Orphaned Land

Un interesant concert va avea loc in Romania, la Samfest, in Satu Mare, pe 22 iulie. Este vorba de o trupa draga mie, ce vine tocmai din Israel si despre care am tot scris in Kogaionon. Pentru ca primul meu contact cu vocalul trupei Orphaned Land a fost undeva in 1994, mi-am permis sa-l intreb la inceputul acestei luni cu ce ganduri vin ei in Romania, pentru un concert de peste o ora…

1. Care sunt asteptarile tale legate de fanii din Romania si de festivalul la care veti concerta?

Va fi show-ul nostru de debut in Romania, aceasta fiind a 24-a tara in care Orphaned Land va concerta. Sper ca fanii ne vor arata calitatea scenei metal din Romania, suntem nerabdatori sa ii cunoastem si, mai mult, tragem speranta ca vor sti sa se bucure de muzica noastra si sa o priveasca ca pe o oportunitate de a se simti bine !

2. Vezi vreo alta legatura (din punct de vedere muzical sau nu) intre OL si Romania?

Toti suntem interconectati intr-un tot, atotputernic si, astfel suntem intr-un fel frati. Poporul iudeu s-a extins in toate colturile lumii de-a lungul anilor, astfel ca am multi prieteni ai caror bunici sau parinti s-au nascut in Romania si au venit in Israel in anii ’50.

3. Am inteles ca noul vostru album va fi lansat in acest an. M-as bucura sa le dai cititorilor Kogaionon cateva detalii.

Va fi un album conceptual despre Warrior of Light (care este finalmente reprezentat de fiecare dintre noi). Va fi produs de Steven Wilson (Porcupine Tree) cel care se ocupa si de Opeth. Sper ca ascultatorii sa se bucure de acest nou album cel putin la fel de mult cum au facut-o cu Mabool!

Ca este sau nu este Kobi acelasi om de acum zece ani, m-am convins la Satu Mare, de data aceasta pe viu. Dupa ce am vazut concertul, m-am gandit sa-i trimit totusi cateva intrebari (hai sa spunem la rece), prietenului meu pentru a afla cum a fost in Romania. Kobi mi-a raspuns dupa ce a mai sustinut un concert in Israel zilele trecute, printre aplauze, fani si multe bombe ce zboara pe acolo in razboiul declarat Libanului… Asadar: scurt, la obiect si fara prea multe divagatii:

1. Finalmente, dupa mai mult de 12 ani de la primul nostru contact, am avut oportunitatea sa ne intalnim la Satu – Mare. Ai stat „conectat” la fani, raspunzandu-le intrebarilor via internet, pana in ultimele momente dinaintea intrarii pe scena. Atat de important este contactul cu fanii pentru Orphaned Land?

Fanii sunt totul pentru noi, sunt motivul pentru care ne aflam aici, pentru ca darul nostru cel mai de pret este acela de a vedea ca avem cui impartasi ceea ce am creat si ca, in felul asta, putem aduce cateva franturi de libertate celor ce ne asculta.

2. Chiar daca numarul celor ce au venit la concert a fost foarte mic (in jur de 250 de persoane), reactia lor a fost una buna, cativa chiar cunosteau versurile pe nerasuflate. M-a bucurat sa vad asta. Cum a fost pentru tine acea seara?

Minunata a fost acea seara pentru debutul nostru in Romania – inainte de toate, locul a fost superb! In aer liber… in fata unei biserici… o priveliste frumoasa. Ne-am temut ca ploaia va distruge spectacolul, dar totul a decurs in regula. Publicul a fost unul bun, ca doar calitatea razbate din hatisul cantitatii 🙂

3. Inaintea concertului, cerul era furios, norii negri si ploaia incepuse… doar timp de cateva minute. Ai avut in acel rastimp o sueta cu Dumnezeu, cerandu-i poate o scurta amanare?

Asa a fost! I-am spus: „am cantat un intreg album povestea potopului, asa ca n-avem nevoie de ploaie acum!” Mi-a ascultat vorbele 🙂

4. Cum a decurs intalnirea cu fanii la standul publicitar? Ai mai multe contacte in Romania acum?

A fost placuta intalnirea cu ei, oameni simpatici, unii au scris deja pe pagina noastra Myspace.

5. Bis-ul a fost o surpriza fantastica, The Beloved’s Cry si The Storm… l-am inregistrat pe telefonul mobil si, il ascult in momentul asta. Pare-se ca piesele suna altfel decat pe album, dar tot superb. Aveti si alte piese pe care le cantati altfel pe scena?

Uneori schimbam ici si colo anumite pasaje pentru a le armoniza cu show-ul sau cu starea noastra de moment; ne place sa impletim „The Beloved’s Cry” cu „The Storm Still Rages Inside…”

6. El Nora Alila a fost o piesa cu mare „priza” la public. Este ea cea mai buna si poate cea mai populara piesa a albumului? Aveti si un video clip pentru ea.

Este vorba de „Norra El Norra” (El Norra Alila este numele celui de-al doilea album – toata lumea face confuzia asta :))) Este o piesa populara, astfel ca din anumite considerente am putea spune ca e probabil cea mai comerciala piesa de pe album, big hit-ul 🙂 totusi, este doar una din cele 12 piese.

7. Ai reusit sa vizitezi Romania? Stiu ca a doua zi dupa concert ai plecat cu masina inspre aeroportul din Cluj (eram in spatele vostru cu masina)… Ai vazut ceva interesant in Satu – Mare?

Privelistea a fost frumoasa! Multa natura, munti, verdeata si apoi, toate acele sate pline de liniste… a fost o calatorie minunata, chiar i-am invidiat putin pe oamenii acelor locuri superbe.

8. Mi-ai spus ca urmatorul album va fi lansat anul viitor. Care va fi abordarea: mai Metal, agresiva, cu influente orientale, voci feminine… sau una calma, gen Porcupine Tree? Spune-mi te rog cat mai multe despre noul album…

Este prea devreme pentru a-ti raspunde. Pot sa-ti spun insa ca si acesta, la fel ca toate celelalte albume OL, va fi diferit de precedentele, dar va pastra „spiritul orphaned”.

9. Multi fani au asemanat muzica voastra cu a celor de la Opeth. Esti de acord cu asta? Iti place comparatia? In trecut, reperul folosit era Paradise Lost.

Opeth a adus noi rezonante scenei Metal si asemeni oricarui element nou in lumea asta, a suferit numeroase „reciclari”, asa ca inteleg de ce unii fac aceasta comparatie; totusi, cred ca muzica noastra e departe de a fi asemanatoare – dar, banuiesc ca daca membrii Opeth s-ar fi nascut in Israel, ar fi fost Orphaned Land 🙂

10. Care este viata ta Kobi? Te-ai casatorit? Stiu ca aveai o prietena din Polonia…

Nu m-am casatorit inca, din pacate relatia de care vorbeai s-a sfarsit in urma cu o luna si jumatate; am avut parte de-o dragoste intensa, adevarata si fascinanta, dar prietenei mele i-a fost greu sa se adapteze in Israel, sa-si paraseasca tara si prietenii pentru a ma urma; totusi – doar relatia nostra s-a sfarsit, dragostea nu.

August 2006.

Comenteaza

Adresa de email nu va fi facuta publica.

Website-ul nostru utilizează module cookie pentru a monitoriza traficul cu scopul de a-ți oferi cea mai bună experiență online. Continuând navigarea pe acest website, iți exprimi acordul asupra folosirii cookie-urilor.