Kistvaen

KISTVAEN, o trupa ce nu se lauda cu o istorie prea bogata, insa, in doar doi ani, a reusit sa devina foarte vizibila in scena autohtona, atat prin abordarea muzicala cat si prin concertele sustinute. Data de 16 octombrie este, inclin eu sa cred, foarte importanta pentru cei ce reprezinta KISTVAEN, intrucat Labyrinthic Metal Evening coincide cu lansarea albumului de debut. S-a investit foarte mult efort, timp si bani, dar rezultatul este unul impresionant, va asigur de asta!

Dar haideti sa aflam care e starea de spirit in tabara KISTVAEN, acum, la inceput de octombrie. Fundalul sonor este asigurat de cea mai emblematica piesa de pe album, „Canitude”, o secventa incredibila pentru intreaga scena Depressive Black Metal, aici piesa in varianta audio nefinalizata, nemasterizata! Ce este, de fapt, canitude? Chitaristul Fenrir incearca o explicatie: 

„Numele face parte dintr-un lexic de cuvinte care a disparut din vocabularele uzuale. Canitude e un sinonim al cuvantului greyness. In viziunea piesei, Canitude e acea stare cand totul in jurul tau este perceput gri din cauza problemelor care te apasa si nimic, sub nicio forma, nu te mai incanta… si deja constientizezi ca trebuie sa pleci si ca nu mai ai niciun deal cu viata.”

Deloc optimist, cu o nota ce ma imbie spre orice altceva decat spre dorinta de a trai (mamaaa, cat de teribilist poate sa sune… dar chiar nu e), mi-am spus ca poate m-as mai lumina daca aflu de unde vine numele trupei si care e conceptul din spate. Vocalul Stefan, un tanar talentat ce m-a surprins placut la ultima reprezentatie scenica a trupei, ma baga si mai tare in ceata:

„Cuvantul este de origine celtica si simbolizeaza in mare parte legatura dinte viata si moarte. Kistvaen reprezenta de fapt un mormant alcatuit din patru lespezi de piata intruchipand forma unui cub, pozitionat in pamant. In termeni spirituali poate avea mai multe semnificatii. Eu il percep ca pe o idee de egalitate, ‘Cum te nasti asa si mori.’”

Nu ma las si vreau sa aflu cate ceva si despre abordarea muzicala si daca a fost nevoie de curaj pentru a concepe asa ceva. Stefan detaliaza: 

„Nu cred. Din ce tin minte trupa era in stadiul de ‘idee’ inca de cand Fenrir era implicat intr-un alt proiect, apoi a aparut ocazia pentru a materializa aceasta idee. In orice caz el este responsabil pentru nasterea Kistvaen si din punctul meu de vedere el este ‘sufletul’ acestei formatii. In final au aparut si membrii trupei iar evolutia a fost una cat se poate de naturala. Nu cred ca ne-am concentrat pe o idee definita, insa cert e ca atmosfera a fost intotdeauna acel element vital fara de care Kistvaen nu poate exista. Cred ca si pe acest album se va observa foarte mult acest detaliu.”

Toate energiile trupei au fost focalizate spre debutul „Unbekannte”, material despre care l-am rugat pe Stefan sa ne povesteasca:

„Am inceput procesul de compozitie acum circa doi ani, cred ca l-am terminat undeva la inceputul acestui an. Apoi a venit partea de inregistrare unde am apelat la Marius Costache in ideea in care el este printre putinii oameni din tara care percepe aceasta muzica si intelege cum trebuie inregistrata si produsa. Cu totii suntem foarte mandri de ce am realizat si speram ca si publicul va aprecia.”

Sunt mai mult decat convins ca pe 16 octombrie publicul din the Silver Church va vedea in Kistvaen o trupa Metal ce nu se incadreaza in nici un tipar sau influente autohtone! Am mare incredere in potentialul cvintetului, acum sa-i si tina, ca romanii tot timpul au excelat in idei, insa sa le puna in practica si sa le finalizeze au avut nevoie de gandirea germana. Primul pas a fost facut corect, debutul, imi permit deja sa anticipez, va fi o mare BOMBA pentru Romania dar nu numai. De ce spun asta? Pentru ca trupa a gandit strategic, invitand pe album si pe alti artisti. Stefan face lumina:

„Da, exista doua colaborari. Cea mai importanta este colaborarea cu Niklas Kvarforth, solistul grupului suedez Shining. Personal nu credeam ca voi lucra vreodata cu acest om si nici nu ma asteptam ca aceasta colaborare sa aiba un rezultat atat de impresionant. Canitude este o piesa care ne uimeste si mai mult de fiecare data cand o ascultam.”

Ca va uimeste pe voi e bine, ciudat este ca si eu o ascult de cca o luna aproape incontinuu si ma minunez cat de bine suna. Si daca as fi fost numai eu… atat Niklas cat si Peter Bjargo/ARCANA (in studioul caruia s-a inregistrat) au fost captivati de piesa inca de la prima ascultare si au fost bucurosi sa se implice neconditionat pentru a iesi ceva de calitate. Si da, chiar ca discutam de un rezultat spectaculos!

Stefan a tinut sa mai mentioneze:

„O a doua colaborare este cea cu Inia Dinia (Negura Bunget). Aveam nevoie de o parte atmosferica de clapa si am considerat ca ar fi cea mai buna solutie in acest sens. Ce-i drept nu ne-am inselat.” Pai Stefan, daca n-ati fi fost multumiti de cum suna, nu ati fi introdus piesa, e simplu! Asa ca ati ramas neinselati, heh!

Oare putem vorbi de un concept al albumului? Probabil ca o fi ceva in sensul asta, dar mai bine sa ne spuna vocalistul trupei care-i treaba, de fapt:

„Depinde de perspectiva. Pentru mine este un album foarte personal si am de gand sa il tratez in acest fel. Cuvantul Unbekannte provine din limba germana si defineste termenul de necunoscut, indiferent daca este vorba de un obiect, o stare, o persoana sau o intamplare din viata fiecaruia. Tocmai de aceea depinde foarte mult de perceptia individului. In cazul de fata cele enumerate mai sus ajung o iluzie iar consecintele au un impact grav asupra respectivului.”

Am fost curios sa aflu cum vad chitaristii albumul si catre cine se adreseaza el. 
Fenrir raspunde destul de concis:

„In primul rand este rezultatul unui efort colectiv, impreuna am creat o atmosfera aparte si cred ca se adreseaza in special celor care inteleg ca muzica in sine poate oferi un sentiment greu de intalnit. Muzica in general te poarta intr-o alta lume, iti ofera alte perspective si probabil asta am incercat sa facem cu Unbekannte. O evadare. De acest lucru suntem mandri, am incercat sa ajungem la esenta muzicii, dincolo de banal.”

Vlad doreste sa scoata in evidenta asa numita frumusete a muzicii:

„Desigur ca pentru noi, cei care am compus aceste piese, albumul poate avea un impact mult mai profund. Din perspectiva unui ascultator, consider ca discul de fata vine ca o alternativa, incearca sa exprime un peisaj melancolic, nu l-as numi depresiv in totalitate. Are momente dureroase, altele ce pot trezi amintiri, sentimente. Aceasta este pana la urma frumusetea muzicii.”

Sa aflam daca cei doi chitaristi vad la fel cand vine vorba si de a alege cea mai reprezentativa piesa de pe album. Fenrir ezita:

„Greu de spus, as opta pentru Unbekannte sau Canitude. Fiecare piesa are ceva de oferit, imi este foarte greu sa ma limitez la o singura piesa, as incerca totusi sa ascult integral albumul pentru a intelege conceptul pana la cel mai mic detaliu.”

Vlad spune cam acelasi lucru:

„Canitude este probabil piesa ce incorporeaza cel mai bine elementele acestui album. Totusi Unbekannte este construit ca un tot unitar si trebuie inteles ca atare.”

Ati ales o abordare depresiva, context in care este destul de greu sa redai un anume sentiment, mai greu in anumite cazuri ca ascultatorul sa perceapa corect acea stare. Pornesc piesele de la un anume sentiment inainte de nota muzicala? Fenrir raspunde foarte sincer:

„Este corect, nu poti interpreta ceea ce nu simti. La fel cum nici piesele nu apar din senin, trebuie sa astepti momentul potrivit. Nu compunem piese ‘pe banda’, fiecare nota trebuie sa aiba un inteles, fiecare piesa o poveste, o stare.”

Tot el ne spune si despre coperta albumului:

„Costin (Twilight13media) a transpus fiecare piesa in imagini, respectiv versurile. Fiecare detaliu este redat cu acuratete, in acea coperta ascultatorul poate gasi fiecare stare si moment al acestui album. Odata ascultat, fiecare va putea trage o concluzie, atat despre muzica cat si despre grafica.”

Am spus la inceput ca Labyrinthic Metal Evening ar putea fi foarte important pentru KISTVAEN. Sa fie oare asa? Stefan raspunde in cel mai modest mod posibil, chiar daca temperamentul lui ne contureaza un cu totul si cu totul alt profil:

„Este cat se poate de important, reprezinta sansa de a ne prezenta unui public axat pe acest gen si speram ca nu vom dezamagi. Vom prezenta integral albumul, el va putea fi gasit si la standul de merchandise. Incercam sa redam exact acelasi concept si in materie de live si imagine. Ramane de vazut daca ne vom ridica asteptarilor.”

Fenrir, la fel de low profile:

„Este un eveniment cat se poate de important pentru Kistvaen, un concert pentru care ne-am pregatit intens si speram ca nu vom dezamagi.”

Vlad probail ca e cel delegat cu optimismul in trupa:

„Asa cum au spus si colegii mei, reprezinta un pas important pentru Kistvaen. Este pentru prima data cand prezentam acest album, incercam sa oferim publicului ceva aparte si cred ca vom reusi. Am toata convingerea, atat eu cat si colegii mei.”

Si totusi, KISTVAEN va fi doar prima trupa ce va urca pe scena Serii Speciale. Ce parere are trupa despre ceilalti invitati? Stefan, ca de obicei, primul la raspunsuri:

„Atat eu cat si colegii mei vedem acest eveniment drept unul unic pentru intregul peisaj european. Cu totii admiram muzica Shining iar asta nu cred ca este un secret.
Eu ma bucur ca Swano prezinta proiectul Nightingale in defavoarea altora, sunt convins ca va fi ceva cu totul special. Am ramas foarte impresionat de ultimul album The Vision Bleak, deloc complicat dar de foarte mare efect. Vulture Industries au dat lovitura atat cu primul album cat si cu acest al doilea material ce va fi disponibil in curand pe piata. Este o trupa cu acel aer tipic norvegian, de originalitate. Cat despre Indian Fall, Pathfinder a fost un album care mi-a marcat copilaria si astept cu interes sa vad aceasta noua componenta la lucru.”

Sa va fi convins ca merita sa incercati experimentul KISTVAEN la Bucuresti? Daca da, sunteti bineveniti pe 16 octombrie. Daca nu, nu-i bai, veti mai avea oportunitatea de a-i vedea prin tara, caci vor sustine un turneu in peste 10 orase. Iar pentru cei ce vor sa asculte albumul integral inainte de concertul de peste cateva zile, trupa pregateste ceva special. In ce consta surpriza, Stefan?

„Pe 11 octombrie, multumita clubului Iron City din Capitala, am reusit sa punem la cale o auditie publica a acestui album, cred ca si prima de acest gen.
Timp de peste 2 ore albumul se va auzi in boxele clubului bucurestean, acesta fiind cadoul nostru catre cei ce au rabdarea si curiozitatea de a asculta o astfel de muzica. Dupa auditie ii invitam pe cei dornici sa ramana si la rockoteca unde Dj va fi chiar solistul trupei.
Tot pe 11 octombrie cei dornici vor putea gasi tricouri cu Kistvaen, modelul este deja facut public iar reactiile au fost dintre cele mai bune. Si noi suntem foarte curiosi sa vedem exact cata lume va avea dorinta de a participa la un asemenea eveniment, noi ii asteptam cu bratele deschise si daca cineva doreste sa vorbeasca cu trupa, sa puna intrebari, sunt bineveniti.”

Am inteles ca rockoteca va fi cu acces gratuit, asa ca cine vrea, sa fie acolo. Mai mult ca sigur ca voi merge si eu, sa vad ce fani/curiosi/carcotasi vor fi interesati de un debut de retinut pentru Metal-ul underground autohton! Nu ma laud eu cu purtatul altor tricouri in afara de cele personalizate cu brandurile mele, insa pentru KISTVAEN probabil ca voi face o exceptie! E poate simpla mea forma de a-mi arata sustinerea fata de o trupa romaneasca superdeterminata ce isi prezinta munca in cel mai profesionist si serios mod!

Bravo lor!

3 Octombrie

Comenteaza

Adresa de email nu va fi facuta publica.