un demo realizat acum un an si ca Lars Jensen are si un studio de inregistrari propriu, ceea ce ii permite sa se joace destul de mult cu instrumentele, mai ales cand e vorba de Folk Atmospheric Metal!

Comenteaza

Adresa de email nu va fi facuta publica.