Cemetery of Scream

1.Salutare si bun venit in universul Kogaionon!

Placerea demonica este de partea noastra. Stapanul nostru te saluta!

2.”The Event Horizon” … este deja un „event” pentru fanii CoS: un nou line-up, o noua lansare dupa ani buni de asteptare, o noua abordare … ce inseamna pentru voi acest nou capitol?

Este doar o continuare a ceea ce am facut dintotdeauna. Ne pastram traditia nesfarsita de a respira in ritmul evolutiei creative. Desi au aparut cateva schimbari, muzica noastra continua sa ia noi forme de exprimare, pas cu pas, in propriul ei ritm. Uneori, o pauza prelunga este necesara pentru a regandi totul pana intr-acolo incat noul album isi contureaza forma proprie. Acesta este motivul pentru care lansarile noastre nu urmeaza o regula temporala, nu am cautat niciodata sa avem un contract cu un label care sa ne impuna, de exemplu, productia anuala a cate unui album intr-o perioada de cinci ani.

3.Da-mi te rog cateva detalii legate de noul line-up CoS. Este vorba doar despre colaborari pentru inregistrarea acestui album sau de membrii propriu-zisi?

Noua componenta este rezultatul faptului ca unii dintre noi au trebuit sa-si vada de viata de oameni „maturi” – familie si copii, serviciu peste granite etc. Am ramas prieteni, dar pentru ca nu mai aveau timp sa fie o parte activa a CoS, a trebuit sa gasim muzicieni care sa-i inlocuiasca. Sarcina a fost destul de dificila pentru ca aveam nevoie de oameni experimentati si, mai ales, „necontaminati” de vreun stil muzical anume. I-am gasit intr-un final! Prin urmare, Cemetery of Scream isi continua drumul.

4.Cum prind viata instrumentatia si fragmentele lirice? Sunt ele apanajul unor membrii anume, este un proces de creatie in grup, exista vreun model creativ CoS … in esenta, cum a prins viata acest ultim album?

Ultimul album nu este altceva decat numitorul comun a tot ceea ce ai amintit mai sus. Anumite piese au fost compuse individual, altele sunt rezultatul muncii in grup. Oricum, chitaristii Marcin Piwowarczyk, Pawel Goralczyk si, Kasia Rachwalik – keyboards, sunt in continuare cei care compun marea parte a pieselor CoS, astfel ca din acest punct de vedere lucrurile nu s-au schimbat foarte mult. In ceea ce priveste versurile ultimului album, i-am cerut prietenului nostru „Bat” sa le scrie, dat fiind faptul ca ne-a fost alaturi inca de la inceput si stie foarte bine care sunt ecourile lirice de care avem nevoie.

5.Asa cum am spus deja in recenzia ultimului vostru album, abordarea lui mi-a parut mult diferita comparativ cu cea de pe „Sameone” si „Melancholy”, care m-a rapus de-a dreptul. Dimensiunea dark a sound-ului imi pare mult diminuata pe acest ultim album…gresesc oare? Cum vezi aceasta metamorfoza a sound-ului? Este ea expresia cautarii diversitatii, a nevoii de schimbare, un efect al imersiunii trend-ului?

Nimic din muzica noastra nu este rezultatul unei planificari anume. Metamorfoza pe care ai perceput-o in sound-ul ultimului nostru album izvoraste dintr-o succesiune fireasca de evenimente. Nu simtim nici o presiune spre schimbare ori spre adaptare la „trend”, pentru ca intotdeauna am fost si suntem inca independenti. Elementul dark nu este umbrit in muzica noastra, dimpotriva – e mai puternic. E adevarat insa ca tempo-ul catorva dintre noile piese e mai rapid, iar asta determina probabil o perceptie diferita asupra elementului dark din muzica noastra.

6.Cat de importante sunt versurile pentru voi? Poarta ele catre o dimensiune de sine statatoare sau sunt doar simple adaugiri la sound si atmosfera?

Versurile sunt esentiale pentru noi. Ele reusesc deopotriva sa insufleasca o realitate proprie si sa ramana in armonie cu atmosfera creata de album. Fragmentele lirice, desi separate, nefiind vorba despre un album conceptual, pastreaza totusi o punte de legatura intre ele. Piesa „Ganges” de exemplu, a fost scrisa la scurt timp dupa ce cativa prieteni, ne-au povestit experientele pe care le-au avut in timpul calatoriei lor in India. „Burial Ground” a fost inspirata de o pictura a lui Caspar David Friedrich numita „Cimitirul Manastirii in Zapada”, iar „Absinthe” intoarce oglinda timpului catre zilele de glorie ale vietii boeme pariziene.

7.Dimensiunea lirica a muzicii voastre a fost intotdeauna dominata de ideea existentei solitare intr-o lume decadenta, a trecerii oarbe, neinsufletite si obediente a oamenilor prin viata, a tristetii… este muzica un refugiu, o lupta, o cale de a le scapa celor amintite mai sus, sau poate doar o amagire? Altfel spus…daca ar fi sa gazduiesti muzica CoS undeva in continuumul delimitat de „nimic sonor” si „arta pentru arta in sine” unde ai plasa-o?

Fiecare fiinta care gandeste e in cautare de raspunsuri. In aceasta cautare, esentiale devin intrebarile pe care alegi sa le pui. Acelasi lucru il facem si noi prin muzica noastra, in acord cu principiul cartezian „Gandesc, deci Exist”. Cautarea noastra este inlauntrul sufletului uman, sondand meandrele sale intunecate si, incercand sa patrundem dincolo de ele. Fascinatia noastra este pentru adancurile spiritului si misticului din viata si de dincolo de ea.

8.Cand apare satisfactia deplina legata de un nou album si sentimentul ca munca de creatie este desavarsita?

Atunci cand stim ca tot ceea ce am avut de spus si de facut s-a intampat. Suntem perfectionisti, asa ca satisfactia vine din desavarsirea fiecarui detaliu in parte, din trairea sentimentului ca nu mai este nimic de adaugat si ca nimic nu a fost omis. Producatorul nostru Piotr Labuzek este foarte important in acest proces al desavarsirii albumului, de el depinzand forma finala a fiecarui album in parte.

9.Urmeaza turneul de promovare a noului album. Ce face un concert sa ia forma unui orizont de reusita, de satisfactie pentru voi? Ce locatii sunt confirmate pentru turneul de promovare?

Am avut deja concerte in Polonia, Austria si Germania, asa ca acum interesul nostru se indreapta catre restul Europei, inclusiv catre est, pentru ca stim ca sunt multi oameni minunati si flamanzi de muzica acolo.

10. Sunt sigur ca fanii romani sunt nerabdatori sa va vada live aici… pe cand un concert in Romania?

Inutil sa mai spunem ca ne-ar face placere sa concertam in Romania, nu doar in Bucuresti, dar si in Timisoara, Iasi, Constanta, Galati si in alte multe orase din tara. Sincer sa fiu, gasesc ca e cu adevarat fascinant acel loc unde coexista in armonie oameni din culturi diferite, apartinand mai multor nationalitati si vorbind limbi distincte. Mai mult, Transilvania este taramul imortalilor si asta le intrece pe toate! De asemenea, o croaziera pe Dunare suna foarte bine.

Prin urmare, este posibil un concert in Romania odata ce ne incepem turneul prin Europa. Din pacate, nu putem da o data exacta acum, organizarea concertelor depinzand exclusiv de label-ul nostru Metal Mind Productions. Oricum, urmeaza sa ne vedem intr-o zi in Romania.

11. Sunteti satisfacuti de reactiile de pana acum ale fanilor la noul album?

Da, foarte mult. Ne-a surprins receptivitatea crescuta a fanilor din Polonia si nu numai. Vrem sa le multumim din suflet ca ne-au ramas alaturi si ca ne-au inteles evolutia muzicala. Si mai ales pentru rabdare!

12. Am observat ca aveti un nou logo… este el expresia unui nou capitol al existentei CoS?

Nu, nu – nicidecum. Am mai facut asta pe minialbumul „Fin de Siecle”. Singurul motiv este acela ca logo-ul nostru nu se incadra in design-ul grafic al copertei albumului si acelasi lucru s-a intamplat acum cu „The Event Horizon”. Logo-ul nostru a ramas acelasi si il folosim la fiecare concert.

13. Ce face timpul sa se opreasca pentru? Ce te bucura in viata?

Din pacate, timpul este oprit de lipsa capitalului. Cat despre bucurii, muzica este bineinteles sursa principala.

14. Scena Metal din intreaga lume s-a schimbat mult in ultima decada, din punctul meu de vedere calitatea ei a fost de-a dreptul sufocata de criteriul cantitatii… Arunca te rog o privire asupra scenei Metal poloneze a ultimilor 15 ani si spune-mi care sunt schimbarile care-ti retin atentia.

Sunt multe schimbari negative care au survenit din pacate aici. Multe trupe au devenit dominate de abordarile gen electronics si samples, precum si de tendintele productiei de masa. In ziua de azi, avem de-a face cu asa zisele staruri de-o zi, care dispar imediat dupa ce apar. Este prea multa fatada si plastic peste tot. Tot ce poti face este sa asculti vechile trupe adevarate si cele doar cateva trupe noi care au ceva de spus, dar care exista doar underground fiind complet ignorate de media. Daca ai o trupa metal, trebuie sa fii pe deplin constient ca sansele de a razbate sunt mai mari in afara Poloniei.

15. Cum e viata in Polonia? Care sunt schimbarile marcante de dupa caderea comunismului?

Din punct de vedere economic situatia noastra este mai putin problematica in comparatie cu a celorlalte tari din fostul bloc sovietic, dar este mult mai greu sa iti vinzi talentul aici si acum, pentru ca arta si cultura nu mai sunt subventionate de stat. Ceea ce conteaza acum este, fie sa ai o afacere mare, fie sa stii sa dai cu ciocanul sau matura, pana ajungi sa transpiri sange. Asta este principalul motiv pentru care sute de tineri, dupa ce-si finalizeaza studiile, pleca din tara in cautarea unor sanse de reusita peste granite. Un alt aspect important este incatusarea noastra religioasa. Daca deschizi televizorul, vezi transmisii de procesiuni religioase, pe Papa si asa mai departe. Trupele Metal sunt ferite ochiului telespectatorului, majoritatea posturilor radio sau de televiziune catalogandu-le drept „sataniste” si inamice pentru religia si politica tarii. Existenta noastra este in underground si in opozitie.

16. Cum vezi tendintele expansioniste si consumiste care se cuibaresc peste tot in lume? Cat de actuale iti par scrierile si viziunea lui Leopold Staff asupra lumii hic et nunc?

Ne confruntam cu plagile facute de capitalism lumii artelor si culturii. Sunt de mult apuse vremurile in care, de exemplu, label-urile aveau doua – trei trupe comerciale si alte zece independente. Acum, productia de masa este pretutindeni, iar label-uri ca Metal Mind, Mystic sau Black Flames sunt exceptii abstracte.

17. Multumesc mult pentru halta voastra in Kogaionon!

Iti multumesc inzecit pentru interviu. Numai bine, ai grija de tine si pastreaza-ti spiritul doom si dark. Salutari intunecate tuturor Fartatilor si Fartatelor in Magie de pe taramul romanesc! Sa ne vedem in curand!

Septembrie 2006.

Comenteaza

Adresa de email nu va fi facuta publica.