Dirty Granny Tales

DIRTY GRANNY TALES nu mai au nevoie de nici o prezentare. Vor canta pentru a treia oara in Romania, in cadrul KRUNA Marta, pe 31 martie, la Brasov. Grecii vin intr-o componenta extinsa si ne pregatesc un nou show (peste 80 minute), intitulat „Rejection”. Recomand acest spectacol oricarui admirator de arta frumoasa, indiferent care ar fi ea… in sala de teatru Reduta, alaturi de ATOMA si SLUMBER.

 

Salutari din nou. Nu ne-am mai vazut de la Dark Bombastic Evening 3, din 2011. Ce mai e nou in viata voastra, in vremurile aceastea tulburi prin care trece Grecia?

„In primul rand, vrem sa iti multumim pentru ca am fost invitati la DBE 3. A fost minunat, un festival foarte legat, si ne simtim onorati pentru ca am fost acolo pentru a doua oara… ne-a placut foarte mult!

Dupa cum se stie, Grecia trece printr-o perioada foarte dificila din istorie, si asta face ca intreg climatul de acolo sa fie negativ. Este trist faptul ca exista impresia ca toata raspunderea apartine oamenilor de acolo… guvernele sunt cele care ne decid soarta si pana acum am fost sub conducerea unor oportunisti inutili. Ideea de a-i spanzura in piata centrala din Atena cred ca ar fi singura lor reprezentatie interesanta. In ceea ce ne priveste, nu suntem dezamagiti, as putea spune ca probabil trecem prin cea mai creativa perioada a noastra.”

Spectacolele voastre sunt printre cele mai remarcabile pe care le-am vazut. Sunt curios cum are loc procesul de creatie la Dirty Granny Tales. Ce este scris intai? Povestea? Muzica? Poate inspiratia vine atunci cand urmariti un dans?

„Pana acum, am scris intai muzica, pentru ca, sub influenta ei, sa ne imaginam scenariul care se potriveste cu atmosfera.  Apoi realizam personajele, facem papusile si costumele lor si desigur coregrafia.”

Spectacolul pe care l-ati pus in scena la DBE 3 ar putea fi comparat cu o piesa de teatru pe note muzicale. Deoarece teatrul are o influenta pregnanta asupra expresiei voastre artistice, va rog sa imi spuneti ce scriitori de piese de teatru si-au lasat amprenta asupra voastra.

„Probabil va suna neobisnuit, dar nu ne inspiram atat de mult din piese de teatru. Ne inspiram mai mult din cinema. Regizori precum Guillermo Del Toro, Tim Burton, Clive Barker, Svankmajer… am fost influentati subconstient de filmele lor.”

Aveti un spectacol nou intitulat „Rejection” pe care l-ati jucat in Grecia. Despre ce e vorba?

„Da, acesta e noul nostru spectacol si-l vom pune in scena la KRUNA Marta. Este un spectacol care are la baza biografia celebrului criminal in serie Ed Gein.”

Va exista o schimbare de componenta pentru acest spectacol?

„Ne-ati vazut pe scena cu 4 muzicieni, un papusar (Dimitris Stamou) si o dansatoare (Erifyli Dafermou). Aceiasi 4 muzicieni vor fi pe scena la KRUNA Marta, ceilalti doi vor fi inlocuiti de trei dansatori care danseaza si manuiesc papusi. Totusi, coregrafia si papusile sunt facute de Dimitris si Erifyli.

Avand in vedere ca evenimentul KRUNA Marta va avea loc intr-o sala de teatru, credeti ca spectacolul vostru se va integra si va desfasura mai bine?

„Cu siguranta, un teatru se potriveste mai bine cu ceea ce facem. Un teatru flexibil, incluzand timpul necesar pentru pregatiri (repetitii pe scena, design de lumini etc) ofera cel mai bun rezultat. Dar am remarcat uneori ca, in unele cazuri, chiar si cu mai putin timp la dispozitie si cu locatii mai mici, putem integra spectacolul gasind solutii creative fara a-l altera.”

Cum ar arata o scena ideala pentru voi?

„Primul nostru spectacol a avut loc in 2006 intr-un teatru mic, care arata ca o pestera. Locatia avea in sine atmosfera de care aveam nevoie. Vreau sa spun ca ideal pentru noi ar fi o pestera adevarata, un castel vechi sau o cladire abandonata etc. Dar suna utopic, pentru ca avem nevoie de multe echipamente pe care nu le-am putea avea intr-un astfel de loc, in special in afara tarii. Deci, in realitate, suntem mai mult facuti pentru teatre.

Pentru mine, o scena cum a fost cea de la DBE, sustine spectacolul foarte bine. Poate ca partea vizuala nu este la fel ca intr-un teatru, dar energia pe care o impartim cu publicul este incomparabila.”

Faceti improvizatii pe scena, sau urmati o linie stricta in privinta exprimarii live?

„Coregrafia este standard. Miscarile muzicienilor sunt mai spontane, dar se bazeaza pe rolul pe care-l are fiecare. De aceea in timpul pe care-l avem inainte de spectacol incercam sa ne concentram si sa simtim rolul pe care-l avem de interpretat. ”

Sunteti intr-o proces de a crea ceva nou, momentan?

„De fapt, suntem intotdeauna in acest proces, nu luam niciodata o pauza de la asta. E nevoie de foarte mult timp pentru a pregati un spectacol nou, asa ca intotdeauna trebuie sa construim ceea ce urmeaza.”

Intotdeauna imi place sa intreb pe un artist, daca ar trebui sa aleaga un nume pentru muzica lor, care ar fi acesta?

„Cred ca mi-ar placea sa pot sa dau o denumire muzicii noastre, ar ajuta la descrierea ei, dar din pacate n-o pot reda intr-un singur cuvant. Deci, dupa parerea mea, si cu cele mai putine cuvinte pe care le-as putea folosi, ar suna ca: Dark Ironic Tales cu instrumentatie acustica.”

Ce muzica ati ascultat recent si v-a placut in mod special?

„Gasesc trupe interesante pe YouTube, dar memoria nu ma ajuta sa le retin numele. Am ascultat recent muzica de la spectacolele Varekai, Corteo, Ka Kai  si altele de la Cirque Du Soleil. Nu iti pot spune despre ceilalti membri, dar orice piesa Dark Atmospheric ne place tuturor.”

Ati vizitat deja Romania si v-ati facut o parere pana acum. Ce v-a placut cel mai mult si ce ati dori sa re-traiti?

„Primul lucru care-mi vine in minte cu privire la Romania e publicul. Oamenii sunt foarte calzi si ne fac sa ne simtim foarte familiar. Cu ocazia aceasta dorim sa traim impreuna cu voi acele momente puternice din spectacol, sa ne revedem prietenii pe care ii avem acolo si care ne-au lipsit, tu esti unul dintre ei, Doru, si sa petrecem cateva zile in frumosul oras Brasov.”

Va multumesc pentru raspunsuri si ne revedem curand.

„Si noi iti multumim pentru interviu, ne vedem acolo.”

Martie, 2012

Comenteaza

Adresa de email nu va fi facuta publica.