Interviu cu Dan Zaharia / Rockstadt Extreme Fest

Buna Dan, am vazut ca baga si Adi Minune anul asta. E ceva pe Metal pur sau o combinatie inedita de dj ala cu riffuri explozive? Afisul de promovare ii face deja invidiosi pe cei de la festivalurile alea mainstream, garantat.

„A fost o gluma legata de stim noi ce evenimente de pe la noi. In rest nu avem alte comentarii.”

Munca de un an se va vedea concretizata in zilele urmatoare. Cum stai cu pregatirile, totul e in grafic? Logistica e ok, are lumea loc de cazare la cort? Dusuri, toalete, toate vor fi la inaltime? 

„Pregatirile sunt in toi si in grafic. Logistica, serviciile, dotarile sunt in grafic. Asteptam vremurile cand vom putea spune ca lumea nu mai incape la festival.”

Ce trupe crezi ca vor rupe fasul anul asta la participanti? Dar tie, care sunt top 3? 

„Toate trupele au fost alese cu maximum de atentie. Nu este nimic „de umplutura”. Cu siguranta exista public pentru fiecare trupa care va urca pe scena festivalului la fel cum credem ca multi vor descoperi trupe noi si bune si anul acesta. Credem ca Six Feet Under este o trupa mult asteptata pentru ca canta destul de rar iar pana acum nu au fost niciodata in Romania, desi au scris istorie. Cu siguranta lista poate continua cu alte nume care vor „rupe”. Topurile sunt greu de facut pentru ca depinde la ce te raportezi. Dimmu Borgir sunt foarte asteptati, Accept de asemenea dar si Crystal Lake, pe care i-am vazut la Nova Rock si care „vor rupe” nu numai ascultatorii de metalcore dar credem ca pe toti cei prezenti la festival.”

Ai schimbat echipa de promovare, cu ce a venit ea in plus fata de ceea ce ai facut pana acum? E ceva ce nu ai recuperat? Alinesku a livrat tot ce ai dorit? Ca resentimente virtuale au tot existat.

„Au existat schimbari in echipa pentru ca uneori schimbarile sunt iminente ori ca vin din exterior, interior sau prin cursul firesc al lucrurilor. Obiectivul principal a fost intotdeauna dezvoltarea fenomenului Rockstadt sub toate aspectele. Cate despre „resentimente virtuale”, noi ne distantam de aceste lucruri pentru ca faptele vorbesc, nu virtualul.”

Ce trupe ti-i dorit sa le aduci anul asta si nu s-au aliniat astrele?

„Au fost foarte multe trupe „scrise pe hartie”. Cam de 10 ori mai multe decat cele din line-up-ul festivalului. Ne-am dorit mult sa aducem Meshuggah insa efectiv nu am reusit impreuna cu managementul lor sa sincronizam datele calendaristice din cauza turneului lor aparte ca routing si schedule dat de productia masiva pe care o au in acest moment. Fear Factory, o alta trupa dorita dar care momentan este in studio. Lista este foarte lunga. Trebuie insa sa nu uitam ca sunt 50 si ceva de sloturi, nu poti sa aduci 100 de trupe.”

Care au fost criteriile pe care te ai bazat cand ai selectat line up ul? 

„Sunt foarte multe criterii pe care trebuie sa le ai in vedere cand selectezi line-up-ul: disponibilitatea artistilor, genul muzical, productia scenica … sunt foarte, foarte multe. Intr-un cuvant se poate sintetiza in cat de calitativ este produsul pe care il livreaza trupa live. Iar asta inghite o sfera foarte larga de criterii.”

Am vazut ca ai preturi facile la food and drinks. Ai negociat agresiv cu furnizorii sau ai vandut atat de multe abonamente, incat nu mai ai un stres cu veniturile si din aceste activitati?

„Daca ceva este ieftin sau scump este functie de perceptia fiecarui om in parte. Ceea ce pentru un om este scump, pentru altul poate sa nu fie atat de scump. Preturile au fost stabilite cu un ochi la business si cu celalalt ochi la consumator astfel incat sa gasim un echilibru.”

Ce asteptari ai de la aceasta editie? Va pleca lumea acasa cu tricoul REF? Ai facut si tu 5000 de bucati? Ca daca fiecare si ar lua unul, am vedea peste tot numai REF. Bine, peste tot, adica la alte concerte de gen.

„Asteptarile sunt mari si tin cu precadere de experienta pe care cei prezenti la festival o vor avea. Este de la sine inteles ca ne dorim ca luni toti cei care au fost la festival sa ramana cu o experienta frumoasa. Este extrem de dificil sa atingi acest nivel insa lucram zi de zi la asta. Avem o mare bucurie cu merchandise-ul de anul acesta care, prin suportul fenomenal al lui Costin Chioreanu care s-a ocupat de tot ce inseamna concept grafic la festival, credem ca arata exceptional. Si credem ca foarte multi is vor cumpara merchandise oficial.”

S-a creat o confuzie cu cele 2 scene. Nu mai este una mare si una mica?

„Ca sa creem si mai multe confuzie putem raspunde in felul urmator: este o scena mare si una mica doar ca cea mica este mare.”

Excelenta si inedita ideea cu acele cantari din pestera. De unde zvacnirea si cum de ai reusit sa i convingi pe cei ce administreaza acel loc sa te lase? Stiu ca nr e limitat la 100. 

„Este o provocare mare pentru noi. Nu este prima oara cand se organizeaza scurte concerte live in pestera. Numarul este limitat la 100 de oameni dar si ca timp la 1 ora si jumatate pentru protejarea ecosistemului pesterii. Noi credem ca este un eveniment aparte, oarecum exclusivist ca si valori si experiente muzicale.”

Ce alte activitati le pregatesti celor prezenti, in afara concertelor propriu-zise?

„Credem ca line-up-ul de anul acesta (pe care noi il consideram de exceptie) va acapara foarte mult publicul si alte activitati pe care le-ar putea face. Desi avem activitati adiacente (ca un exemplu tir cu arcul si razboi cu arcuri cu ventuze) tot muzica, mancarea si berea vor ramane activitatile principale.”

Vad ca ai anuntat deja 2020. Stiu ca prima trupa va fi anuntata pe 1 aug, dar poti sa mi spui prima litera de la headlinerul pe care il vei anunta atunci? Sa am si eu o premiera, de o litera, heh. Merci. Ne vedem la Rasnov. Sper sa iasa ceva misto tare, poate cel mai fain. Cu vremea ai aranjat?

„Da, suntem foarte bucurosi ca prin sustinerea pe care o primim de la public am reusit sa avem cateva nume deja confirmate pe care o sa le anuntam in curand pentru 2020. Litera K. Multumim pentru sustinere si speram la o sustinere la fel de frumoasa si din partea vremii.”

Na ca vremea nu se anunta prea pe roze. Ce le recomanzi participantilor?

„Cizme, pelerine si buna dispozitie. si sa nu uite sa nu mearga in padure unde pot da nas in nas cu ursul.”

Comenteaza

Adresa de email nu va fi facuta publica.