Dezmortire

Saluturi primavaratice tuturor!

Iaca a venit primavara! Mai cu ceata, mai cu ploaie, mai cu vant si ceva soare cu dinti, numa bun pentru a-ti alege baba norocoasa! Cica se merge pe calculul stramosesc, dupa ziua de nastere, aduni, scazi, multiplici, imparti si-ti iese destinul anual. In cazul meu, baba mea pare a fi 2. Destul de frumos afara, daca privesc de pe geam. Se cam aude ceva vijelie pe afara, dar e de bine: cica vine lumina! Lumina aia care imi va sufoca iar privirea, in prima faza! Mai tarziu, voi ajunge sa regret iar vremea racoroasa, numa buna de solitudine. Mai tot timpul m-am simtit un singuratic in multime, chiar daca gesticulez la greu, improvizez fara sa vreau si mi-e destul de greu sa nu ma remarc, chiar si cand nu as vrea. Ar fi frumos ca intai sa gandesc si apoi sa vorbesc, dar, daca as fi reusit asta, eram un candidat amenintator pentru taciturnul Iohannis. Sau cine stie ce alta personalitate din lumea asta fariseatica si ipocrita as fi ajuns. Ghinion de nesansa, cum ar spune hipsterul blackerist, ca si-asa suntem in preajma aparitiei noului album LITURGY. Care, chiar asa, suna al naibii de experimental. De la DEAFHEAVEN si pana la ALTAR OF PLAGUES, deloc potrivit pentru neintelesi si nonconformisti in ale Black-ului clasic, dar si pentru cei cu plete, bocanci cu talpi pe etaje, blugi rupti da’ mulati si tricou negru, cu cel putin o pentagrama la vedere. Adica, mai pe limba noastra, astia de compun experimentale si combina chestii in mod ciudat, canta o muzica doar pentru ei, caci valurile si nici multimile nu sunt pentru viata lor. In consecinta, proiecte de ramas in underground, prafuite si chiar uitate peste ani si ani… eventual reactivate de cativa veterani nostagici si cunoscatori, la un pahar de vorba in noapte, poate chiar la DBE, hah (cam arogant aici, uof). Oricum, fain album LITURGY!

Ca sa mergem la extrema cealalta, ENSLAVED vine cu un album care ne arata cum se canta Metal (pentru a n-oara), de la Black la Progressive sau chiar Heavy, cu multa melodie si urme de pasaje extreme. Fara suparare, cred ca se poate si dansa, cumva pitoresc, relexant, la cum se bate in tobelele alea:

https://www.youtube.com/watch?v=IwvcXnDl1GM&feature=youtu.be

Ca sa nu mai zic de insertiile atmosferice cu clapa… Unde esti tu EMPEROR, sa ne arati ca drujba e drujba si BM ramane BM pe intreaga durata a piesei. Mai ramane sa-l invite pe Steven Wilson sa cante pe vreo 2 pasaje. Asa, ca si celebrul muzician scoate un nou album, pe care nu am avut rabdarea sa-l ascult in intregime. Inteleg ca Progressive-ul e altceva decat “nespalatii” si “tristii” aia metalisti cu belciuge, cranii si cruci intorse (aici glumeam, nu era nicio forma de frustrare sau repros de o parte sau de alta, dar mai merge si-o tachinare, mai ales cand lucrurile tind sa se incordeze fara sens), dar, cand nu mai gasesc dimensiunea Dark in structura pieselor, fac un pas in lateral si zic pas… adica sa raman neintelectual, nestilat, inca necopt, in ciuda varstei sau a statutului social. Stiti cum e aia, am mai spus-o: am fost si eu rocker sau metalist pe perioada liceului sau a facultatii, dar m-am plictisit sa fiu “suparat”. Asa ca am trecut la faze mai alternative, mai light, dar inca mai stiu cateva trupe de alea dark: Metallica, My Dying Bride, Slayer…. Si da, RAMMSTEIN inca imi mai plac, sunt cool si energici! Ok, la Progressive Rock as mai mentiona cele doua albume scoase anul trecut sub bannerul MIDNIGHT IN PARADISE. Este vorba de o combinatie intre membri IN THE WOODS… si GREEN CARNATION, un proiect dedicate fostului membru Oddvar, disparut dintre noi acum vreo 2 ani, parca. Gasesc multe faze ITW… in acorduri, insa este mult prea linistit, cu prea putin Psyhedelic si o voce mult prea calma si calda pentru starea mea actuala. Are insa cateva piese supermelodice, care plac urechii.

Gata cu carcoteala. Asta nu inseamna ca noul ENSLAVED nu e bun, epic, Viking sau mai stiu eu ce o fi. Doar ca…

Fara prea multe compromisuri stilistice este si noul ENSIFERUM, numai bun de dat din cap si sarit in mod ritmat! Vor fi de vazut la REF, deci sunt pe val: epic, melodic, Viking, strasnic! Ca si ENSLAVED, care mi se pare un cap de afis redutabil, trupa ce nu a cantat pana acum la noi decat o singura data si atunci intre betoanele din capitala. Acum si-a gasit locul perfect pentru vibe-ul lor! Ca tot am amintit de festivalul de la Rasnov, faina ideea de a avea MOONSPELL in varianta vintage, cu piese de odinioara, dar si odinioara asta e relativ. Depinde de varsta si de rezonatul la albumele vechi sau cele mai putin vechi. Mai ales ca Fernando tocmai a lansat acum un nou album, care are vreo 2 elemente interesante, placute la o prima ascultare. Recunosc insa ca nu am repetat auditia, asa ca am uitat deja ce mi-a placut. Este cronic la mine faptul ca imi creez asteptari mari de la trupe mari si ele vin doar cu albume produse la standarde ridicate, profesioniste, sa spunem, dar ale caror povesti nu pot fi memorate sau macar identificate. Mai bine spus, probabil ca pot rezona cu cei care descopera acum aceasta trupa sau au tot asteptat ceva inovativ de la portughezi in ultimii ani. Si a venit timpul sa-si marcheze cumva sentimentul de apartenenta la un grup care a scris istorie, mai ales in melanjul de Metal cu Gothic. Tot din filmul Folk/Black Metal, GALAR vin cu un nou album extrem de epic, cu faze simfonice, instrumente de suflat bombastice si ritmuri ce-mi aduc aminte de vechiul ENSLAVED. Bjornar (VULTURE INDUSTRIES) a fost din nou la pupitru, asa ca avem parte de un sunet lacrima.

Si uite asa vad ca am intrat deja in cateva povesti despre albume noi. Nu sunt ele prea multe interesante, in ciuda faptului ca albumele aparute acum sunt mult, mult prea multe, majoritatea cu rost doar pentru trupetii insisi si prietenii lor.

Poate ca tonul meu este critic, poate ca par a fi carcotas, poate ca nici in fata-nici in spate, nici sus-nici jos, nici la bal-nici la spital, ideea e ca prea putin din trupele vechi ma mai sensibilizeaza, desi muzicienii fac ceea ce fac cu multa seriozitate, profesionalism si virtuozitate. La polul opus, cei mai proaspat veniti la masa de talente, sunt superficiali, absenti la detaliile istoriei muzicale, dar care incearca si chiar reuseasca sa striveasca limitele, barierele, chiar conceptele ce pareau a fi de neatins sau de contestat ever!!!! Mai exista si pensionari care nu inteleg ca interesul pentru ceea ce fac astazi este numai si numai datorita unor lucruri interesante facute in trecut, vezi Varg Vikernes cu al lui JM Jarre-Burzum. Nu se lasa tatuca si iar a mai lansat 2 piese, habar n-am pentru cine.

Dar sa lasam acea muzica pe sintetizator burzumica celor ce inca mai cred in doctrina lui ariana extrema. Un Dark Ambient ce mi-a placut mult, in sensul ca a reusit sa ma introduca intr-o atmosfera cinematica, este albumul “Neuter” al celui cunoscut din ENVIRONMENTS, STEFAN PANEA. Cred ca o interpretare live cu proiectii pe fundal si cateva canapele de stat confortabil ar putea transforma acest sound intr-o experienta exploratoare fascinanta. Imi place cum suna, cum e mixat, cum se incaleca toate halandala dar si invaluitor si hipnotic, chiar tare fain! Puneti o ureche, ca merita.

Sa trec la ceea ce cred ca este intr-adevar remarcabil pentru aceasta luna din punct de vedere muzical, cel putin din ceea ce am primit zilele astea. In curand voi asculta “Arcturian”, un album pe care il astept de cca 10 ani. Si stiu ca nu sunt singurul. Sursele mele (parca-s Tolo, pe surse) imi spun ca e cel mai bun album ARCTURUS de la “La Masquerade…” incoace, de abia astept sa-l ascult, mai ales ca Prophecy a miscat inteligent, furand trupa de la Season Of Mist. Iar coperta albumului facuta de Costin este unica! Si tot nerabdator sunt pentru DER WEG EINER FREIHERT, pe care il voi asculta maine.

DODHEIMSGARD a scos o bijuterie de album ce va ramane in analele istoriei Metal! Nu am reusit sa ma satur sa-l ascult, este exceptional! La fel si veteranii Rock de la SEIGMEN, care dovedesc ca ZEROMANCER este doar zgomot pe langa ce fac aici. LUSTRE vine cu un nou album la fel de meditativ si atmosferic, cu 4 piese lucrate inteligent, insa nu mai inoveaza cu nimic. Pentru fani, insa, va fi o incantare! CODE m-au surprins dar m-au si dezamagit, pentru ca au lasat complet Metal-ul si au trecut pe un Post-Rock cu interludii Progressive linistie, lalaite. Gasiti deja albumul online. KONTINUUM cica ar canta si pe acest nou album tot Post Metal, insa tot debutul este preferatul meu. Sunetul este mult mai soft si Pop-Rock acum, mult mai catchy si melodic (KATATONIA in varianta islandeza cu riff-uri PARADISE LOST). Daca vreti o mostra de Post Metal adevarat, alegeti noul SANNHET! Americanii astia chiar nu o dau in barci, baga la greu si sunetul este fabulos! ANTAGONISTE vine si el cu un amestec dragut de Sludge, Black, Atmospheric si Progressive. TOME OF THE UNREPLINESHED mi-a placut mult, proiectul lui Hermes fiind aici o mostra inteligenta si complexa de Atmospheric Black Metal, cu sunet greu, underground. JARBOE si HELL MONEY au scos un album foarte placut, e si el deja online. Pe cele 2 artiste le puteti vedea pe 6 martie in Control, deci merita deplasarea. PINHOLES pare sa fie o trupa ce va avea mult de spus in Romania, pentru ca instrumental suna hipnotic! Vocile alea alternative nu-mi plac deloc insa fanii LUNA AMARA si nu numai vor savura acest nou album! AELTER este un alt proiect de care nu am auzit pana acum dar care m-a fascinat inca de la prima auditie. Nu stiu ce stil e, cate putin din Cold Dark Wave, Doom si Atmospheric, cu o voce grava si joasa care face toti banii! Nebunii de la DHAMPYR ne prezinta o alta mostra de Black Metal american fara frontiere, cele 80 minute ravasindu-mi urechile… cum o fi asta cu ravasitul urechilor chiar nu stiu, insa mi-a ramas intiparit in minte acest nume, in mod special datorita inserarii originale de elemente diferite.

Pe vremuri, scriam aceste editoriale insotite de playlisturi (adica noutati muzicale), in fiecare luna. Dupa o discutie cu al meu Lus acum cateva zile (care imi va posta aceste randuri, dar sigur nu va apuca sa le si citeasca), mi s-a reactivat senzorul de a scrie periodic despre albume. Nu stiu cat o sa ma tina, dar incep martie cu asta. Pe 1 aprilie, in oricare varianta (scriere sau nu), voi avea dreptate, heh. Vad ce voi face in luna mai, ca atunci napadeste soarele pe mine iar muncitorii astia stangisti si envormentali se vor calca iar pe picioare, pe al nostrum dar si bulgaresc litoral, unde eu nu am fost niciodata de ziua Muncii. Ca am ajuns de Ziua Tineretului o singura data in viata, asta e o alta poveste… o poveste frumoasa, da. Toata lumea la Vama Veche, ca e frumos si de traditie. Ce traditie o mai fi si asta azi, naiba stie. Am vazut o cheta publica pentru a mai exista La Pirati, dar rezultatele nu sunt chiar multumitoare si vad ca explodeaza in jur frustrarile publice. Cumva caracteristic metalistilor, care la inceput se ajuta si se iubesc neconditionat, urmand a sfarsi duum cu reprosuri, bisericute si tabere adverse. Si totul plecat de la o farama de orgoliu adolescentin sau de la cateva monede (caz fericit de succes local). Ah, ca tot mi-am amintit de succes local. Ultimul an m-a adus cu picioarele pe pamant, in sensul ca am avut ocazia sa vad cam cum se invarte si scena asta muzicala autohtona rock in varianta concertistica.

Daca nu stabilesti reguli clare si oneste, te trezesti ca unii cer onorariu ca la nu stiu ce trupe recunoscute la nivel european. Eu nu contest ca e dreptul lor sa ceara, ideea e ca unele cer mii de eur la un festival si mai putin de jumatate daca e vorba de concert de club (sau chiar door deal), chit ca la festival canta jumatate din cat ar canta in fata unui public limitat, intr-un club parlit. De aici si ideea mea ca acele festivaluri sunt ori operatiuni de spalat bani, ori finantate de tot felul de bugete ce nu au treaba cu muzica… si astfel, un buget primit se imparte “echitabil” intre headlinerii locali (cu aia din afara e o alta mancare de peste), nemaifiind bani si pentru unele trupe mai mici. Sau privit altfel, nici macar sansa de a canta pe banii lor, doar sa-i vada lumea pe unii mai necunoscuti dar sarguinciosi. Si aceste festivaluri se numesc culturale, unde, in fiecare an, vezi cam aceleasi trupe, cu priza la public si atat. Imi inchipui ca exista si cele de tip becalian, unde un bastan mare scoate banu’ dar vrea sa vada nusce trupa din copilarie, ca doar e sponsor principal. Iar altii mai oropsiti, trimit ca disperatii mailuri si scrisori de intentie ca ar vrea si ei sa apara. Si normal, fara raspuns. Ca sa nu mai spun de inchipuiti, acei muzicieni care nu canta sub o anumita suma de bani, desi conditiile tehnice ar putea lasa de dorit. Mda, tipuri si tipuri de omuleti, ca peste tot, de altfel. Culmea e ca unele trupe nu vor sa incerce sa iasa din Romania, pentru ca sa-si vada adevarata valoare, nu doar cea de tip clientelar sau cu mesaj limitat. Nu am inteles niciodata de ce se amesteca unele cu altele, dar cine sunt eu sa decid? Eu mi-am ales calea pe care am reusit sa o urmez si, desi mi-am facut si asa inamici (nu am gasit alt termen), nu am avut de impartit cu nimeni nimic. Daca pot sa ajut si sa sustin, o fac cu mare placere. Si atat.

Am scris despre festivalurile Rock de la noi din vara. Intre timp a mai aparut unul, la inceputul lui iulie, care da din coate inspirat, penduland intre jde mii de stiluri muzicale, doar-doar sa atraga public. Pare a fi un cocktail stilistic, dar miscarea cu CARCASS sigur ii va face pe unii sa se gandeasca de 2 ori si sa se mai uite odata pe scadentarul ratelor de la banci si sa-si selecteze participarea la concerte. Este clar ca se va produce canibalizarea publicului, nu avem cum altfel. Dar asa organizatorii se vor stradui si mai mult sa-si creeze identitate proprie, poveste sau misiune care sa-i mobilizeze sau sa-i separe pe platitorii de bilet spre evenimentele lor. Cu alte cuvinte, anul asta va fi al naibii de bogat in evenimente dar si al naibii de dificil. Vom vedea.

Despre DBE nu am prea multe ce sa va mai spun, decat ca termin curand cu anuntatul trupelor, ca iar s-au strans gramada. Am vrut sa fie doar vreo 8, dar iar am ajuns la multe. De aici si imposibilitatea de a pune pretul la bilet cat mai mic. Inca nu am decis care va fi el, dar probabil ca voi mai face un Quiz, sa fiu sigur ca iau o decizie cat mai corecta pentru toata lumea.

In luna asta am si eu ROME, pe 21 martie. Cred ca voi ruga ca pe intreaga perioada a concertului sa nu se fumeze, pentru ca cei 4 luxemburghezi dar si publicul sa poata respira decent. Ce-o fi dupa aia, adica dupa 22.30, nu mai conteaza. Muzicienii oricum vor sta la povesti pana dimineata in club.

Pe 16 martie as vrea sa ajung la Cluj Napoca sa vad atat ALTAR OF PLAGUES (cica e anul cu ultimele concerte din istoria trupei.. a mai fost acest statement si in urma cu 2 ani dar na). Ma bucur ca vor canta si cei de la FJORD in inima Transilvaniei, poate apuc si eu, in sfarsit, sa-i vad.

Si cam asta e totul pentru aceasta luna. Ramane sa vedem daca 1 aprilie va fi pacaleala cu editorialul meu… sau nu.

Ghiocei zambitori tuturor… dar dark, da?

2 martie 2015

PS: Jarboe + Helen Money de pe 6 martie tocmai s-a anulat

Comenteaza

Adresa de email nu va fi facuta publica.