Septembrie 2006

Tomnatice urale vin spre voi… salutem!

Incredibil cat pot fi de fericit! In loc sa iau fata unui posac, ocult, mizantrop, nihilist si profund metalist prefer sa vin deschis catre voi (ma rog, chestia cu deschisul e relativa) si sa va povestesc cateva din simplele dar uzualele mele bucurii…

In primul rand, ca se termina aceasta vara obositoare si lipsita de vlaga… Apoi, ca prietenul meu Simone Salvatori a reusit sa-mi pregateasca sfarsitul verii cu un album SPIRITUAL FRONT dement, ce ma trimite intr-un Suicidal Dark Pop de toata frumusetea, unde formele timide Western amestecate cu ecouri de soundtrack ma coplesesc in adevaratul sens al cuvantului… Si cei de la CMI confirma asteptarile mele din precedentul editorial si vin cu o prima surpriza de proportii, MEDUSA’S SPELL… Evident ca si ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO ma arde la degete dar despre noul album al lui Tomas data viitoare. In aceeasi maniera, in aceasi gasca, as putea spune, alaturi de Simone si Tomas sta un alt proiect al naibii de inspirat si fantastic, TRIARII, al carui nou album m-a socat de-a dreptul. Insa, probabil, in urmatorul editorial voi incerca sa fac putina lumina si in acest univers muzical german remarcabil. Tot atunci voi avea bucuria sa scriu mai multe despre noul material al fostei sotii a lui Samoth/EMPEROR, Andrea/NEBELHEXE, dar si despre un album pe care il astept de prea multi ani si despre care puteti citi in folderul de interviuri, adica dialogul draft pe care l-am avut in primele zile din septembrie cu vechiul meu prieten, Richard Lederer/DIE VERBANNTEN KINDER EVAS/SUMMONING/ICE AGES. Am ascultat deja „Mistrust”, una dintre noile piese ale albumului „Dusk and Void Came Alive” si va pot asigura ca suna deosebit!

QUADRIVIUM este un nou grup norvegian ce m-a pus intr-o mare dilema: sa-mi fac un label sau nu? Merita de promovat acest grup ce copie cu talent sound-ul ARCTURUS si care are legaturi cu un altul, la fel de inspirat, ce va debuta oficial in aceasta toamna? Retineti deci si numele de MYRKGRAV, un Norse Black Metal de toata frumusetea! Daca in ultima vreme am tot fost dezamagit de Black Metal-ul comun, aceste doua trupe au repere nealterate de ale vremurilor influente, soundul fiind unul elitist. O mare placere a constituit si auditia ultimului album HEL, ce-mi aminteste de BATHORY si nu numai. Si daca am amintit de HEL, ar trebui sa amintesc cateva din realizarile de calitate ale label-ului german DGF, cum ar fi ANGANTYR, ORLOG sau DANTALION.

Revin la Dark Ambient cu nou album KARJALAN SISSIT, ce nu mai are nevoie de prezentare, dar si cu un nou NORTHAUNT, plin de secvente incalcite, dar intunecate. Karsten Hamre mi-a trimis din Italia (am inteles ca norvegianul si-a luat talpasita complet de pe meleagurile mioritice) un pachet cu ultimele sale realizari, insa cam vechi, de la PENITENT si pana la ARCANE ART. ELANE este un nou proiect Dark Folk ce debuteaza la Omniamedia, label german ce promoveaza si alte nume, cum ar fi MATORE (n-are treaba cu Metal-ul, e un alt fel de Bjork amestecat cu Sigur Ros, dar care suna superobscur!!!), TRANSIT POETRY, EISENHERZ sau CORNIX MALEDICTUM. Vechiul meu prieten underground Krusty revine cu un al patrulea album de studio FORGOTTEN SILENCE, cei de la Prophecy retiparesc superbul album HARMAA (despre care ati citit recenzia mea in 2005) dar sub banner-ul TENHI, plus un debut Dark Folk deloc neglijabil, NEUN WELTEN. Sa nu uit si de ultimele doua realizari ale label-ului olandez Descent Productions, GORATH si IKUINEN KAAMOS, adevarate sonoritati underground de Melancholic, Traditional and Progressive Black Metal! Legendarul Lee Barrett revine cu un nou proiect muzical, TO-MERA, avand-o ca voce pe cea ce se facea cunoscuta la WITHOUT FACE, in urma cu ceva ani. Tot de la Candlelight vine si ANSUR, un alt proiect norvegian ce imbina Black Metal-ul agresiv cu multe alte elemente soft. Napalm Records se remarca cu o reeditare a unor demo-uri DRACONIAN ce suna bine de tot, iar AHAB este o trupa ce se doreste a fi Funeral Doom Metal dar care pe mine nu m-a convins. Si ar mai fi TYR, cu un nou album, cam in aceeasi linie cu precedentul.

Asadar un playlist destul de bogat ce poate fi parcurs lejer in cateva zile bune! Daca ar fi sa mai adaug ca tot pe site puteti citi pe langa interviul cu Richard Lederer si cel cu Kobi Farhi, realizat doar la cateva zile dupa concertul ORPHANED LAND din Romania. Evident ca in cateva zile veti gasi si rubrica de recenzii actualizata cu ceva comentarii despre albumele din playlistul curent, dar este inca in lucru. Pentru cei ce doresc sa aiba si varianta tiparita a celor scrise de mine, pana cand ma voi apuca de un nou numar Kogaionon, le indic faptul ca in revista lunara Maximum Rock (www.promusicprod.ro) veti putea gasi o parte din recenziile pe care le fac regulat.

Altfel, orice inceput de toamna este un nou motiv de bucurie pentru mine si pana la primele semne de iarna autentica, sa ne veselim cu jocurile de culori ruginii ce incep deja sa apara prin padurile patriei… Si, daca printre picaturi nu uitati sa mai ascultati niscai muzica underground, insemna ca rezonanta e maxima intre noi.

Pana la urmatoarea intalnire, desfrau maxim la singuratate !

Septembrie 2006.

Comenteaza