Negura Bunget

NEGURA BUNGET este cel mai titrat nume din scena Metal autohtona cu o recunoastere incontestabila si afara. Tocmai s-au intors dintr-un lung turneu european si de astazi vor sustine un miniturneu de 5 zile consecutive in Timisoara, Cluj Napoca, Sibiu, Iasi si Bucuresti. La doar 3 luni de la ultimul concert din capitala, timisorenii revin, insa intr-o alta locatie, sa prezinte fanilor noul album (recenzie aici) realizat in urma cu cateva zile. Cum timpul este foarte limitat pentru bateristul Negru, am luat pulsul trupei prin cateva scurte intrebari…

1. Salut Gabi si bine te-ai intors in Romania! Obosit?

Salut Doru! Acum deja mi-am revenit. Nu e nimic nou însă, sunt obişnuit cu chestii mult mai grele.

2. Poveste-mi cate ceva despre turneul avut… in cate orase ati cantat, cate tari? cu ce trupe?

24 de zile, 17 concerte, 7 tări. The Way of Purity au cântat alături de noi în  aproape toate concertele, Damned Spirit Dance în câteva, şi mai tot timpul au fost trupe locale de asemeni.

3. Care a fost media de audienta pe seara? Unde ati avut cei mai multi spectatori? Unde ati fost primiti cel mai bine? Care a fost numarul maxim de bisuri?

Media de spectatori a fost între 50 şi 100 de oameni. Cei mai mulţi au fost la un festival în Portugalia şi în Madrid. În ceea ce priveşte primirea… chiar ar fi greu sa spun. Peste tot am fost primiţi bine. Noi am fost cap de afiş la toate concertele, aşa că toată lumea a venit să ne vadă pe noi.

4. V-am vazut in ianuarie in Bucuresti unde ati cantat doar cateva piese de pe noul album. Care a fost setlistul din turneu? L-ati respectat cu strictete?

In turneu am cântat evident mai multe piese de pe noul album, pentru că e în primul rând un turneu de promovare al acestuia. Nu avem un setlist anume, de obicei pregătim totul în funcţie de fiecare loc în parte şi de atmosfera concertului. Avem doar un set de piese pe care putem să le combinăm în mai multe feluri.

5. Cum au fost primite noile piese? Dar cele vechi?

Nu aş  putea spune că e vreo diferenţă. Au fost deja oameni la concerte care ştiau versurile de la piesele noi, deşi albumul era lansat doar de câteva zile…

6. „Varstele Pamantului” a primit critici incredibile din presa de specialitate de afara! Chiar mai bune decat „Om”! Felicitari! Putem considera ca acest nou album este cel mai bun din intreaga istorie Negura Bunget? Cum vede Negru acest album? Stii ca in cronica mea am recomandat ca noile piese sa nu fie privite in comparatie cu precedentele, deoarece structural noul album pune accent pe atmosfera si elemente folk in defavoarea fortei chitarilor si elementelor foarte agresive de pana atunci. Gresesc eu?

Într-adevăr, noul album are parte de cea mai pozitivă apreciere media dintre toate albumele noastre, de departe! Cei de la code666 erau foarte entuziasmaţi de toate reacţiile de până acum. Nu aş putea spune dacă e mai bun sau mai rău decât „OM”. Ambele sunt aproape de sufletul meu, şi nu văd de ce ar trebui să le pun într-un clasament. Cred că comparaţiile cu materialele precedente sunt inevitabile. Din perspectiva noastră a contat şi contează cel mai mult să ne concentrăm toate eforturile în a elabora materialul care reprezintă cel mai bine viziunea noastră muzicală actuală. Evident că multe s-au schimbat de la lansarea precedentului album, şi aşa a fost tot timpul pentru noi. Dar deja Vîrstele pămîntului e lansat… mintea mea şi a colegilor mei e deja la ce urmează în continuare, şi pot să spun că avem planuri extrem de ambiţioase.

7. Ati citit si cronici negative? Au fost fani care sa va critice noul sound? E foarte greu sa multumesti pe toata lumea, mai ales cand involuntar au aparut tabere intre vechiul si noul Negura Bunget. Cum recomanzi tu sa fie privit acest aspect?

Nu am văzut chiar nici o cronică negativă la album. Au fost unele mai mediocre să spune, dar chiar una negativă nu am văzut încă, ceea ce e cam ciudat, până şi pentru mine. Eram pregătit, he he. Am văzut mulţi cronicari spunând în schimb că erau aproape convinşi că nu o să putem face ceva calitativ în noua formulă, şi au recunoscut ca s-au înşelat. Au fost şi sunt însă mulţi oameni dezamăgiţi de album din ce am văzut pe forumuri, precum şi mulţi care de poartă aceeaşi „dragoste” care ne-au purtat-o de-a lungul timpului. Niciodată nu am crezut că muzica şi abordarea noastră o să fie pe placul tuturor. Înţeleg deci foarte bine orice critică, şi când o consider întemeiată chiar ţin cont de ea. Pentru mine e simplu… fiecare trebuie să ţină cont de relaţia lui personală cu muzica. Niciodată nu am avut nevoie de vreo concesie, sau de o abordare mai specială.

8. Apropos, ai fost la Echoes from Transcendence Evening. Cum ti s-a parut melanjul intre Thy Veils si DORDEDUH? Cum ti sau părut recitalurile celor 2 trupe?

A fost cu siguranţă un concert interesant, poate puţin prea neobişnuit pentru România. Eram curios de Thy Veils live, şi am fost puţin dezamăgit în privinţa jocului scenic, dar nu din cea a muzicii.

9. Urmeaza cateva concerte in Romania. La ce sa ne asteptam? Concertele vor fi identice, singura diferenta fiind locatia si orasul?

Niciodată  concertele nu sunt identice. Starea de moment, atmosfera concertului, locul, publicul… toate contribuie la formarea unor experienţe unice. În funcţie de aceste aspecte o sa fie şi desfăşurarea concertului… Tot timpul ne adaptăm momentului, şi suntem pregătiţi să schimbam planul iniţial.

10. Cel mai mare numar de oameni probabil va veni la Bucuresti. Cantati si intr-o locatie foarte eleganta. Pregatiti ceva cu totul deosebit acolo? Din cate stiu eu, e ultimul concert din lungul vostru turneu, asa e? Ceva focuri de artificii la urma?

Concertul de la Bucuresti marchează sfârşitul primei părţi a turneului. O sa avem câteva zile libere, apoi plecam din nou, pentru încă 30 de concerte, de data asta mai spre nordul Europei.

11. Spune-mi cate ceva despre noua componenta, prezinta-mi fiecare membru, instrumentele la care canta, alte proiecte muzicale in care figureaza…

Corb – chitară / voce / ţambal – Syn Ze Sase Tri

Spin – chitară – Syn Ze Sase Tri

Gădineţ – bass / nai

Inia Dinia – clape – Argus Megere

Ageru Pămîntului – voce / percuţii / fluier / nai / xilofon – Argus Megere

12. Nu e o intreaga nebunie cu caratul tuturor instrumentelor astea dupa voi? Nu incercati sa simplificati in vreun fel?

E poate o nebunie, dar e o nebunie plăcută. Preferăm oricând să muncim de două  ori mai mult doar pentru a putea transpune pe scenă tot ce e şi pe album. Nu cred că o să simplificăm ceva in privinţa asta.

13. Stii ca „Maiestrit” m-a fascinat de-a dreptul! Exista sanse de a mai compune piese in aceasta directie?

Asta cred că  rămâne de vazut…

14. Spune-mi cate ceva despre trupele care vor canta cu voi, ce stiluri abordeaza, ce ar trebui sa stim despre ele?

Kathaarsys sunt o trupă spaniolă destul de cunoscută, cu o mulţime de concerte la activ şi abordează un Death Metal progresiv. The Way of Purity e un proiect mai neobişnuit, cosmopolit, şi deşi sunt abia la început sub această titulatură, membrii formaţiei au toţi un background muzical solid. Cu siguranţă o sa fie o surpriză şi un şoc pentru mulţi.

15. Ceva noutati cu DIN BRAD?

Lucrurile se mişcă şi cu Din Brad, dar încă încetişor. Va veni însă  şi momentul exploziei în curând, şi sunt multe surprize adunate.

16. Ce merchandising veti avea cu voi, la ce preturi? Aveti si DVD-ul?

Avem un merchandise complet în turneu. Atât noile materiale (inclusiv ediţiile limitate), cât şi tricouri, girlie, bluze, hanorace… DVD-ul live nu e încă finalizat, o să apară cel mai probabil în a doua parte a anului.

17. Multumesc frumos pentru dialog. Succes cu turneul in tara si sa ne vedem pe 19 in Silver Church. Eu inca sper ca pentru acest ultim concert sa veniti cu ceva surprize, asa, ca de final. Pe cand un concert alaturi de un alt baterist foarte talentat, Sean Reinert?

Mersi mult! O sa fie într-adevăr un concert puţin mai diferit cel din Bucureşti, dar surprizele se descoperă cel mai bine la faţa locului. Am cântat deja în câteva ocazii alături de Cynic, deşi nu a fost o alăturare explicită. Momentan aş fi mai interesat totuşi de concertul acela alături de Irfan…

Dupa anularea Traditional Soundscapes Evening cu IRFAN si DIN BRAD, din 17 aprilie, am tot studiat impreuna cu Gabi alte variante de concert. S-a avansat si scenariul de a aparea pe scena NEGURA BUNGET alaturi de genialii IRFAN, dar nu s-a conturat in nici un fel… ce putin pana acum! 

15 aprilie, 2010

Comenteaza

Adresa de email nu va fi facuta publica.