Syven

Salutari. Sa incepem cu inceputul. Cum a luat nastere entitatea muzicala numita Syven?

A.K-S. „Cand m-am mutat in Finlanda in 2007, il cunosteam deja pe Aslak de multi ani. A venit la mine acasa la o sauna si am discutat sa lucram impreuna la o idee noua pe care o avea pornind de la Nest. Mi-a trimis cateva demo-uri si am adaugat niste idei pe partea de vocal. Curand dupa asta, a luat nastere SYVEN.”

Cand e vorba de albumul vostru de debut, „Aikaintaite”, mentionati deseori ca surse de inspiratie samanismul si animismul. Poti detalia conceptiile voastre cu privire la spiritualitate?

A.K-S. „Ei bine, conceptul din spatele albumului a fost cum ar fi aratat pamantul, care este in Finlanda, dupa ultima era glaciara. In special peisajul natural si animalele. Latura umana este reprezentata de vocea samanului care vorbeste despre lupta naturii, despre viata si moarte si despre spirite/lumea spirituala. Desi are loc in lumea fizica, accentul albumului cade pe lumea interioara, spirituala si pe profunzimea, frumusetea si sentimentul de extaz in fata ei. E de asemenea adevarat faptul ca aceasta calatorie in adancul lumii noastre interioare poate induce sentimente mai intunecate sau stanjenitoare, care sunt de asemenea reprezentate in album.”

Muzica pe care o compuneti are si o functie rituala? Poate fi perceputa ca o modalitate de a comunica cu o entitate superioara?

A.K-S. „Cu siguranta exista ‘o functie’ de ritual in cadrul muzicii. Rolul ei este de a fi un vehicul care-l transporta pe ascultator in lumea sa interioara, si de acolo sa descopere, sa mediteze si sa comunice cu eul sau ‘real’.”

Stiu ca folositi instrumente traditionale si ma refer in special la kantele, construite de Aslak Tolonen. Sa va construiti propriile instrumente poate fi o cale mai dificila dar care in acelasi timp ofera o perspectiva mai larga asupra creatiei, sunteti de acord?

A.T. „Sunt absolut de acord cu tine. Sa-mi construiesc propriul instrument a fost, pentru mine, o continuare naturala a procesului de creatie. Am vrut sa incerc sa vad daca pot construi instrumentul la care cant si pe care il iubesc. Nu a fost usor, dar mi-a oferit atat de mult pana la urma, incat a fost cu siguranta alegerea corecta. Chiar daca eu sunt cel care o spune, am reusit atat de bine incat in prezent folosesc doar kantele pe care le fac eu – doua acustice si una electrica. Aveam nevoie de instrumente care sa se potriveasca perfect cu specificatiile mele si singura cale viabila era sa le construiesc eu insumi. Kantele nu sunt atat de populare nici chiar in tara mea de origine, asa ca optiunile erau sa le fac eu sau sa sa le comand, dar, cum nu-mi permit a doua varianta, alegerea a fost usoara si din acest punct de vedere.”

Sa vorbim putin despre „Corpus Christi”, noul vostru album, care se lanseaza pe 6 decembrie, astazi – la timp pentru primul vostru concert live, in Brasov. Ne poti spune mai multe despre conceptele din spatele lui?

A.K-S. „Conceptele din spatele albumului au fost mai multe, dar le-am reunit pentru a forma ceva care curge si calatoreste. Sectiunea „Corpus Cristi” este un poem din prima parte a secolului al XV-lea si si inseamna ‘corpul lui Hristos’. Prima parte si cea care precede piesa, ‘Ploratio’, inseamna ‘bocet’. A treia parte, ‘Renascentia’, are doua parti, prima fiind o rugaciune de penitenta cantata in limba din Cronwall, care duce in poemul soptit ce descrie o calatorie de initiere samanica si isi are inceputurile in regiunea veche Lyonesse. A patra si ultima parte este un text in latina, ‘Crucen Sanctam subiit’, ‘el cel care poarta sfanta cruce’, descoperit in secolul al XII-lea si compus pentru 5 voci de Giovanni Pierluigi da Palestrina (1525-1594). Speram ca ascultatorul va intreprinde propria lui calatorie unica prin aceste peisaje muzicale care au fost compuse si va face propriile sale descoperiri.”

Veti canta pentru prima data pe scena de la Centrul Cultural Reduta. Aveti emotii? Cum ati pregatit concertul, la ce ar trebui sa se astepte publicul?

A.K-S. „Ma simt mai degraba nerabdator decat emotionat. Am repetat mult si am pregatit deseori singur in studioul meu piesele live. Speram sa oferim publicului o experienta unica creand muzica noastra intr-un aranjament live.”

Ce ne puteti spune despre planurile voastre de viitor? Ati semnat recent cu o noua casa de discuri, Audiokratik. Aveti planuri noi de creatie, poate veti incepe sa compuneti o altfel de muzica fata de ce ati facut pana acum?

A.K-S. „Dupa ce lansam ‘Corpus Cristi’, intentionam sa ne concentram pe compozitie si inregistrare. Avem un album in pregatire care ar trebui sa fie lansat in 2014. In continuare, avem intr-un prim stadiu de compozitie un concept nou, cu o directie mai orchestrala si corala. Nu planuim sa il lansam in viitorul apropiat.”

Care sunt pasiunile si preocuparile tale in viata de zi cu zi, exceptand muzica?

„A.K-S. In afara de muzica, sunt axat pe familie si munca si pe ‘aici si acum’, dar toata aceasta pasiune este pentru calatoria eterna a spiritului.”

Multumesc pentru interviu. Te rog sa spui cateva cuvinte fanilor care vor veni sa va vada. Ne vedem in curand la Brasov!

A.K-S. „Asteptam cu nerabdare sa va intalnim si sa ne facem prieteni noi in Brasov, sa traim experienta unui eveniment unic si frumos.”

Decembrie 2012

Comenteaza

Adresa de email nu va fi facuta publica.