LES CHANTS DU HASARD (FRA)-“Livre Second” CD 2019 (I, VOIDHANGER RECORDS)

Trebuia sa apara si ceva care sa ne reaminteasca de EROS NECROPSIQUE sau ELEND. Este vorba de un mix inteligent de Black Metal cu muzica clasica, totul intr-o forma orchestrala de exceptie. Nu e vorba de chitari, de bass, de tobe, discutam doar despre orchestratie conceputa de un singur muzician, care incearca sa-si depaseasca inclusiv limitele vocale, bagand de multe ori in genul EMPEROR sau VED BUES ENDE.

Cele 6 capitole coaguleaza inspirat peste 40 de minute de muzica experimentala, greu de descris in cuvinte. Cica influentat de Prokofiev, Mussorgsky sau Strauss, Hazard a incercat sa duca mai departe, prin propria fanta artistica, ceea ce ne soca in urma cu peste 20 ani, adica nebunia ELEND.

Melodic dar si grotesc, proiectul de fata ne ridica la fileu un stil muzical greu de atins, pentru ca discutam de avangarda Metal. Are multa atmosfera, pasaje line, meditative, dar si agresive, pline de furie, are continut, are substanta, are cam tot ceea ce crezi ca ai vrea sau auzi sau inca nu stii ce ai dori, de fapt. Poate fi oricand o provocare pentru cunoscatorii muzicii clasice, dar si o redirectionare a celor ce considera ca Metal-ul e altceva.

Acest francez continua sa ne arate ca nu exista limitari muzicale, ca interpatrunderea stilurilor este un lucru firesc, atat timp cat ai viziune si inspiratie. Pentru cei ce nu au ascultat ELEND, cu siguranta ca LES CHANTS DU HASARD va parea o bomba inovatoare. Pentru ceilalti, hmmm, as vrea sa cred ca vor retrai emotia de acum cateva decenii, atunci cand descopereau pentru prima data asemenea sonoritati. Bine, daca ne ducem si mai in spate, vom admite zambind ca DEVIL DOLL a fost, de fapt, prima trupa ce a adunat, la aceeasi masa, aceste tipuri de muzica aparent diferite si fara legatura. Interesanta calatorie muzicala!

Comenteaza

Adresa de email nu va fi facuta publica.