Spiritual Front

Am ales aceasta trupa din simplul considerent ca iubesc vocea lui Simone Salvatori. De fapt, totul graviteaza in jurul lui iar muzica SF este una ce nu prea ar putea fi comparata. Ca e Rock Post Folk, Suicide Pop… e doar semantica… Tocmai au terminat de inregistrat un nou album, asa ca m-am gandit sa-i pun cateva intrebari lui Simone despre istoria trupei, concertul din Romania si alte detalii picante sau nu… Sper sa va placa…

1. Salutari Simone. Cu ce iti mai ocupi timpul? Sper ca nu te-am intrerupt din ceva… Te-ai mai jucat cu soldatei de jucarie in ultima vreme? (Te-am vazut intr-o poza in care erai fotografiat jucandu-te cu niste soldatei aranjati foarte frumos peste… ceva anume)…

Toti avem nevoie de ceva ce sa ne distreze cand ne jucam cu… ‘pasarici’… dupa cateva ore totul tinde sa devina plictisitor si astfel, avem nevoie de ajutor. Cred ca ar parea oarecum mai la nelocul lui sa ma vezi jucandu-ma cu soldati ce au jucarii in jurul ‘barbatiei’…

2. Tocmai te-ai intors din Augsburg… Cum a fost festivalul de acolo?

Concertul a fost tare. Am gasit acolo un public foarte patimas, cu persoane care au venit cam din toate colturile lumii. Un festival reusit, cu trupe excelente: ARCANA, QNTAL, ROME si ELANE ; oameni faini, muzica buna… Ne-am distrat. A fost foarte ok!

3. Proiectul tau solo a ajuns departe… A urmat calea pe care ai visat sa o urmeze? A crescut, s-a transformat si a castigat noi aditii. Se pare ca din ‘a oferi ce e mai rau din tine’ s-a nascut ceva frumos…

Da, nimic nu a fost planuit de la inceput. Am inceput SPIRITUAL FRONT ca un proiect personal, intim, nimic mai mult, dar toata treaba asta a crescut; Iubesc noua forma, a inceput sa se simta a fi o trupa in adevaratul sens al cuvantului. A ramas insa intim, doar ca s-a mai largit. Cred ca trebuie sa ne impartasim sentimentele cu restul de baieti si fete, asta fiind de fapt si scopul artei: impartaseste simtamintele, oferindu-te la ceea ce exista in afara ta…

4. Poti sa iti descrii toate materialele scoase pe piata, istoria ta? Prezinta-le unora dintre cititorii mei care poate nu sunt familiarizati cu SPIRITUAL FRONT, si incadreaza-le pentru cei care va stiu. Daca nu iti cer prea mult. Stiu ca la un moment dat ai spus ca realizarile timpurii ar fi de preferat sa ramana ingropate. Ai spus ca acum esti un muzician si un om mai bun. Intoarcerea privirii catre trecut… nu poate si ea sa fie fructuoasa?

Am inceput ca proiect solo, compunand piese triste, Dark, pentru propria persoana. Am avut ca puncte de referinta trupe ca DEATH IN JUNE, SOL INVICTUS, SWANS, SMOG, ORDO ROSARIUS EQUILIBRIO, AMERICAN MUSIC CLUB, BOYD RICE si multe altele, cea mai mare influenta reprezentand-o insa NeoFolk-ul. Am inregistrat primul meu demo ‘Songs for the will’, fiind mai tarziu produs de catre Old Europa Café, dupa aceea am realizat ‘Nihilist Cocktails for Calypso Inferno’ la Oktagon Records, inca influentat fiind de balade Dark mixate cu Industrial si muzica Lounge. A insumat un numar de piese planuite pentru un 12 inch, dar materialul s-a extins pana la urma si la inregistrari facute acasa, la demouri, etc.

Dupa asta am largit componenta (cu persoane care erau implicate si in alte trupe ca DOPESTARS INC., THE FORESHADOWING si KLIMT 1918), am inregistrat ‘No kisses on the mouth’ la Hau Ruck, Satyriasis la CMI si EP-ul ‘Nihilist’ (impreuna si cu Matt Howden).

Pentru mine, aceasta perioada a insemnat o noua abordare a trupei, am decis sa muncesc mai mult la ea si sa redirectionez muzica spre latura mai Pop, fiind destul de satul de scena in care eram. Iubeam Industrial-ul sau NeoFolk-ul dar imi cam ajunsese. Voiam sa cant ceva care sa sune mai mult a ‘cantec’.

A urmat apoi ‘Armageddon Gigolo’, un album care ne-a dat ocazia de a fi cunoscuti de un public care se intindea cu mult peste scena Industrial sau NeoFolk. Lucrul acesta a fost fantastic, ceva greu de realizat pentru o trupa considerata ca fiind NeoFolk (trupa Goth placuta de fani Indie Rock, de metalisti adolescenti, bunici sau ascultatori de muzica clasica) ; era ceva foarte misto, am cantat in tot soiul de cluburi, in fata multor tipuri de oameni.
Asta inseamna sa canti cu inima, sa iti povestesti viata altora; oamenii ajung in felul acesta sa te iubeasca (sau cel putin incearca).

5. „Sexul este sclavagism. A iubi pe cineva este lipsit de rost”. Este opinia ta enuntata. Sau… mai este inca? O lume lipsita de act sexual ar pieri. Fara iubire ne-am prabusi. Sau este aceasta o viziune prea simplista? Cate tipuri de iubire exista?

Inca am aceeasi opinie, sexul reprezinta scalavigm, dorinta ne leaga de trupurile noastre, de steagurile noastre, de religia noastra, avem nevoie sa adoram ceva anume pentru ca nu ne intelegem propria persoana, suntem goi pe dinauntru, suntem orbi.
Cautam sa ne satisfacem dorintele temporare, asta e de fapt marea problema si in acelasi timp avem nevoie de ceva in schimb, acest lucru ducand la un sentiment de lipsa de satisfactie, de frustrare. Iubirea fata de un barbat sau fata de o femeie nu este reala pentru ca intotdeauna revendica ceva in schimb, nu este pura. Iubirea este pura cand nu ai nevoie de nimic in schimb, cand nu astepti nimic.

6. Ai afirmat la un moment dat ca sexul nu are norme, nu a scris nimeni reguli adresate iubitilor, dar de fapt… religia ce a facut? Doar frica si ignoranta? Cine sunt cei care ne spun sa nu iubim un barbat daca suntem barbati, sau sa nu iubim o femeie daca suntem femei? De ce avem nevoie sa controlam ceva ce este mai bine sa fie lasat necontrolat?

Este intr-adevar o prostie, dar in acelasi timp, este o masura de a controla dorinta, adeseori ne lasam condusi de ea si de multe ori acest lucru poate cauza probleme!!! Se incearca dominarea animalului din noi. Nu orice are puterea de a-si incatusa dorintele; religia se adreseaza lor, celor care au nevoie de reguli, pentru cei care nu isi pot conduce viata. In ceea ce priveste sexualitatea… este greu de compilat o lista cu ‘ce avem si ce nu avem voie sa facem’, dar desigur… trebuie sa o traim intr-un mod intens, este singurul lucru care ne-a mai ramas.

7. De ce ar exista situatii cu ‘fara saruturi pe gura’?

Saruturile sunt intime; actul sexual este mai impersonal, mai putin aproape de os. Cand vezi pe cineva de care iti place mult zici: ‘Vreau sa i-o pun’, nu ‘Vreau sa o sarut’… cam asta e ideea de baza a ‘No kisses on the mouth’ ahahahaha. Ma rog… Lasand gluma la o parte, sensul este destul de clar…

8. Ce asteptari ai legat de concertul din Romania? In cazul in care ai…

Grea intrebare! Am auzit multe despre tara. Sunt multi romani in Italia, iar relatiile dintre cele doua popoare sunt oarecum ciudate, pline de coloratura. Am primit insa multe email-uri trimise de prin partile voastre, sunt sigur ca o sa iubesc totul!

9. O sa canti alaturi de ROME… Iti place muzica lor? Lui Jerome pare sa ii placa SPIRITUAL FRONT, avand un inalt grad de respect fata de tine. Acum sunteti si la aceeasi casa de discuri. Este oare posibila o colaborare intre cele doua trupe?

Sper ca da, iubesc ROME, in mod special ultimul album, au o intelegere foarte buna a pieselor cu iz de Pop Decadent si apreciez asta mult. Da, stiu ca au plecat de la CMI, sper sa se simta bine la Trisol! Ahhaha!

10. Stii cate ceva despre tara mea? Ai curiozitati legate de aceasta?

Cum am mai spus, situatia in Roma este ciudata, sunt o gramada de persoane placute, amabile, oameni muncitori, cu adevarat buni, dar in acelasi timp foarte multe crime sunt comise de catre romani, sunt implicati in prea multe probleme, avem opinii contrastante legate de ei. Se pare ca multor romani onesti le este rusine de concetatenii lor; este ceva greu de descris, un sentiment ciudat de explicat. Am intalnit multi romani minunati pe aici, dar in acelasi timp si multe persoane oribile venind din acelasi loc, este incredibil!

11. Ceva de transmis fanilor care vor veni sa te vada in Decembrie?

Iubiti-ma si sprijiniti-ma, o sa fac si eu la fel.

12. Multumesc Simone. De ce Helvis si de ce Suicidal Pop?

Sinucide-te fara sa te gandesti prea mult… si razi la asta!

 

Noiembrie 2008.

Varianta integrala a interviului va putea fi citita in editia tiparita Kogaionon 10.

Comenteaza