Iunie 2006

Ultimele salutari primavaratice!

In asteptarea anotimpului populist, cel far’ de care parca nimeni nu poate trai, m-am gandit sa va mai impartasesc cate ceva din starile ce mi-au fost create de ascultarea unor noi albume ! Surpriza cea mai mare a fost savurarea unui nou album al unei trupe favorite, de fapt cea cu care am crescut, si anume CELTIC FROST (ex-HELLHAMMER). Elvetianul Tom G. Fischer revine oficial (sub un nou label) cu un nou material dupa o pauza de 14 ani, excelent conceput si gandit, ce nu are nici o legatura cu Metal-ul curent, ‘Monotheist’ putand fi considerat un album CULT. SUBAUDITION este un debut finlandez foarte interesant, pe care il asteptam de peste un an, datorita unui CD demo ce m-a fascinat. De fapt, este vorba de o reeditare al acestuia. Cu alte cuvinte, TENHI meets SIGUR ROS & PINK FLOYD ! Cei de la VINTERSORG si BORKNAGAR si-au reunit inca odata fortele, acum sub un nou banner, CRONIAN si debuteaza destul de interesant la Century Media, cu un album ce a extras cam ceea ce e mai bun din amintitele trupe. RAISON D’ETRE vine cu un mult asteptat nou capitol, supergandit si excelent abordat, Dark Ambient-ul suedezului fiind unul la inaltime. Avem si un nou album Black Metal enigmatic, al celor de la DRUDKH, ce invaluie in mister un sound fara compromisuri. Black Metal-ul continua in playlistul pe luna mai si cu alte albume, insa nu toate deosebite… mai gasim un nou material Gothic al celor de la SILENTIUM, trupa ce o vom vedea in aceasta vara la Sibiu, alaturi de HIM si AMORPHIS… o noua realizare de la labelul lui Sam/Projekt, experimentalul ANDROID LUST, un complex, mai degraba incalcit nou album GAE BOLG si, ca atmosfera sa fie in finala horror, cei de la Peaceville mi-au trimis sa ‘putrezesc in sucul meu’ alaturi de un dublu DVD, al celor de la AUTOPSY, ce imi prezinta cateva concerte din mileniul trecut ! Uhhhhh….

Evident, nu uitati sa intrati si pe pagina de recenzii, pentru ca veti gasi si cateva noi cronici, la fel de subiective ca si pana acum. In alta ordine de idei, datorita entuziasmului si seriozitatii partenerului meu Lus, putem vedea un nou look al site-ului, cel mai inspirat si mai rezonant cu starea mea actuala. Probabil ca ar trebui sa mai schimb si eu cate ceva din abordarea mea conservatoare dar atat timp cat ceea ce fac este doar din placere si fara interes, ii las pe altii sa se manifeste si sa ‘evolueze’ in sensul dorit de moda. Chiar zilele trecute imi trimitea un cititor un mesaj in care imi sugera ca ar fi bine ca Kogaionon sa fie mult mai activ, cu mult mai multe informatii, eventual cu mai multi colaboratori care sa ma ajute in redactare, pentru ca traficul sa fie mai intens. Apreciez ideile venite dar nu e genul meu sa fac un amestec constant de impartasiri in ale muzicii. Si nu cred ca e vorba de egosim sau trufie ieftina ci pur si simplu de respect pentru acei cunoscatori ai Kogaionon-ului ce s-au obisnuit de o buna bucata de vreme (de peste 10 ani) cu o sinceritate si un mod onest de a recenzia aceasta Scena underground, ce continua sa supravietuiasca cu greu prin amalgamul de business-uri muzicale jenante (trupe, reviste, site-uri, label-uri, cluburi).

Mamaaaa, dar lunga fraza…. In fine, ma bucur enorm ca exista multe canale de informare si acest lucru nu face decat sa fie benefic pentru acei Metalisti ce doresc sa afle sau sa asculte cat mai multa muzica. Insa, dupa cum am mai spus-o de multe ori, Kogaionon-ul este doar un punct de vedere propriu ce incearca cu resursele pe care le are sa sustina acea muzica care este mai aproape de inima lui. Atat ! Dar gata cu mea culpa, ca devin obositor si patetic, mai mult, se ard micii pe gratar, se incalzeste spritul iar nisipul incins de soare invita la spargere de valuri pe cei ce prefera sa se prajeasca in acesta perioada. Vedem ce-o mai fi si in aceasta vara, si in functie de ceea ce se va mai lansa pe piata, voi interveni. Sigur e faptul ca mult asteptatul ELEND nu va aparea pana la sfarsitul anului (mi-a confirmat cu tristete Iskandar) si sunt inca in asteptarea unui nou DVKE. Canicula cat mai suportabila va/imi doresc !

Mai 2006 PS.

Un cititor al primelor numere din Kogaionon, Andrei, ce de multa vreme s-a mutat in Norvegia, mi-a trimis o traducere din norvegiana in engleza a unor texte ce sunt folosite de cei de la ARCTURUS pe ultimul album, in superba piesa ‘Hufsa’…

Poate exista si interesati in asa ceva: (Hufsa is a character in the ‘Mummitrollen’ fairytale book written by the Finnish/Swedish author Tove Jansson.

She spreads fear and cold around her and freezes everything she touches)

„With ghusts and howlings I wither the land

A shudder cracking wood and stone

Looking back on frost and mist Day and night, always awake,

As barren cold tears through

I walk towards the light.

But all sparks die

Wherever I rest my brow Always alone,

No one can wander with me

Ever-winter is what I am

You are scared when I am near

The soul seeks eternal warmth

All it gets is lonely wrath

Wilderness- deserted for all time

Wherever my trail sets Sorrow is deeper than words”.

Comenteaza

Adresa de email nu va fi facuta publica.