Der Blaue Reiter „Nuclear Sun”

Sathorys si Lady Nott au revenit pe piata Dark Ambient cu un nou album, mult mai cinematic decat precedentele, cu o latura NeoClassical accentuata, dominata de ritmuri Martial impunatoare si atmosfera trista.

Subiectul catastrofei de la Cernobal este ceea ce dezvolta cei doi in aceste noi piese, avand inserate in acordurile secventelor si multe pasaje din muzica clasica sau proletara rusofona, zgomote si efecte incalcite, percutii complexe si aura apocaliptica. Un asemenea album poate fi perceput la adevarata valoare doar pe scena, deoarece componenta visual este foarte importanta, muzica intrand in rezonanta maxima cu diversele imagini ale dezastrului de acum 23 ani din Ucraina.

Daca va place PUISSANCE sau SOPHIA, sunt convins ca si acest material va va incanta, mai ales ca aici melodicitate exista din plin… Un plus il reprezinta si folosirea inspirata a pianului care dezvolta o dimensiune grava, apasatoare, intrerupt uneori si de o vioara sfasietoare, care da o forma bombastica si mult mai Dark decat se poate reproduce in cuvinte. Singurul minus il pot reprezenta vocile, care nu armonizeaza corect su soundul, lipsa inflexiunilor transformand cantatul propriu-zis doar in simple rostiri, enumerari sau insiruiri plate de versuri !
Stiu ca aceasta este linia in stilistica Dark Martial dar m-as fi asteptat ca Sathorys sa sparga si aceste bariere neimpuse dar practicate de mai toate trupele genului… cum a facut-o deja foarte inspirat cu intreaga instrumentatie!

Comenteaza