Martie 2008

Primavaratice binecuvantari… sau salutari!

Dezmortit sau nu, amarat de absenta zapezii si amagit de verdeata ce va urma sa explodeze nu doar in ochii mei, ma vad nevoit iar sa mai trec prin materie cateva dintre miscarile importante ale acestei Scene Metal/Ambient. Anul acesta ne-a adus deja o duzina de realizari multiple, dintre care ARCANA, AD OMBRA, FEARLIGHT, MIDNATTSOL, STAR OF ASH, CHANDEEN, SLAGMAUR si YGGDRASIL. Fiecare au venit cu noi albume mai mult decat interesante. Dar sa dezvolt putin…

ARCANA vine cu un album nou de studio, dupa cca 4 ani, de un rafinament si de o eleganta sfasietoare, gravitand pe undeva prin zona Dark Modern Classical Medieval Wave. Este un material de pe alta lume, pentru alta lume.

Debutul efectiv al romanului George de la AD OMBRA s-a concretizat printr-un album ce are la baza surse de inspiratie STOA, ELEND sau CHAOSTAR, dar si efecte Ambient, foarte inteligent asezate.

FEARLIGHT vine din Rusia si marjeaza exact pe ceea ce se vinde acum, adica pe un Pagan Folk Metal in genul ARKONA, insa cu voci nu atat de agresive dar cu toata camarila de fluiere, flauturi ce mixeaza armonios Metal-ul cu fazele traditionale.

MIDNATTSOL m-a surprins de data asta foarte placut, venind cu un nou album foarte bine inchegat, ce ma plimba de la vechile THEATRE OF TRAGEDY si AMORPHIS pana la trupele actuale de Gothic Metal, dar cu influente nordice, punand accent pe vocea feminina, foarte in forma si dominanta.

STAR OF ASH ne prezinta un nou album avantgardistic, mai domestic si mai melodic ca precedentul, aratandu-ne o Ihriel foarte, foarte inspirata… mai ales ca e vorba si de invitati de marca pe album.

CHANDEEN este o trupa de Ethereal Wave germana, cu state vechi in domeniu, pe care eu de-abia acum am avut oportunitatea sa o ascult. Pt fanii LYCIA, BLACK TAPE, MIRA sau alte trupe de la Projekt.

SLAGMAUR m-a luat pe nemancate, dovedind ca Norvegia a fost, este si va fi patria Black Metal-ului inovator, de calitate si care impune respect ! Va recomand auditia acestui album, mai ales si datorita elementelor ciudate ce se aud pe el… pentru fanii SHINING !

YGGDRASIL vine cu o adevarata bomba de Heathen Metal, foarte elaborata, cu pasaje si secvente multiple, un album Melodic Atmospheric Black Metal de toata frumusetea.

Cam acestea ar fi albumele ce mi-au starnit un interes special. Vine din spate ATROCITY cu un album de cover-version-uri pop, hituri din anii 80 (Alphaville, Depeche Mode), foarte bine prelucrat din prisma Metal dar care suna oarecum straniu, DRACONIAN revin cu un album mult mai palid de Gothic Doom Death Metal, HEIDEVOLK ne prezinta un Pagan Metal atmosferic bombastic dar lipsit complet de originalitate; am reusit sa ascult ARGUS MEGERE, un grup autohton Metal foarte bine executat, chiar surprinzator si pentru mine, iar ORDINUL NEGRU, FOGLAND si EKASIA sunt alte proiecte ale lui Fulmineus, mai timide in expresivitate; ISOLE mi-a placut deoarece mostra de Doom Metal este una bine inchegata, ma asteptam de la DARK SUNS la mult mai multa inspiratie si dinamism, desi nu suna rau secventa de Progressive Death Metal, INVICTUS ne plimba printr-un univers Dark Ambient Medieval foarte accesibil, MANDRAKE ne arata ca poate sa scoata si un album ceva mai bun, AVERSE SEFIRA insista pe Black Death Metal-ul brutal; SAATTUE vine din Finlanda cu un album Metal in aparenta agresiv dar de ascultat cu atentie, iar NOEKK mi se pare ca a facut un pas in lateral, ca sa nu spun in spate cu acest nou album Folk Metal. TOWARDS DARKNESS suna bine in universul disperat si deprimant de slow Doom Metal creat, VON BRANDEN incearca sa combine Metal-ul cu elementele simfonice dar inca nu m-am lamurit ce anume doreste, mai gasim Black Metal din abundenta la MURK, NONEUCLID, I SHALT BECOME si TYMAH.

Vor veni curand si cateva recenzii ale unor albume din playlist, am initiat si un nou concurs, puteti citi un amplu material despre si cu ARCANA la Brasov.

Sper sa ne reintalnim cat de curand, mai optimisti, mai verzi si mai incoltiti de ale ramurilor penetrari!!!

Martie, 2008.

Comenteaza