Arcturus

ARCTURUS in Romania a fost un vis de-al meu inca de pe vremea cand ascultam, pe un demotrack, in urma cu aproximativ 20 de ani, „Fall Of Man”, una dintre cele mai frumoase piese Metal din toate timpurile… Era inainte de a semna cu Ancient Lore Creations, un label obscur, dar care a ramas in memoria mea datorita acestei colaborari.

Am avut o incercare timida de a-i aduce in Romania in urma cu vreo 5-6 ani, cand trupa a avut un show in Grecia dar lucrurile nu au iesit. Apoi trupa s-a desfiintat, deci suparare mare ca nu reusisem sa-mi transform visul in realitate, atunci cand am avut ocazia. Inca nu lansasem DonisArt, dar ideea de a organiza ceva atipic, special, incoltise si mustea de multi ani in mintea mea…

Mai ales ca, pe langa ARCTURUS (trupa mea favorita Metal din toate timpurile), imi propusesem sa-i aduc sau sa-i conving sa cante live pe TENHI, EMPYRIUM, CANAAN, OCTOBER FALLS sau MONUMENTUM (amintesc aici doar trupele pe care nu am reusit sa le aduc pana astazi). As fi vrut eu si BATHORY, SADNESS, IN THE WOODS… sau DEVIL DOLL, dar se desfiintasera din diverse motive.

Asa ca mi-am luat gandul de la a vedea ARCTURUS live, pana cand am auzit ceva zvonuri legate de o reinfiintare. S-a anuntat ulterior o prima aparitie la un mare festival din America, anul trecut. Aceasta aparitie s-a anulat pana la urma, dar eu deja aveam scenarii multiple pentru a-i aduce in Romania, cu mult, mult inainte, din discutiile neoficiale cu ICS Vortex… am incercat mai multe date si doar 5 mai pare sa se fi potrivit cu programul lor in acest an. Care e starea de spirit DonisArt inainte de acest eveniment? Mult stres, multe emotii, detalii tehnice complicate, dar va trebui sa iasa bine, pana la urma.

Doar cu cateva zile inainte de KRUNA Pratar, Simen a raspuns fugitiv la cateva intrebari, dintr-o lista mult mai lunga, conceputa in mare parte de un fan ARCTURUS, care a raspuns invitatiei mele pe Facebook de a face un interviu cu trupa preferata. Multumiri lui Cosmin. Haideti sa aflam cateva scurte detalii despre trupa, acum, inainte de premiera din sala de teatru Reduta:

Dupa o despartire de 5 ani, suntem fericiti sa va revedem. Cum va simtiti sa cantati cu ARCTURUS din nou? Tocmai ati avut cateva concerte, in Norvegia, Grecia, Finlanda si din nou in Norvegia, la Inferno…

„Simt ca devenim mai puternici cu fiecare concert. Ultima reprezentantie din Oslo a fost triumfatoare, totusi simt ca abia am inceput sa ne dezvoltam prezenta scenica. Energia din interiorul trupei e minunata, si cred ca radiaza pe scena din sufletele noastre.”

Cum a reactionat publicul cand v-a vazut pe scena din nou? Care a fost reactia pe care ati primit-o, atat live cat si online?

„Toate comentariile si recenziile au fost foarte favorabile, cu exceptia unui tip vegan din Brooklyn. Nu a fost impresionat deloc 🙂

Pentru mine raspunsul live conteaza cel mai mult, si trebuie sa marturisesc ca am parasit scena cu un zambet larg pe fata de cand am revenit. Interactiunea cu publicul si suprinderea acelui moment live pur magic sunt de vina.”

Cum s-a intamplat concertul de la Brasov? Ai intentionat vreodata sa ne vizitezi tara, sau e doar o oportunitate care a aparut?

„ARCTURUS este o trupa binecuvantata cu o baza de fani underground impatimiti, una din aceste stele esti tu. Chiar si in perioada in care ARCTURUS nu a existat am primit multe emailuri de la un suporter atipic al trupelor inovative, si deoarece pretuim asta, Brasov a fost o decizie usor de luat, de indata ce ne-am pus din nou pe picioare.”

Vorbind despre concertul din Brasov, care sunt asteptarile voastre cu privire la fanii romani? Veti canta intr-un teatru, un loc cu scaune confortabile, dar oamenii vor sta si in picioare in fata, daca vor simti asta. Este o oportunitate speciala pentru voi acest lucru? Veti pregati un tracklist special, costume speciale si alte detalii artistice, poate?

„Va fi un spectacol unic, datorita unei proiectii speciale facute de un prieten roman (multumesc, Lus-ed).”

Sunt curios daca va exista o schimbare de stil pe viitorul vostru album. Exista diferente intre vechiul si noul ARCTURUS?

„ARCTURUS va ramane ARCTURUS  si asta inseamna schimbare permanenta. Cantam ceea ce simtim si nu vrem sa ne axam pe o formula sigura. Totusi prevad ca va fi usor pentru un fan sa detecteze vibratia Arcturiana.”

Am fost intotdeauna curios sa aflu de unde va inspirati atunci cand compuneti? ARCTURUS are un stil special si unic, atat muzical, cat si ca texte. Exista un proces special de creatie?

„Cand am inceput preproductia a ceea ce avea sa devina ‘Sideshow Symphonies’, nu am putut rezista sa nu fiu atras de starea de spirit a pieselor. Versurile mele sunt personale, dar trebuie sa sapi printre straturile povestii si sa citesti printre randuri pentru a pricepe mesajul. Aceste stari fixeaza subiectul, dar stabilesc intai linia melodica in preproductie, in acest fel versurile nu se izbesc de ritm.”

Pariez ca multi sunt curiosi ce v-a facut sa reluati ARCTURUS?

„Golul a crescut prea mult si forta creativitatii noastre ne-a atras inapoi.”

Va vedeti ca fiind o trupa inca peste cativa ani? Care sunt planurile voastre legate de aceasta revenire? Aveti planuri, sau e ceva care doar se intampla, si voi va lasati dusi de val?

„Planul este sa facem un alt album ARCTURUS.”

Exista ceva in ultimii 20 de ani cu ARCTURUS ce ati dori sa schimbati? Exista ceva care v-ar fi placut sa-l fi facut intr-un alt fel?

„Nu”.

Simen, esti unul din cei mai prolifici muzicieni din scena Metal. Cum reusesti sa fii implicat in atatea proiecte?

„Cu greutate. Sunt toate atat de diferite, atat de aducatoare de inspiratie in felul lor. Muzica este un mod de viata pentru mine. Intotdeauna va fi.”

Dintre toate trupele cu care colaborezi in prezent, care este cea de care esti cel mai legat?

„Este vorba despre ICS VORTEX.”

Ar mai fi fost multe de vorbit insa timpul limitat nu a permis acest lucru. Dar vom avea timp sa stam de vorba cu ARCTURUS in cateva zile, in tihna.

Indraznesc sa cred ca acest eveniment va dezmorti sau scutura de rugina cotidianului si pe acei Metalisti de acum 10-20 de ani, care respirau, in acele vremuri, gloria unui curent muzical ce astazi s-a transformat total… cum de altfel era si normal sa se intample. Insa ARCTURUS face parte din istoria Metal si continua sa traiasca!

26 aprilie 2012

Comenteaza