Je (suis) Rome…

Je (suis) Rome…

S-a intamplat iar in Romania, pentru a sasea oara. Daca in trecut evenimentele mele aveau o tematica (cu cateva mici exceptii), acum s-a dovedit o noua exceptie. Sau, mai bine spus, ROME au revenit pentru a celebra 10 ani de activitate. Astfel ca totul s-a rezumat la un simplu concert, care trebuia sa se intample si uite ca s-a terminat cu bine. Dar si aici au fost peripetii. De regula, cand invit o trupa sa ne viziteze, ma asigur ca ajunge cu o seara inainte de concert, pentru a evita stresul, nesincronizarile, oboseala de pe drum, etc. Am facut o derogare la FORGOTTEN TOMB, ca-si gasisera italienii un zbor mai ieftin… si, normal, au ajuns in aeroport doar ca instrumentele au ramas in aeroport, in Italia. Tin minte ca era duminica pe la pranz, peste cateva ore era cantarea, lumea plecata prin weekend, departe de capitala… Mdea, atunci Fenrir si Razvan mi-au sarit in ajutor si a iesit ok.

Acum au aparut din nou incurcaturi, astfel ca jumatate din instrumentele celor de la ROME s-au pierdut printre avioane. Pentru ca m-a asigurat JeRome ca biletele pe care le-au gasit ei sunt mai convenabile decat propunerea mea cu o seara inainte, bla, bla… si ca, la maximum 2 pm, in ziua concertului, ei vor fi la aeroport, deci sa stau fara grija. Evident ca au aterizat conform planificarii, doar ca au mai stat vreo 2 ore jumatate pe acolo in speranta ca vor gasi si celelalte bagaje. Ele nu au fost gasite, asa ca au ajuns la hotel fara haine de schimb si fara cateva accesorii fara de care nu se putea tine concertul. Discutasem chiar varianta de a sustine Jerome un concert solo, daca nu si nu. In fine, stres si adrenalina din nou, parca si uitasem cum e. Fugi la magazinul Muzica, acolo tocmai inchideau… dar gasisem cate ceva… apoi telefoane pe la sunetisti, muzicieni, agitatie iar. Mdea, in cele din urma, toate au fost rezolvate, cei din clubul Control au fost la inaltime si s-au implicat, rezolvand imediat problemele, altfel sucite al naibii de tare… Dar pentru vreo ora a fost ca la nebuni, n-aveti idee cum nu stiam ce si cum sa facem.

Si uite asa, variantele acustice au fost cantate de Jerome pe chitara lui Razvan Alexandru, heh. Multumesc Razvan, din nou!

S-a inceput cantarea imediat dupa ora 9 pm, asa cum anuntasem. Sala pare sa se fi umplut, dar bine ca nu s-a fumat. Trupetii au cantat 55 minute, plus un bis de vreo 20 minute, ceea ce ma face sa cred ca a fost ok pentru toata lumea. Piesele suna acum live cu totul altfel, mult mai Rock, cu multe influente Post-Punk, chiar si atingeri timide de Post-Rock sau Alternative, simplificand categoric un sound care inainte era considerat cult (acel Martial-Ambient-NeoFolk). Acum el este mult mai comercial, ritmat, dar energic si plin de dinamism, ceea ce e perfect pentru prestatiile live. Daca nu era vocea lui Jerome, cu siguranta ca pariam pe o trupa de coveruri, dar una care canta bine. Este normal ca ROME sa se schimbe, sa incerce sa vina cu ceva nou, sa devina mai dinamica, sa nu musteasca in propriul stil. Cu siguranta ca unii vor ramane nostalgici dupa acea aura underground, minimalista, prin care descopereau minunea ROME. Altii s-ar putea sa fi descoperit pentru prima data ROME chiar sambata si cred ca le-a placut. Iar altii, asa ca mine, accepta prezentul ROME prin prisma unui trecut de poveste. Pana la urma, este normal: ROME este un proiect solo, conceput si interpretat in studio exact asa cum vrea Jerome. Live, apar prelucrarile, interpretarile diferite, ceea ce da un sarm aparte, mai ales daca sunetul e mai bogat in melodie si ritm. Mi-a luat ceva sa inteleg asta, dar acum sunt impacat: una e sa asculti acasa ROME si alta e sa ii vezi live, alaturi de prieteni. Una peste alta, a fost un show antrenant, cu cateva baraituri nedorite pe vreo 3 piese (ceva din efectele chitarilor, nici Jerome nici Patrick nu au stiut exact ce a fost), cu un public care i-a primit si sustinut cum se cuvine si… gata cu ROME pentru 2015.

 

Evident ca Jerome are deja aproape gata un nou album, ramane sa vada cand il lanseaza, mai mult ca sigur la anul. Pe partea de merchandise au stat destul de slab, ceea ce a dus si la un interes retinut din partea celor prezenti. Dupa concert trupetii au stat de vorba cu cine a avut ceva de intrebat sau de povestit, mai ales ca au deja multi cunoscuti si prieteni pe aici.

Am fost pentru prima data in Alt Shift si am ramas placut surprins atat de design, cat si de mancarea extrem de buna. La fel si trupetii. Mare avantaj sa ai sala, restaurantul si cazarea pe 10 mp!

Ne revedem la MONO, sub aceleasi auspicii: buna dispozitie, relaxare si cat mai multa muzica faina!

PS: Cateva filmari de la concert pot fi vizionate aici:

Comenteaza