Niste tati… barfa?

Am citit cu mare placere aricolul lui Andrei Manolescu din Dilema Veche de sapt aceasta. Conexiunea intre tata, mama, copil, educatie si aprecierea de catre parinti a invataturilor copiilor in public a avut parte de un sarm aparte printre randurile scrise. Chiar as putea spune ca am zambit mai mult decat m-as fi asteptat. Foarte frumos scris, foarte bine imortalizat, foarte inspirat evidentiat.

N-am inteles insa de ce a trebuit Andrei sa sublinieze ca acei parinti erau „de conditie medie, cu pregatire medie”… Probabil ca a dorit sa pregateasca cititorul de ceea ce urma sa insire acolo, adica de parerea misogina si discreditara a barbatului ce-si ponegreste nevasta intre „ai lui”, la un pahar de vodca… ceva in genul lui Al Bundy. Sau poate ca nu! Imi amintesc de citatul care mi-a ridicat multe semne de intrebare in ultima perioada: „Daca urasti o persoana, urasti in ea ceva ce e si in tine. Ce nu e parte din noi, nu ne deranjeaza”. Lasand la o parte subcutanatul desprins din gandirea mea despre mine si chiar despre acest post al meu, stau si ma intreb, retoric: Oare pe Andrei l-a deranjat acel comportament ieftin al omului de conditie medie? Si daca da, de ce? Oare citatul lui Herman Hesse ar putea face trimitere spre ceva anume? Sau diferenta intre cel care are un asemenea comportament limitat si cel care il doar constata, eventual il critica (ridica la fileu) intr-o „terapie de grup” elitista si intelectuala, este atat de importanta?
Una peste alta, nu m-am lamurit: a baut si el o vodca? Ca in carciuma a ajuns totusi… Hai noroc!

PS. Si inca ceva… Oare cum vorbesc sotiile intre ele despre neobositii lor barbati ? Imi inchipui deja stand confortabile pe fotoliile de asteptare de la saloanele de infrumusetare, suetand la o cafea aromata, mai degraba despre postasul ce cade in pragul usii… sau de instalatorul virtual din blogurile cautatoare de umplere a golurilor iluzorii… ma gandesc ca doamnele de „conditie medie” nu au parte de un climat atat de boem, ele dezvoltand teme pregnante pe la cozile din pietele agroalimentare… Offf, aristocratia asta subtire… Radio santul a fost, este si va fi sursa de inspiratie pentru toata lumea… Sa fie barfa definitia romanului? Sau nu numai a lui?

Comenteaza