Cand muzica vorbeste fara cuvinte: MONO

O trupa care scrie istorie in scena Instrumental Post-Rock de mai bine de zece ani se numeste MONO si continua sa uimeasca cat mai multi fani atat prin albumele foarte solid concepute cat si prin concertele spectaculoase. Desi unii vor sa creada ca MONO este acum o trupa mainstream a genului, realitatea este cu totul si cu totul alta, pentru ca artistii surprind prin modestie si simplitate, concertele lor fiind o forma sincera de a celebra muzica impreuna cu fanii, intr-un Spirit Underground frumos si neconditionat! Singura lor exigenta este legata de calitatea sunetului live, de aceea pregatirea unui concert este facuta cu maxima atentie, deseori soundcheck-ul depasind 2-3 ore, in ciuda faptului ca sunt doar 4. Dar si rezultatul este pe masura…

 

In urma cu circa doua luni, cei patru japonezi au sustinut un turneu vest european de succes iar peste cateva zile se vor reintoarce pe batranul continent pentru a participa la diverse festivaluri de gen. Desi i-am vazut la Londra pe 7 iunie, am considerat ca oportunitatea de a-i aduce in Romania trebuie fructificata (dupa mai multe incercari nereusite), astfel ca, la Cluj-Napoca, in seara de 22 iulie, in clubul Euphoria Music Hall, toti cei interesati vor putea sa-i vada la lucru. Mentionez ca trupa si-a dorit foarte mult sa viziteze tara noastra si, de aceea, capatul de linie care era, de regula, Budapesta, s-a extins acum pana in Transilvania. Atat a fost omeneste si logistic posibil de data aceasta.

Ca sa aflam care e starea de spirit a muzicienilor inainte de o noua deplasare in Europa, am schitat cateva scurte intrebari celui ce e cel mai activ in relatia cu media… 

Salut, Taka. De ce numele MONO? Care e pentru tine simbolistica acestui termen?

“La inceput, aveam nevoie doar de un nume, orice nume, deci am aparut cu Mono (de la Mono-Stereo). Dar de cum l-am pastrat mai mult timp, am realizat ca mai inseamna si ‘unul’, ‘singular’ si ‘singur’.”

Tocmai v-ati intors din turneu. Cum ati gasit Europa in 2011?

“De fapt, nu urma sa mergem in turneu in acest an deoarece trebuie sa ne concentram pe noul album. Dar din fericire, am avut oportunitatea de a canta cu orchestra din Londra si ne-am hotarat sa profitam de sansa de a concerta prin Europa, in special in orasele in care nu am avut cum sa o facem ultima data.”

Ati cantat iarasi in tari din Europa de Vest… Cum a fost publicul?

Publicul a fost minunat peste tot, ne face sa ne dorim sa concertam tot mai mult.” 

V-am vazut in Koko. A fost de-a dreptul uluitor… peste 1300 de oameni care au venit numai pentru voi. Si Holy Ground Orchestra… Hmmm, minunata senzatie!

A fost intr-adevar un vis devenit realitate pentru noi deoarece vroiam sa realizam acest show orchestral in Londra de ceva vreme. Orchestra a fost profesionista si a inteles sunetul ce vroiam sa-l cream. A fost o experienta frumoasa. Toata lumea a fost fericita, cu zambetul pe buze, astfel ca am devenit cu totii un intreg.”

De ce ati refuzat bis-ul, din moment ce publicul s-a asteptat la asta?

“Am considerat ca nu aveam nevoie de un bis simfonic, din moment ce concertul a fost cam lung, un set arhiplin. Dar suntem foarte recunoscatori audientei ce a stat si a asteptat. Nu am stiut asta.”

In acest an ati sustinut un turneu in China, Malaezia, Taiwan, Singapore… Publicul de acolo e mai zgomotos decat cel european?

“De fapt, nu sunt zgomotosi, ci mai degraba mai linistiti si respectuosi. E foarte asemanator cu cel european.”

Ati declarat intr-un interviu ca vreti sa canti in America de Sud… De ce? Poate pentru ca ar fi pentru prima data? Cum vi se pare ideea unui concert in Machu Picchu?

“Nu, nu am fost inca niciodata in America de Sud, deci se afla pe lista noastra unde am vrea sa cantam. Ne-ar placea sa continuam extinderea muzicii noastre spre locuri ce inca nu le-am atins.”

Cum e viata acum In Tokyo?

“A fost o perioada foarte dificila si lumea se straduia sa se intoarca la rutina lor zilnica, dupa tsunami. Totusi, cred ca am ajuns la un punct in care stim ca trebuie sa traim pe deplin fiecare moment.”

‘Burial at Sea’ este o piesa impresionanta si o descriere perfecta (din nefericire) pentru ce s-a intamplat in Japonia acum cateva luni… Aveti intentia de a crea piese de acest gen?

“Toate piesele de pe’ Hymn to the Immortal Wind’, inclusiv ‘Burial at Sea’, sunt bazate pe concepte scurte, dintr-o colaborare pe care ne-am dorit-o de multa vreme.. De aceasta data, folosim alta abordare si nu suntem siguri cum vor fi piesele finale.”

Chiar, cum va suna noul album? Aveti piese noi?

“Da, am scris cateva piese, dar nu sunt gata. Cred ca ne asumam cateva riscuri cu acesta si vrem sa ne intrecem limitele. Sper ca va functiona.”

Cum ar suna MONO cu Ennio Morricone ca invitat? Sau Arvo Part?

”Amandoi suna minunat pentru mine, deoarece imi plac acesti artisti. Daca as avea sansa, mi-ar face o enorma placere.”

Revenind la concerte, veti ajunge in Romania pentru prima data. Ce stiti despre tara in care locuiesc?

“Nu stim multe, dar am vazut poze si gasesc natura si peisajele extrem de frumoase. Stiu ca nu vom avea foarte mult timp sa exploram atat de mult precum am vrea.”

Care sunt asteptarile voastre de la concertul din Cluj-Npaoca?

“Sper ca publicul va putea sa creeze o conexiune cu muzica noastra. Ne place sa concertam in Europa si am aflat ca fanii sunt foarte respectuosi si energici in fiecare tara. Incerc sa uit ca exista granite sau diferente culturale intre toti deoarece suntem aici sa sarbatorim muzica.”

Veti avea merchandise cu voi?

“Cateva trcouri, CDuri si DVDuri.”

Cat de lung va fi concertul si cate piese veti canta?

“In jur de 1.5 ore, dar nu ne-am hotarat asupra playlistului.”

Ce muzica asculti acum? Poti sa imi recomanzi ceva albume interesante?

“Ascult compozitorul Gustav Mahler zilnic, de cateva luni incoace. Dar, din pacate, nu am avut timp sa ascult anumite trupe.”

Esti o persoana religioasa? Ce inseamna religia pentru tine?

“Cred ca suntem cu totii spirituali, dar nu urmam o oarecare religie.”

De ce e MONO o trupa instrumentala? Nu exista sanse pe viitor sa includeti voce? Si care ar fi un concert perfect: unul clasic sau cu Holy Ground Orchestra?

“Am pornit cu scopul de a crea muzica Rock instrumentala si, chiar daca in timp ce sufletele noastre au evoluat, telul a ramas acelasi. Nu intentionam sa adaugam voci, desi ne gandim sa lucram cu un cor.”

Multumesc Taka pentru rasunsurile tale. Sper ca va veti bucura de experienta in Romania si ne vedem iar in 22 iulie, de data aceasta in Cluj Napoca. Cum comentezi citatul lui Mahatma Gandhi: ‘Atat timp cat capeti ajutor interior si consolare din orice, pastreaza-le’.

“Pentru mine, aceasta afirmatie inseamna ca daca ceva pare bun si intuitia imi spune ca e benefic pentru mine, ar trebui sa-l pastrez.”

Ne vedem in cateva zile in Cluj Napoca. Toate detaliile despre eveniment se pot urmari in teaser-ul evenimentului:

http://www.youtube.com/watch?v=2pj1E6R3fLI

Iunie, 2011

Comenteaza

Adresa de email nu va fi facuta publica.