Rome (Kruna 3 – 2011)

ROME este un nume cunoscut in scena Melodramatic NeoFolk de pretutindeni. Dupa un concert la DBE 3 ce a surprins pe toata lumea (pe unii in mod placut, pe altii poate mai putin datorita interpretarii 100% live si a unui sunet mult mai natural si analog), JeRome revine la Bucuresti dupa ultima lui vizita de la DBE 1, din decembrie 2009, din The Silver Church. Atunci ROME au fost revelatia festivalului, prestatia muzicienilor fiind votata de fani ca cea mai bombastica… desi au mai fost atunci si SPIRITUAL FRONT, TRIARII, ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO, CASCADEUR, TRIORE sau Kim Larsen. 2010 a fost un an sabatic pentru ROME iar in 2011 au revenit pe scena, intr-o alta formula, sustinand aproape in fiecare weekend concerte in toata Europa. 

Jerome Reuter vine la Bucuresti impreuna cu staff-ul sau in varianta live sa ne prezinte noul album, ce a fost lansat in urma cu doua saptamani si care este deja sold-out… Noul material este o colectie de 3 CD-uri diferite ca abordare, ca inregistrare si exprimare muzicala… dar care pune in valoare corect maturitatea soundului actual ROME si care ne plimba prin intreaga istorie pe portativ a luxemburghezului.

KRUNA 3 va fi si ultima editie pe care DonisArt o va sustine in Bucuresti in 2011, alaturi si impreuna cu prietenii acestui nou concept. Dupa ALTAR OF PLAGUES si KWOON, pe 3 decembrie va veni randul luxemburghezilor ROME sa-si lanseze noul album in sala Kulturhaus. Haideti sa aflam ce ne pregateste Jerome pentru concertul de peste cateva zile…

Salut, Jerome. 2011 a fost un an foarte plin pentru ROME. Esti multumit de acest lucru, avand in vedere pauza pe care ati luat-o in 2010. 

„Da, lucrurile merg foarte bine, nu pot sa ma plang. Cel mai important este ca am gasit o echipa foarte buna, asa ca mersul in turneu a devenit o experienta extrem de placuta.” 

Ce experiente placute ati avut parte la concerte?

„Pai, am avut parte de un public grozav si am avut onoarea sa lucram cu niste oameni extraordinari. Totul a mers excelent.” 

Cum a fost in Mannheim? 3 concerte in 3 zile, 2 dintre ele sold out? Chiar aveti asa multi fani in Germania?

„Nu chiar, salile erau foarte mici. Haha.”

Ati cantat si in Ausgburg. Cum a fost acolo?

„Chiar foarte bine. Toate au mers ca unse, cel putin din perspectiva noastra. Dupa atatea concerte, trupa s-a inchegat cu adevarat.” 

Ce feedback ati primit despre ultimul album?

„Pana acum, am primit numai feedback pozitiv, insa oamenii care nu ne aprecieaza muzica nu o sa scrie despre asta sau nu o sa-ti spuna, asa ca nu sunt persoana in masura sa raspund la intrebare. Dar din cate am auzit, oamenilor le place.” 

Poti sa-mi detaliezi putin conceptul acestui album in cateva cuvinte?

„Nu e usor de explicat in cateva cuvinte. E o poveste lunga de fapt. Ideea de a face trei albume in felul acesta s-a autoimpus acum cativa ani din diferite motive. In timp ce faceam research pentru ‘Flowers from Exile’, m-am lovit de atatea lucruri legate de exilul francez si de zbuciumul revolutionarilor spanioli care trebuiau sa stea ascunsi, asa ca m-am hotarat sa fac un ‘sequel’. Acel album a devenit ‘Nos Chants Perdus’. Chiar daca am consacrat doua astfel de albume subiectului, nu am simtit ca am ajuns la fundul sacului. Exista inca o esenta intunecata pe care nu o atinsesem, o conexiune ascunsa, greu de perceput. Asa ca am hotarat sa fac o trilogie, ca sa ajung la miezul problemei odata pentru totdeauna. Cel mai greu a fost sa descriu ceea ce nu se poate descrie si sa ating o esenta ce parea de neatins. A gasi un inteles in absurd. Asta a fost partea complicata, dar in acelasi timp procesul creativ mi-a adus inspiratie, asa ca odata ce am inceput, nu m-am mai oprit decat cand am terminat. Si am avut nevoie sa ma intind pe trei albume ca sa imi scot tema din cap cu adevarat.”

Veti avea noul album la Bucuresti? Sau merchandise?

„Nu chiar, ultimul album este sold-out momentan, dar se va re-edita in ianuarie. Avem tricouri si alte chestii marca ROME, totusi.” 

Am aflat ca iar ai schimbat line-upul. Ce s-a intamplat?

„Pai, se pare ca suntem o trupa care traieste in stil rock’n’roll iar claparul nostru nu a mai rezistat cu noi. Mersul in turneu implica mult stres, fiind mereu pe drum. Nu toata lumea poate face asta.”

Ce planuri aveti pentru anul viitor?

„Ca de obicei, un album nou si cateva concerte.”

Multumiri pentru aceast scurt dialog si ne vedem in cateva zile. Ce piese o sa cantati la Kruna 3? O sa aveti un show asemanator cu cel de la DBE3 sau o sa lansati noul album la Bucuresti?

„Nu, o sa cantam un set mai lung de data asta. Cu multe piese noi si cateva vechi, bineinteles. De abia asteptam sa ajungem in Bucuresti. Acest concert va marca incheierea sezonului pentru noi.” 

Noiembrie, 2011

Comenteaza