FEN/DE ARMA „split 2011”

FEN este o trupa Black Metal underground ce a impresionat placut cu cele 2 materiale de pana acum. Cel putin albumul din 2009, „”The Malediction Fields””, a fost foarte bine primit de presa muzicala. In aceasta iarna FEN apare pe piata cu 2 realizari dferite, acest split si noul album, „”Epoch””. Pentru ca le-am ascultat pe amandoua, pot face si comparatii intre piesele de pe cele 2 materiale dar si ceva referiri la cele mai vechi. Ei bine, cvartetul britanic este din ce in ce mai mult mai pe felia mea, in sensul ca influentele experimentale scot complet trupa din cliseul Black Metal, aplicat deja de mii de trupe. Elementele acustice, pasajele ambientale dar si ritmurile Post-Rock se integreaza perfect cu vocile furioase.

Inceputul piesei „”Ageless Thenody”” imi aminteste de PRIMORDIAL, cel putin dupa cum suna tobele… imediat insa vocea agresiva se interpatrunde cu un keyboard cosmic, foarte atmosferic si abundent, lasand loc unui ritm mai melancolic, calm si visator! „”Towards The Shores Of The End”” incepe cu acorduri clare de Post-Rock si cu un intro prelung care te arunca intr-o stare ciudata, de anxietate totala. Vocea lui The Watcher ne invaluie apoi misterios si discret, chitarile isi continua seria excelenta de riffuri melodice, apar si vocile clean pe fundal… iar keyboard-ul insista iarasi pe fazele ambientale, facand din piesa o frumoasa bijuterie avantgardista. „”Bereft”” este o repriza acustica ce poate fi mai greu de asimilat deoarece doar pianul si chitarile decoreaza sunetul, unul insa destul de sec. „”Soilbound”” este piesa care seamana cel mai mult cu directia albumului „”Epoch””, as putea spune ca s-ar fi potrivit mai bine acolo. Piesele de pe split sunt mult mai experimentale decat tot ce au facut muzicienii pana acum iar schimbarea tipului de la keyboard s-a potrivit manusa cu ceea ce executa FEN acum! Nu stiu daca ele sunt cu mult mai bune decat precedentele, din punct de vedere al virtuozitatii, insa e clar ca sunt mult mai variate, mai diversificate ca structura compozitionala si asta ma face sa-i apreciez mult pe acesti exponenti ai Black Metal-ului atmosferic, plin insa de faze Ambient sau Progressive Rock.

Chiar daca vin din noul val, britanicii ne arata ca sunt foarte deschisi la minte cand vine vorba de influente muzicale si reusesc sa incropeasca inteligent si inspirat piese despre care se va vorbi mult in viitor, daca Black Metal-ul va urma aceasta directie. DE ARMA este un proiect suedez nou care debuteaza cu 3 piese acum, de loc de neglijat. Intr-o oarecare legatura cu muzica FEN, DE ARMA suna bine dar nu se remarca cu nimic special, poate doar pe piesa „”Noemata””, unde se distinge usor vocea lui The Watcher. Una peste alta, o trupa cu un sunet Black Metal atmosferic, cu multa clapa, cu ritm melodic pronuntat si cam atat.

Comenteaza