Titus Constantinescu „BALAMUC zine”

Titus Constantinescu mi-a trimis 2 din publicatiile lui in speranta ca poate voi scrie ceva despre ele. Sincer, nu stiu daca il interesa ce parere am eu despre primele 2 numere Balamuc sau sa poata citi si altii ce cred eu despre efortul concretizat in cele 2 mici carticele. Sau poate si una si alta… In fine. Putem vorbi de un fanzine in adevaratul sens al cuvantului, adica un format A5, „xeroxat”, de vreo 30 de pagini, cu un layout jalnic si grafica primitiva. Sunt si diverse, hai sa le spunem, caricaturi, texte haioase si glumite decente. Lansarea acestui fanzin este salutara, mai ales ca Titus a identificat un canal de dezbatere Rockeresc mai putin uzitat in underground: umorul! Recunosc ca anumite texte (in special aventura lui din Romania cu grecii de la Womb of Maggots) m-au facut sa zambesc, dar nu am inteles de ce nu a pastrat aceeasi linie haioasa si in cazul putinelor recenzii facute, pentru a da o oarecare logica publicatiei lui. Sau ar putea raspunde: „tocmai asta-i farmecul, fara logica”.

M-as fi asteptat la mai multe de la interviul pe care si l-a luat (cat de ciudat dar haios suna) dar probabil ca a decis ca istoria lui in Metal sa si-o faca publica in acest fel. Gasim tot felul de comentarii, rubrica pt cititori, chiar un editorial (in nr. 2), dar foarte subtire si patetic, daca e sa-l raportam la orientarea desteapta si inspirata a publicatiei, interviuri relaxante cu diversi trupeti, de la GOTHIC si MAGICA pana la LET ME DREAM, PUNGENT STENCH sau RAISON D’ETRE, trupele de afara fiind invitate chiar de Titus in Romania in alt proiect pe care-l promoveaza din ce in ce mai activ. Din nou dezamagire pentru mine… de ce? Pentru ca unele interviuri erau prea sobre (Raison, de ex.), in timp ce altele erau prea subtiri. Iar interviul cu rockerita bisexuala mi s-a parut un esec teribilist, nu ca idee de dialog, ci ca rezultat. Una peste alta, ora de lectura, adica atat cat mi-a luat sa citesc cele 2 numere m-a destins pe alocuri si chiar mi-a prins bine.

E de apreciat faptul ca Titus a vrut sa arate ca Metal-ul nu inseamna doar tricouri negre, piele mulata pe corp, tone de bratari si catarame ce actioneaza gravitational asupra mersului oricum apasat si suparat al incruntatului nihilist si mizantrop rocker, in continua cautare de izolare, de ignoranta cotidiana si de profunzimi transcendentale ce iau forme suspecte de revelatii deprimante. Daca a reusit sau nu, asta vom vedea. Mie personal doar primul numar din Balamuc mi se pare mai exploziv, al doilea incepand deja sa fie mai sobru, cu texte mai profi, pe linia uzuala de promovare Metal, cu un lay-out mai coerent si cu o calitate a tiparirii mai buna. Cred insa, ca in acest vid de reviste/fanzine din Romania, orice noua publicatie prezinta interes, deci o oarecare zarva! Fiind si in limba romana, cred ca impactul ar putea fi mai mare, insa insuficient de a-si acoperi investitia. Dar nu-i asa Titus, decat sa dai banii pe 7UP (de alcool am inteles ca nu ai inca dezlegare) , mai bine „agata-i” in revista ta… ca iti hraneste orgoliul si satisfactia… cica nu esti singurul care incearca din ce in ce mai des sa sustina un curent Metal diluat de ale vremii tentatii consumiste… Sa-ti vedem si numarul trei, parca prin aceasta toamna, nu? Si bine ar fi daca ai insista tot pe caterinca relaxanta din primul numar! Ca de specialisti in recenzii si interviuri fara culoare nu ducem lipsa…

Comenteaza