Aprilie 2007

Eterne salutari!

Dupa un fenomenal concert LAIBACH la Bucuresti (poate cel mai profi din toate cele vazute pana acum), ma gandeam ca urmatorul interval de timp va fi unul fad si palid, dar se pare ca ultimele doua luni m-au contrazis. In primul rand, mai multe case de discuri s-au grabit in a-mi trimite multe materiale de-ale lor, conturandu-mi un playlist de aproximativ 50 de albume. In al doilea rand, pentru ca realizarea realizarilor se poate numi Les Fleurs De Mal, noul album SOPOR AETERNUS, sau mai scurt, SOPOR ; ANTIMATTER revine cu un nou album excelent, unde Mick Moss ne arata ce este un mic geniu ; ELEND ne arata ca si limba franceza poate suna bine, mai ales cand pe fundal intreaga simfonie ia forma unei furtuni continue… mai putin Ambient ca pe ultimele 2 albume insa la fel de furios ca pe The Umbersun, doar ca intr-o alta structura sonora ; NOVEMBERS DOOM ne arata ca Doom Death Metal-ul poate ramane o atractie, daca este executat ca la carte ; FINNTROLL insista pe virtuozitate si rapiditate, lasand dimensiunea epica undeva in urma, din pacate; VIRGIN BLACK complica soundul destul de mult, fiind undeva intre debut si cel de-al doilea album ; THURISAZ surprinde cu un nou material foarte bine gandit si interpretat, maniera Doom Death fiind la inaltime, MANES experimenteaza parca prea mult si depaseste orice granita a perceptiei mele de neinitiat DJ ; MITHRAS revine in forta dar deloc explicit ; Peaceville reediteaza poate cel mai complex album a lui Blackheim (KATATONIA), proiectul DIABOLICAL MASQUERADE fiind unul desfiintat acum ; THE MOON AND THE NIGHTSPIRIT revine cu un al doilea album la labelul portughez Equilibrium, cam de aceeasi valoare cu precedentul si cu trimiteri spre Lorenna Mc Kennith ; VINTERSORG se intoarce putin la soundul primelor doua albume dar amestecul stilistic nu m-a cucerit nici de data asta ; VISIONS OF ATLANTIS copie NIGHTWISH intr-o varianta mai progresiva, bombastica dar fara identitate ; SERENITY suna bine dar soundul luminos ma face s-o trec usor cu vederea ; HELRITT executa un Black Metal de calitate ; KRODA vine din Ucraina iar Black Metal-ul in varianta Pagan este de retinut ;

UNEXPECT ne arata ca si Canada ne poate aduce un album Metal avantgardist de toata frumusetea ; PANTHEON I vine din Norvegia cu un album interesant Epic Black Metal ; HEIDEN insista tot pe Black Metal dar destul de liniar ; FORNOST ramane in mintea multora ca o trupa ce urmeaza linia BURZUM; KARNA este o surpriza mai mult decat placuta ; OMNIUM GATHERUM suna bine dar dovedeste ca nu poate depasi o anumita bariera de inspiratie ; NOCTURNAL DEPRESSION incearca sa-si faca loc pe piata Suicide Black Metal printr-o realizare a unui proaspat label romanesc, Son & Moon Records ; tot acest label a reeditat un album aparut in urma cu doi ani, album nu foarte iscusit mixat dar probabil cu cerere la public, realizat de cei de la LABYRINTH OF ABYSS ; EERINESS vine din ELVETIA cu un Gothic destul de complex, melodic si cu mult ritm. Evident ca as mai scrie cateva zeci de randuri daca as caracteriza fiecare album din playlistul lunilor aprilie/mai dar m-as pierde in detalii fara sens. Aveti de unde sa alegeti, aveti ce sa va puneti deoparte si ce sa ignorati. Si cand ma gandesc ca in urmatorul playlist voi scrie si despre noi realizari Stormfagel, Coph Nia, Pimentola, Rome, Pest si Kayno Yesno Slonce !

Surprinzator sau nu, am marea bucurie de a vedea la noi cateva trupe adevarate, MY DYING BRIDE fiind capul de afis, alaturi de HAGGARD, ANATHEMA, THE GATHERING. Vor mai fi si alte doua trupe despre care veti fi informati in cateva zile, important este sa va ganditi bine daca chiar merita sa ignorati un asemenea show, chiar daca el va avea loc in iunie, la Sibiu. Nu conteaza numarul de km pe care ii veti parcurge, nu conteaza pretul biletului (care pare oricum rezonabil versus ceea ce ne ofera), important este ca vom putea sa-i vedem depresia poetica a lui Aaron chiar pe o scena din Romania… si nu numai.

OK. A venit primavara, ziua creste vazand cu ochii, zapada ne mai rasfata doar in imaginatia noastra, totul renaste, totul devine mai pozitiv, mai zambitor, mai vesel. Nu stiu cati se regasesc in aceste caracteristici dar e un ciclu pe care nu ai cum sa-l sari, daca vrei sa supravietuiesti. Exista si incapatanati ce transforma virtual visele solitare in mod de viata si nu pot decat sa ma bucur pentru vointa lor… chiar daca uneori e doar o falsa amagire. Oricat m-as uita pe geam si mi-as impune sa vad zapada, tot verdele ma doboara, in cele din urma. Poate ca sunt slab, las, sau poate prea realist, pragmatic, dominat de materialismul superficial al vremurilor in care traim… habar n-am! Imi accept starea si ma bucur de evadarile egoiste create de muzica ce graviteaza in juru-mi!

Evident ca voi face si cateva recenzii de la cele mai bune albume din ultimele mele 2 playlisturi, ele urmand a fi puse pe site la mijlocul lunii aprilie.

Ne vom intersecta peste alte doua luni aici, ori inainte ori dupa concertul Artmania de la Sibiu. Pana atunci, bucurati-va de universul unui album de toata frumusetea, Anna Varney Cantodea oferindu-ne un Baudelaire sonor inimaginabil… iar cei de la Trisol s-au dovedit si de data asta geniali cu un boxset magnific ! Dar pentru a nu va afunda cat mai mult in lumea acestui personaj controversat, luati din cand in cand si o gura de aer relaxant, ANTIMATTER oferindu-va garantat ce nici un alt album nou n-a mai facut-o in ultimii ani !

Aprilie 2007

Comenteaza

Adresa de email nu va fi facuta publica.