CELTIC FROST „Monotheist”

Am o stare destul de confuza, pentru ca trebuie sa scriu despre un grup cu care am crescut, „Into The Pandemonium” fiind una dintre cele mai marcante realizari din epoca anilor ’80!

Cand ma gandesc ca Tom G. Warrior si Martin Eric Ain revin dupa mai mult de 14 ani cu un nou album, cel de-al saptelea, ma cuprinde o stare ciudata, in care as lasa mai degraba muzica sa vorbeasca despre ei… Dar macar cateva repere sa punctez: avem Thrash, avem Gothic (ce stupid suna!), avem melodie, avem voci diferite, chiar feminine, avem harsaieli de chitara sanatoase… avem un album foarte bine gandit, cu nuante mistice, de ce nu chiar oculte, incantatii, efecte diverse… nu stiu daca e mai bun decat „Into The Pandemonium” dar, stiu sigur ca Tom a reusit sa mixeze inteligent elementele vechi cu cele moderne si, desi uneori acest lucru nu place urechii (probabil nu era pregatita pentru astfel de treceri), rezultatul este unul de apreciat! Ma bucur ca CELTIC FROST dovedeste inca odata ca traieste intr-o alta galaxie muzicala, acolo unde nu exista catalogare stilistica.

Vorbim de o trupa CULT, de inspiratie pentru intreaga scena Metal din ultimii 20 de ani si, nu am cum sa spun ca anumite chitari seamana cu PANTERA sau BIOHAZARD, sau ca anumite pasaje aduc cu diverse sonoritati Black! Pentru ca toti cei amintiti au crescut cu CELTIC FROST! Gata cu mitificarea, gata cu recenzia: un album ce impune respect si care trebuie avut in colectia fiecaruia!

Comenteaza