Elend „A World In Their Screams”

Ma declaram un fan inrait al acestui proiect pana la „Winds Devouring Men”! Acolo am devenit confuzat de latura Dark Ambient pe care insistau cei trei, dar am asteptat si „Sunwar The Dead”, poate, poate… Nici acesta nu m-a luminat asa ca am ajuns acum la al treilea capitol din ultimul ciclu de cinci albume anuntat in urma cu ceva ani. Ce descopar aici? Nebunie, violenta, tortura, ciudatenie… Chiar ca au deviat acesti muzicieni!

Pe un fundal bizar, ELEND contureaza un univers sumbru, pe alocuri zgomotos, unde vocile masculine si cele feminine, alaturi de coruri diverse se aglomereaza bizar, instrumentatia este ba haotica, ba dezarmanta… parca vine sfarsitul lumii… de fapt intregul album este o continua furtuna, unde viorile isi au propria parte apocaliptica, iar keyboard-ul emite sunete ce te fac sa te simti stingher, eventual iti inspira teama… Sopranele alterneaza cu voci normale masculine, care uneori sunt simple naratii, alteori ingrozesc atmosfera!!! Este una dintre cele mai greu accesibile realizari ELEND din istorie si este clar ca iti trebuie o anumita stare pentru a putea descoperi realele valente ale noilor compozitii.

Daca in varianta Gothic Dark Wave Symphonic „The Umbersun” a fost apogeul muzicienilor, pot spune ca ultimele unsprezece piese sunt maximum de agresivitate Dark Apocalyptic pe care l-am putut asculta pana acum. E clar ca nici un album nu repeta ideile precedentelor, de fiecare data e diferit, e altceva… dar ELEND tot ELEND ramane, daca e sa privim din punct de vedere al originalitatii si al identitatii stilistice! Oare cum ar fi ca dupa o asemenea tornada sa vina si un capitol melancolic?

Vom vedea…

Comenteaza

Adresa de email nu va fi facuta publica.